NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wezwanie do zapłaty
Autor Wiadomość
siemej 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 5:37 pm   

Amissa sam fakt wyrejestrowania sie z UP nie oznacza natychmiastowej utraty ubezpieczenia. Nie jestem 100% przekonana, ale ubezpieczenie obowiazuje jeszcze przez miesiac od dnia wyrejestrowania sie albo do konca miesiaca. Polski UP placi ubezpieczenie na caly miesiac a nie na tydzien czy 2.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 5:40 pm   

ubezpieczenie obowiazuje jeszcze przez 30 dni. Jak bede mial pozniej mozliwosc, to podlinkuje ustawe.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 8:14 pm   

34) Czy osoba bezrobotna szukająca pracy za granicą będzie ubezpieczona?

"Jeżeli jest Pan zarejestrowany w Polsce jako bezrobotny i wyjeżdża za gra­nicę w poszukiwaniu pracy, powin­ien Pan w urzędzie pracy otrzymać for­mularz E 303. Dzięki temu zachowuje Pan status bezrobotnego. Jest to druk potrzebny do uzyskania formularza
E 119. Oddział NFZ wyda Panu formularz E 119, który będzie upraw­niał do świadczeń zdrowotnych na terenie krajów unijnych. " Mysle , ze jednak w razie wyjazdu turystycznego nalezy wykupic polise lub posiadac Europejska Karte Zdrowia.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 9:29 pm   

obiecana ustawa :)
Ustawa napisał/a:
Art. 67.
(...)
2. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego po zgłoszeniu do
Funduszu uzyskuje prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.
3. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego ma obowiązek
zgłosić do Funduszu członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6,
którzy uzyskują po zgłoszeniu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.
4. Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osób, o których mowa w ust. 2 i 3, ustaje
po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego.;

Art. 73.
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego:
(...)
7) osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 24, powstaje z dniem uzyskania
statusu bezrobotnego, a wygasa z dniem utraty tego statusu;

zrodlo: http://isap.sejm.gov.pl/D...42102135&type=3

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Lip 22, 2010 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 12:29 pm   

Najlepiej niech sie zwroci do UP z prosba o zwrot kosztow zwiazanych z pobytem w szpitalu- wtedy uzyska konkretna odpowiedz. Sa telefony wiec to kwestia checi i napisze co z tego wyniklo bo dla mnie to cokolwiek dziwne.

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:27 am   

witam, pisze przy tym samym watku gdyz sprawa tyczy sie praktycznie tego samego. otóż tą kwotę 800 euro rozłożyli mi na 4 rty, zawsze to coś, byłam pewna, że jak to zapłace to juz bedzie koniec placenia i mylilam sie wczoraj dostalam kolejne pismo w ktorym mam zaplacic 500 euro za szpital. na pierwszym pismie (800euro) bylo napisame ile za przewoz karetka i reszte czyli 717 za jakies basistarief, i sadzilam ze karetka i opieka medyczna(teoretycznie gdyz w praktyce nie bulo zadnej opieki-corka lekko glowke skaleczula to nawet tego nie zdezynfekowali). i moje pytanie czy to jest mozliwe ze mam tyle placic?? dodam ze ten pierwszy rachunek dostalam tylko ja, ten drugi 500 euro dostalam ja i moja corka rowniez 500 euro, w dwoch osobnych listach..pomózcie

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 12:24 pm   

goja888,a moze to poprostu podsumowanie ile ci jeszcze zostalo do splaty?
JAk nie znasz jezyka na tyle by byc pewna co stoi w tych liustach wstaw zdjecie takiego listu w dziale tlumaczen a ktos napewno ci przetlumaczy.

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 10:23 pm   Re: wezwanie do zapłaty

To proste bylas tu na wakacjach bierzesz fakture i wysylasz do ubezpieczyciela w Polsce
oni zwracaja pieniadze szpitalowi, ale jezeli pracowalas tutaj i nie bylas ubezpieczona to koszty bedziesz musiala pokryc sama.
800 euro za przyjazd karetki i pare godzin w szpitalu to narmalna stawka dlatego ubezpieczenie zdrowotne w NL jest obowiazkowe.[/quote]
jak sie okazuje to te 800 euro jest tylko za karetke, za szpital przyszedl mi odobny rachunek

[ Dodano: Sro Wrz 15, 2010 10:28 pm ]
na zakończenie dodam iż te 800 rozłożyli mi na 4 raty, kolejny rachunek musze zaplacic tez, ale kontaktowalam sie z nfz w polsce i jako ze nawet nie posiadalam ekuz(europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego) moge zlozyc wniosek o zwrot kosztów poniesionych tutaj, takze jak juz bede w Polsce za niedługo. złoze wniosekk i zobaczymy czy zwrócą mi koszty

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 9:55 am   

O w mordę, 800e za samą karetkę? To chyba zasilana burbonem zamiast paliwa...

Odpowiedz do tematu