NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wynagrodzenie w Nl - przykłady z zycia wzięte
Autor Wiadomość
Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 12:28 am   Wynagrodzenie w Nl - przykłady z zycia wzięte

Witam,
Troszkę myślałem zanim wpadlem na pomysl aby rozpocząć ten temat ale co mi szkodzi .
Otóż chciałbym sie dowiedzieć ile jest w stanie zarobić człowiek polskiego pochodzenia w NL - mam tu na myśli zarówno osoby które wykonują prace fizyczne jak i umysłowe ...

Pisze ten topic ponieważ chiałbym mieć wieksze rozeznanie co do zarobków w NL - ponieważ od ok 14 miesięcy pracuje przez holenderskie biuro pośrednistwa i moje wynagrodzenie nie zmienia sie ...

Jesli sytuacja nie zmieni sie to od lutego 2011 roku chyba "rzuce sie na głęboką wode " i postaram sie wynająć sobie własne lokum i szukac lepiej płatnej pracy ...

Zdaje sobie sprawe że wynagrodzenie jest zależne od wieku czynników takich jak np wykształcenie , znajomość języka obcego , wieku itp

Zatem chciałbym aby na podstawie mojego przykładu - użytkownicy napisali swoje "dane"

Płeć : męszczyzna , wiek 21 lat , wykształcenie średnie , praca przez holenderskie biuro pośrednictwa pracy , miejsce pracy szklarnia(z papryką) , funkcja : pracownik fizyczny , wynagrodzenie : stawka 7.97 brutto - za 40 godz ok 320 Brutto -wiec na miesiąć ok 1280 brutto , znajomość języka obcego - myśle ze średnio angielski ...

Zaznaczam jestem "zwykłym szarakiem" a temat ten zaczynam ponieważ chce zobaczyć czy warto starać sie przejść na kontrakt albo zmienić agencje pracy ...
Jeżeli ktoś chce sie podzielić inf to z góry dziękuje a jak nie to bez zbędnych komentarzy poprosze ...

Do moderatorów - mam nadzieje że temat napisałem w dobrym dziale i że nie ma podobnego na forum ...

Pozdrawiam Serdecznie

EdysiaK 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 8:26 am   

Beny.rac, wedlug mnie jak na swoj wiek, sredni angielski, to dobrze zarabiasz. Wyksztalcenie masz srednie, wiec (chyba?) zadnego zawodu, tak wiec nic Ci nie pomoze.

Ps. zawsze lepiej na kontrakcie, niz przez agencje
Ps2. meŻczyzna, nie meSZczyzna......

LeGolasik 
LeGolasik

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 8:53 am   

Mężczyzna, 21 lat, wykształcenie średnie,język angielski - b.dobry, j. holenderski - dobry,praca przez holenderskie biuro pracy, miejsce pracy: lotnisko, stanowisko: pracownik fizyczny, 7.97 brutto, 40 -50 h pracy tyg. ok. 340 -380 e brutto.

Kurt Cobain

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 10:44 am   

Witam,
EdysiaK masz racje - pomyliłem się ale to może przez to że już często nie pisze tak dużo po polsku i zaczynam robić rażące błędy ...

Co do znajomości języka to szczerze nie umiem jej sam ocenić (matura ustna zdana na 75% , sam załatwiam sprawy w banku na poczcie , przez telefon (czasem) itp , w pracy posługuje się tym językiem ...)

Co do zawodu to jestem po technikum ekonomicznym (ale ten fakt wcale mnie nie cieszy , żałuje że nie poszedłem do jakieś zawodówki i teraz miałbym fach w ręku )

Pisze to wszystko aby w pełni odzwierciedlić moją sytuacje ...
Dziękuje za obecne wpisy i zapraszam innych
Pozdrooo

EdysiaK 

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 11:02 am   

Beny.rac, chyba sobie zartujesz!? Robisz razace bledy bedac w Holandii kilka lat???? A co maja powiedziec inni, ktorzy sa w tym kraju po kilkanascie lub kilkadziesiat lat? To znaczy, ze moga w kazdym wyrazie robic bledy? Nic Cie nie usprawiedliwia!!
Pozatym zawsze mozesz skopiowac swoj post do jakiegos programu, ktory sprawdza bledy! Wstydz sie!
Pozatym jestesmy w Holandii, angielski to nie holenderski. Teraz wiekszosc pracodawcow szuka i zatrudnia (niestety) osoby, ktore rozmawiaja po holendersku.
Co do tej zawodowki, to jestem takiego samego zdania.. Jestem po liceum, mam zdana mature i do ... moge sobie to wsadzic. Nalezalo by na studia isc...
Coz, ciezkie zycie ma mlodziez za granica :033:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 11:33 am   

Beny.rac,
coby duzo nie gadac ,zaczynam od najstarszych

http://forum.niedziela.nl...07e7832362759d2
http://www.niedziela.nl/f...der=asc&start=0
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=69046
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=75940
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=57205
:039:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 12:05 pm   

Gochna H - dzięki za te linki ale jak widać większość z nich jest już lekko nie aktualna (2007,2008,2009) no i jeden z 2010 roku ...

Pisząc ten temat chciałem aby wszystko było w jednym miejscu i aby przykłady były z życia wzięte ( np przeciętnego Kowalskiego który pracuje na budowie i Kowalskiej która robi w biurze jako asystentka )

Mam nadzieje że zrozumiałaś co miałem na myśli zakładając ten temat i prosze o to aby nie został on usunięty albo zamknięty ...

mamqa 

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 12:17 pm   

Czesc Beny, też jestem z Racka i też po ekonomiku :) Myślę że na naszym poziomie nie ma znaczenie jaki zawód mamy lub nie tylko do jakiej pracy się nadajemy. Co innego np. informatyce po studiach, Ci są w cenie. Jak na swój wiek nie zarabiasz wg. mnie źle. Ja jestem starsza (mam 33 lata), obecnie nie pracuję, al gdy pracowałam przy grawerowaniu Ipodów to zarabiałam na kontrakcie 1500 euro na miesiąc a wcześniej bez kontaktu 1300 euro (bez kontraktu to było w 2006 i pierwsza połowa 2007, z kontraktem 2007-2008), także parząc na to że masz mniejszą stawkę wiekową masz dobre wynagrodzenie.
Plus pracy na kontrakt to oprócz niewielkiej podwyżki jest to że nie musisz martwić się o pracę, lecz minusem są opłaty jakie ponosisz mieszkając na swoim (choć oczywiście nie wiem ile płacisz agencji za wynajem, może akurat podobne stawki?).
Z tym że jest mało firm które do prac fizycznych nie korzystają z pośredników, raczej najczęściej najpierw trzeba zrobić fazę A i B a potem można się starać o kontrakt.
Powodzenia życzę :)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 3:25 pm   

Witam Mamqa ,
Co do opłaty za mieszkanie to musze przyznać ze płace stosunkowo mało bo 50 euro na tydz( pokój mam sam ok 3.5M na 7 M wiec nawet spory ) ale mieszkam nad biurem obok szklarni - w tej cenie mam też neta bezprzewodowego + cyfrowy polsat ...

Niestety bywa okres od czerwca do wrzesnia że na chacie jest za duzo ludzi i wtedy nie jest już tak słodko i wygodnie ...

Niestety u mojego obecnego pracodawcy nie ma mowy o kontrakcie dla Polaka (bo jakby dał mi to musiał by dać wszystkim a troche ludków z PL pracuje u niego )
Obecnie jestem na fazie A ale za kilka miechów będę już na B ...

Jednym słowem na warunki mieszkaniowe nie mogę narzekać ale warunki na szklarni mnie zaczynają wykańczać ( allergia , wysokie temp , normy , a latem to juz masakra ) oraz brak perspektyw oraz możliwości awansu ...

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam odwiedzających do pisania ... :035:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 8:46 pm   

Doktorant jesli nie ma firmy sponsorujacej dostaje na starcie okolo 1200e

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 9:03 pm   

m4rcin napisał/a:
Doktorant jesli nie ma firmy sponsorujacej dostaje na starcie okolo 1200e
To trochę mniej niż mój syn (21 lat,praca wakacyjna) jako pomocnik malarza.Stawka brutto 14.62

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 1:16 pm   

Pewna duza firma consultingowa na starcie daje okolo 1500netto

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

kantner 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 4:37 pm   

Duza firma konsultingowa: dla informatykow z doswiadczeniem 0-3lata, spokojnie 1400e - 1900e netto + auto, telefon i laptop + 13 pensja + bonusy.
Im firma konsultingowa mniejsza tym stawka wieksza, auto lepsze itd no ale niestety sam angielski nie wystarczy...

Estamos 

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 6:03 pm   

A ja myślę, że lepiej pracować w 2 dwójkę.
Nie wiem z dziewczyną, partnerem, bratem etc.
Wydatki na życie w dwójkę ciut większe niż dla singla.
Jeśli sam bym pracował, to zarobię hmm 48h/tydz x 6,5 euro (oplacona ubezpieczenie i podatki) okolo 1300 eu na mc. Ale z kims to juz 2600 a co z tego wynika:
Po oplaceniu mieszkanie i tak zostanie okolo 2000 euro, prad, gaz, woda internet, smieci z duzym okladem 250 euro na mc, zostaje 1750, jeśli przejecie 400 euro to naprawde gratuluje. Zostanie 1350.
Ja tego inaczej nie widzę.

Ibi12 
Poczatkujacy
Ja jestem chaos

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 9:10 pm   

Duży koncern paliwowy na starcie dla specjalisty od 2100 netto na start+ bonusy(język ang.)

Estamos jasne że lepiej żyć(pracować) we dwoje,ale nie każdy ma taka możliwość :033:
by evo7 rs

Odpowiedz do tematu