CB Radio |
Autor |
Wiadomość |
pepsi_girl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 2:44 pm CB Radio
|
|
|
Czesc mam pytanie czy w Holandii mozna jezdzic na CB Radiu? |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 4:58 pm
|
|
|
pepsi_girl napisał/a: | czy w Holandii mozna jezdzic na CB Radiu? |
musi przejsc RDW jak chcesz na nim jezdzic, tzn musi byc dopuszczone do ruchu... |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 7:02 pm
|
|
|
guust -toś pokozo |
|
|
|
|
s3ba11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 11:06 pm
|
|
|
A jak to wygląda z samochodem na polskich numerach i CB? Byłem w tym roku na wakacjach samochodem w NL, w najbliższych też się wybieram i zastanawiam się czy łamie prawo używając tego "przeciwnego wynalazku" dla holendrów? |
|
|
|
|
caliber1973
Gaduła
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 130 Skąd: ROTTERDAM
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 12:13 pm
|
|
|
Skoro kierowcy ciężarówek używają cb w całej europie i nie tylko to czemu ty miałbyś łamać przepisy jeżdżąc z cb |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 10:32 am
|
|
|
pepsi_girl napisał/a: | Czesc mam pytanie czy w Holandii mozna jezdzic na CB Radiu? | Tylko i wylacznie na radiu z FM (cos w stylu 27 MC ).
Takie wynalazki jak P.Linkoln czy jemu podobne sa tu zakazane . Ktos kto zostanie zatrzymany do kontoli moze stacic takie radio jezeli niezaplombowal go na granicy . CBRadia o innych frekwencjach jak "27 MC "mozna uzywac jedynie jak sie ma pozwolenie na to .
wszystko jest zawarte w :
Telecommunicatiewet
i prawo ostatnio w 2008 r ustalone :
http://www.uba.be/nl/welk...en-we-gebruiken |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
Ostatnio zmieniony przez Miep Sob Gru 18, 2010 10:35 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
s3ba11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 6:47 pm
|
|
|
Udało mi się znaleźć pewne zestawienie które przedstawia po krótce zasady używania CB w europie. W NL wygląda że korzystanie z modulacji AM jest dozwolone, więc polscy mobile nie powinni się obawiać kar. Jednak warto mieć zawsze z sobą deklaracę zgodności na EU.
klik |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 1:44 pm
|
|
|
s3ba11, W NL sa wyznaczone zasady posiadania i poslugiwania sie radioapartami kazdy moze posiadac bez zezwolenia aparature ktora dziala w falach : 0-30 MHz, 50-54 MHz i 144-148 MHz . Posiadanie i uzytkowanie jest rozdzielone .
Posiadac mozna wiele roznych radioaparatow ale nie wszytko uzywac , ba nawet niektorych aparatow nie mozna miec podlaczonych bez pozwolenia.
tu wiecej o powyzszym :
http://lexius.nl/beleidsr...communicatiewet
a ponizej prawo tyczace sie wlasnie radioaparatury i jej posiadania lub uzytkowania .
http://www.wetboek-online...nicatiewet.html jednym z wazniejszych odnosnikow jest art.: 10.9
Te dane mam z klubu radiowcow do ktorego nalezy moj maz . Wielu z uczestnikow ma takowe pozwolenie , ale kazdy obserwuje zimieniajace sie prawa w odniesieniu do radiozendapparaten . Ale nadal niezmiennie od kilku lat bez pozwolen nikt nie moze rozwinac skrzydel. |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
racoviak23
Poczatkujacy
Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2008 Posty: 7 Skąd: Haga/Częstochowa
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 5:49 pm
|
|
|
Czesc . wlasnie po kontroli policyjnej stracilem cb radio. powiedzieli ze radia cb sa w Holandii zakazane i powiedzieli ze mam przeciac kabel i im je oddac inaczej dostane 300 euro mandatu. mieli do tego prawo? ( bylo wylaczone, antena byla sciagnieta) |
|
|
|
|
|