Zamknięty przez: Gochna H Sob Wrz 25, 2010 6:03 pm |
Reiskosten na kontrakcie w firmie |
Autor |
Wiadomość |
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 5:48 pm Reiskosten na kontrakcie w firmie
|
|
|
Siema,
Mam stały kontrakt z firmą holenderską, mieszkam ponad 30 km od siedziby firmy. Problem polega na tym, iż przy podpisywaniu umowy mieszkałem około 2-3 km od siedziby firmy, przy zmianie adresu w dziale personalnym zostałem poinformowany, iż nie otrzymam reisekosten, bowiem takie są u nich zasady:
- jeśli mieszkałem przy podpisywaniu umowy więcej niż 15 km i teraz mieszkam poniżej 15 km to dalej będę otrzymywać dodatek
- jeśli przy podpisywaniu miałem mniej i teraz mam więcej to go nie otrzymam
Moje pytanie, czy jest to zgodne z prawem? Wg mnie nie, szczególnie, że pracuję tam kilka lat i mam stały kontrakt, a zawsze to 150 € do przodu. |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 6:00 pm Re: Reiskosten na kontrakcie w firmie
|
|
|
Winter napisał/a: | Siema,
Mam stały kontrakt z firmą holenderską, mieszkam ponad 30 km od siedziby firmy. Problem polega na tym, iż przy podpisywaniu umowy mieszkałem około 2-3 km od siedziby firmy, przy zmianie adresu w dziale personalnym zostałem poinformowany, iż nie otrzymam reisekosten, bowiem takie są u nich zasady:
- jeśli mieszkałem przy podpisywaniu umowy więcej niż 15 km i teraz mieszkam poniżej 15 km to dalej będę otrzymywać dodatek
- jeśli przy podpisywaniu miałem mniej i teraz mam więcej to go nie otrzymam
Moje pytanie, czy jest to zgodne z prawem? Wg mnie nie, szczególnie, że pracuję tam kilka lat i mam stały kontrakt, a zawsze to 150 € do przodu. |
Wedle prawa zaden pracodawca nie jest zobowiazany do pokrywania kosztow podrozy do miejsca pracy i spowrotem. Twoje pytanie powinna rozwiazac rozmowa z ksiegowym w Twojej firmie lub poprostu zajrzyj do wewnetrznego regulaminu firmy jesli taki istnieje.
Jesli firma placi to tylko jej dobra wola.
Mariusz. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|