zmiana ubezpieczyciela |
Autor |
Wiadomość |
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 9:54 pm zmiana ubezpieczyciela
|
|
|
mam pytanie-co musze zrobic aby zmienić ubezpieczyciela? jak dlugo to trwa?pierwszy raz kupowalem w holandii samochod , dalem sie namowic na ubezpieczeie, jak sie okazalo place za duzo miesiecznie. w internecie znalazlem konkurencyjne oferty wiele tansze.Samochod jest ubezpieczony od tygodnia, co zrobic aby sie wycofac z umowy?prosze o pomoc |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 2:08 pm
|
|
|
sprzedac auto znajomemu i je odkupic... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 3:27 pm
|
|
|
piotrunia, Cytat: | mam pytanie-co musze zrobic aby zmienić ubezpieczyciela |
mozesz zmienic autoverzekering najwczesniej po roku ,od daty ubezpieczenia
trzy miesiace przed koncem kontraktu/ubezpieczenia, ktory znimi zawarles
powiadamiasz ich o tym, najlepiej listownie
wysylasz do nich tzw opzegbrief jesli tego nie zrobisz uznaja ,ze pozostajesz .
albo posluchac Marcina |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 7:07 pm
|
|
|
myslalem ze tak jak w polsce w kazdej chwili moge zmienic ubezpieczyciela. Troche szkoda poniewaz miesiecznie przeplacam 15 euro w skali roku troche to jest. |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 3:30 pm
|
|
|
sprzedac auto i je odkupic,kosztuje 2 x 9.25 wiec 18,50 euro jednorazowa inwestycja
a potem tanio ubezp, polecam ohre |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 8:43 pm
|
|
|
piotrunia napisał/a: | myslalem ze tak jak w polsce w kazdej chwili moge zmienic ubezpieczyciela. |
w Polsce tez raz do roku.... |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 20, 2010 8:03 pm
|
|
|
juz teraz wszystko wiem w sprawie ubezpieczenia, nie ma problemu z jego wypowiedzeniem, po prostu musze to zrobic miesiac wczesniej.dzwonilem dzis do firmy ubezpieczeniowej i przyslali formularz, w Polsce rowniez bez problemu mozna zmienic ubezpieczyciela |
Ostatnio zmieniony przez piotrunia Śro Paź 20, 2010 8:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Śro Paź 20, 2010 8:32 pm
|
|
|
Dziwne rzeczy tu mówisz, w Polsce ubezpieczyciela można zmienić w określonych przypadkach, jak np zbycie samochodu, i parę innych przypadków, tutaj możesz o tym poczytać: http://serwisfinansowy.ne...zenia&Itemid=52
Generalnie na pewno nie można sobie zmienić ot tak, bo mi się podoba, umowę podpisujesz na rok i musisz ją wypełnić. |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 20, 2010 9:35 pm
|
|
|
to nie prawda ostatnio zmienialam w polsce ubezpieczyciela rezygnowalem z compensy i telefonicznie zawarlem umowe z generali.WPolsce bylo bezproblemowo.w Holandii nie wiedzialem dlatego zadalem na forum pytanie.A dzis sam zadzwonilem do ubezpieczalni i powiedzieli ze nie ma problemu.mojej siostrze razem z polisa przyslali potrzebny formularz |
Ostatnio zmieniony przez piotrunia Śro Paź 20, 2010 9:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 3:03 pm
|
|
|
http://www.antyubezpieczalnia.pl/86008484_no.html
"Termin wypowiedzenia
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych (22.05.2003r.) w artykule 28, stwierdza że "jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, (?) nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, (?)"
wiec ubezpiecznie mozna zmienic tylko na koniec polisy. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Paź 21, 2010 3:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 7:09 pm
|
|
|
dzis dzwonilem do mojego holenderskiego ubezpieczyciela i 2 razy pytalem czy moge wypowiedziec umowe, odpowiedzial ze nie ma problemu tylko musze to zrobic miesiac przed terminem w ktorym chce zakonczyc umowe.nie wiem dlaczego wszyscy sie tak upieraja, moze ja cos zle zrozumialem ale przeciez pytalem 2 razy.musze tylko wyslac opzegbrief |
Ostatnio zmieniony przez piotrunia Czw Paź 21, 2010 7:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 7:26 pm
|
|
|
piotrunia,
mozesz wypowiedziec umowe na miesiac przed jej koncem, ale nie na miesiac przed terminem w ktorym to ty chcesz zakonczyc umowe,
albo nadal nie rozumiesz ,albo ten kto cie o tym informowal wprowadzil cie w blad
wierz mi nawet jak dzis wyslesz opzegbrief to i tak poczekaja ,do wlasciwego terminu czyli do konca zawartej umowy... tak to dziala w Holandii |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 21, 2010 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 8:11 pm
|
|
|
Zalezy od ubezpieczalni.Przewaznie podpisujesz umowe na 1 rok.Potem opzegtermijn jest 1 miesiac.Ale sa ubezpieczalnie gdzie wypowiedzenie jest op ieder moment. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Czw Paź 21, 2010 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 9:09 pm
|
|
|
ok w takim razie dlaczego kazali mi wpisac date od ktorej chce zakonczyc ubezpieczenie i odeslac opzegbrief miesiac przed ta data? tez tego nie rozumiem, przyznam nie mowie super po holendersku ale na tyle potrafie sie dogadac |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 4:49 am
|
|
|
piotrunia napisał/a: | dlaczego kazali mi wpisac date od ktorej chce zakonczyc ubezpieczenie i odeslac opzegbrief miesiac przed ta data? | Bo w Twojej ubezpieczalni obowiazuje okres wypowiedzenia 1 miesiac. |
|
|
|
|
|