Przesunięty przez: Gochna H Czw Wrz 23, 2010 9:11 pm |
rejestracja samochodu |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 10:11 am
|
|
|
A jestem ciekawy co w nastepujacym przypadku.
1. mam swoje auto holenderskie, PJ holenderskie
2. auto zostalo w PL w warsztacie i pozyczylem auto zarejestrowane w PL na firme kolegi
3. zatrzymuja mnie tym PL autem
i co dalej
auto nie jest moje tylko pozyczone na czas pobytu mojego w warsztacie, mam swoje holenderskie auto (identyczne jak to ktorym zostalem zatrzymany) ciekawe jakby do tego podeszli |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 12:26 pm
|
|
|
Wraca po raz kolejny dyskusja o jeździe w NL na polskich blachach. Wiem z dobrego źródła, że się za to zaczynają brać konkretnie, Belastingdienst, Policja, Douane do spółki z gminami. Budżet Holandii jest grubo pod krechą, i szukają oszczędności w każdym i wszędzie. Szykują się też do drastycznych zmian zasad przyznawania wszelkich dodatków, jak zasiłki na dzieci mieszkające w PL, dofinansowania do ubezpieczeń (zorgtoeslag) i wiele innych, podstawowym warunkiem uzyskania czegokolwiek będzie w pełni zalegalizowany pobyt w Holandii, od meldunku zaczynając. |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 10:01 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | A jestem ciekawy co w nastepujacym przypadku.
1. mam swoje auto holenderskie, PJ holenderskie
2. auto zostalo w PL w warsztacie i pozyczylem auto zarejestrowane w PL na firme kolegi
3. zatrzymuja mnie tym PL autem
i co dalej
auto nie jest moje tylko pozyczone na czas pobytu mojego w warsztacie, mam swoje holenderskie auto (identyczne jak to ktorym zostalem zatrzymany) ciekawe jakby do tego podeszli |
Za pierwszym razem dostajesz ostrzeżenie i nakaz pozbycia się auta (lub rejestracji, ale to oczywiście przy pożyczonym nie jest możliwe), za drugim mandat, nakaz zapłaty zaległego podatku drogowego od ostatniej kontroli i znów nakaz pozbycia się lub rejestracji auta.
Każdy może raz do roku przez 2 tygodnie jeździć samochodem na obcych blachach. Jest do tego strona internetowa, na której rejestrujesz poruszanie się takim samochodem na okres 2 tygodni i drukujesz sobie potwierdzenie tego do okazania kontroli Douane. Wobec takiej możliwości nie mieli by pewnie skrupułów ukarania w przypadku braku tego zgłoszenia. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
darus81
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 5:51 pm
|
|
|
Jesli jestem zameldowany w Holandii a samochód mam np. na Brata lub wujka to moga cos mi zrobić ?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 6:05 pm
|
|
|
darus81,
Cytat: | moga cos mi zrobić | pytasz bo masz w zwiazku z tym jakies obawy ?
pierwsza kontrola drogowa.... i wszystko sie wyjasni
powodzenia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
darus81
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 8:52 pm