NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze dzieci w holenderskich szkolach.
Autor Wiadomość
EWKAmarchewka 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 11:53 am   

W Dordrecht jest wiele mozliwosci nauki jezyka prywatne lekcje,szkoly dofinansowane przez socjal badz gemente.Wystarczy wejsc na strone instytucji i sprawdzic. Najmlodsze radzilabym poslac do zwyklej basis school w okolicy :039:

ania37 
Nieśmiały użytkownik
ania

Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 4:16 pm   dzień nauczyciela

moje dziecko chodzi do przedszkola,16 września jest dzien nauczyciela,o czym informuja foldery w przedszkolu,czy dzieci robia jakies prezenty dla swoich opiekunów?
prosze o odpowiedzi bede bardzo wdzieczna.

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 4:47 pm   

Oj nie wiedzialam ze dzien nauczyciela juz tak blisko, ja swojej corce dam pudeleczko merci aby zaniosla do szkoly :)

Hanka67 
Poczatkujacy
Pepsi - to moj kot

Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 4:23 pm   

monika09 napisał/a:
prosze o pomoc chce dolacztc do meza mamy zamieszkac w Dordreht to pod roterdamem mamy dzieci w wieku 14 10 i 6 lat starzse znaja troche angielski maly wcale ja tez mam spory problem z tym boje sie ze nie dam rady dogadac sie z nauczycielami i ogulnie wiem ze dzieci moga isc do ISK a czy ja moge tez uczc si tam gdzies jezyka czytalam gdzies ze rodzice tez moga sie uzcyc tylko gdzie i czy to jest prawda wiec prosze wszystkich ktozy moga mi cos poiedziec o pomoc co zrobic jechac czy zostac :043:

Ciekawa jestem co pys chciala uslyszec ja powiem jedz ktos inny zostan - raczej tego typu porady niczemu nie sluza, jesli zdecydujesz sie wyjechac wejdz tu na forum ja troche tu pogrzebalam i naprawde jest tu wiele osob chetne do pomocy i duzo mozesz sie tez dowiedziec od innych co i jak zalatwic , a o dzieci sie nie martw moja corka przyjechala ze mna jak miala 11 lat dzis studiuje i mowi jak holenderka - dzieci szybko sie ucza nie maj bariery strachu przed popelnianiem bledow - powodzenia

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 10:13 pm   

Ja mam trochę inny problem. Moj syn chodzi tu do basischool do grupy 6. Radzi sobie z językiem na tyle ze się dogaduje z nauczycielem, z kolegami. Jednak nie umie sobie poradzić z matematyką. Próbowałam mu pomoc, ale niestety - pomimo ze nigdy nie miałam większych problemów z matematyką nie rozumiem tutejszych metod odejmowania. Jakieś dziwne słupki, metody które doprowadzili mnie dziś do oczopląsów. Policzyliśmy to "polskim" sposobem, ale wiem ze to nie jest wyjście, bo nauczyciel będzie żądał tutejszych metod.
Moze ktoś z was ma lub miał podobny problem i doradzi mi jak sobie z nim poradzić?
Będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Jutro będzie lepszy dzień

Sanne 
Gaduła

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 11:29 pm   

Hera:) posluchaj ja swoja corke zawsze uczylam po "polskiemu"hehe liczyc i uwierz mi ze teraz jest najlepsza w szkole. Na poczatku nauczyciele nie pozwalali jej liczyc po naszemu ale z czasem przekonali sie,ze dla niej jest tak wygodniej i nie mam z nia najmniejszych problemow. Moja corka jest teraz w grupie siodmej,i uwierz mi czasami nudzi sie na zajeciach.Porozmawiaj z nauczycielem,wyjasnij co i jak i powinno byc wszystko OKI. A jakby co to zapraszam na korepetycje do mojej coreczki ":D

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 12:57 pm   

Sanne,

Cytat:
nauczyciele nie pozwalali jej liczyc po naszemu ale z czasem przekonali sie,ze dla niej jest tak wygodniej

liczyc po ''polskiemu''to ona moze, nikt jej tego nie zabroni :D
ale tu chodzi o zadania i o sposob ich wykonywania po ''tutejszemu''
i tak jak Hera pisze sa to 'niestety 'inne'' nam raczej obce ,metody obliczania ...

w przypadku mojego syna taka opcja wykonywania zadan nie wchodzila w rachube ,ale po rozmowie z nauczycielem ,otrzymal w szkole pomoc, w postaci dodatkowch lekcji matematyki,
nauczyciel na lekcjach zwracal tez szczegolna uwage na syna, a nowa niezrozumiala partie materialu osobiscie mu tlumaczyl ,ale mogl sobie na to pozwolic,
bo klasa byla nieliczna a moje dziecko ,bylo wtedy jedynym obcokrajowcem na terenie szkoly

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 28, 2010 1:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 5:45 pm   

Sanne - moja córka ma 13 lat i po dwóch latach pobytu tutaj i chodzenia do holenderskiej szkoły jest już w 1 klasie Kalsbeek College. Ona ma ten plus, ze do polowy 4 klasy uczyła się w Polsce i "liznęła" trochę matematyki. Tez tłumaczyłam jej liczenie "po polsku", ale córka stwierdziła ze w szkole każą jej liczyć inaczej i jakoś sobie poradziła. Teraz jest jedna z lepszych uczennic w swojej klasie.
Natomiast syn ma 10 lat i jest w grupie 6. W Polsce zaliczył tylko pierwsze pół roku pierwszej klasy.
Dzisiaj rano rozmawiałam z nauczycielka i tłumaczyłam ze znam tylko jedna metodę - tę co uczyli mnie w polskiej szkole, że nie umiem mu pomoc bo innej nie znam. Nauczycielka powiedziała - ok, ale ta metoda będzie w grupie 7, a teraz musi umieć "po holendersku".
Za to gdy odbierałam syna ze szkoły ta sama pani powiedziała ze ponownie przerabiają z moim synem matematykę z grupy 5 żeby lepiej zrozumiał jak się to robi.
Moze będzie jak u syna Gochny - pomogą mu dodatkowo, a ja w domu wytłumaczę mu to co będę umiała "po naszemu" ;)

Niestety Groningen trochę za daleko ;) )
Ostatnio zmieniony przez Hera Wto Wrz 28, 2010 5:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

angelika 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 2:45 pm   

zapytam z ciekawosci, jak wyglada to holenderskie liczenie??

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 4:51 pm   

angelika,

no np.tak http://www.freewebs.com/w.../hoofdstuk5.htm
albo tak http://www.tsseurope.eu/d...ORM/page_42.htm

a najlepiej wpisz w wyszukiwarke google ,wiskunde op basisschool i zrobisz sobie przeglad materialu (matematyki ,algebry ,geometrii.....)

( ͡° ͜ʖ ͡°).

angelika 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 8:38 am   

dziekuje ;)

justynamartyna 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 28, 2010 5:01 pm   

Hej wszystkim :) Mam pare pytan moja cora ma 11 lat obecnie mieszkamy w hiszpani i chodzi tu do 6 stej ostatniej klasy szkoly podstawowej ,jak to wyglada w holandii ,do jakiej klasy ja posla ,poza tym mieszkac bedziemy na wiosce de Kwakel gmina Uithoorn tam jest tylko jedna szkola i pisze na niej basisschool czy ona sie jeszcze do niej zalapie ?a jak nie to gdzie by miala chodzic do szkoly nie mam pojecia jak tez te szkole zalatwic z tego co tu piszecie to w gminie ,ale co do tego bedzie potrzeba mamy problem z zameldowaniem wiec czy bez meldunku tutaj bedzie mogal chodzic do szkoly w koncu jest cos takiego jak obowiazek szkolny ?I czy ktos mi moze podac adres gminy w uithoornie bo nie wiem gdzie go szukac z gory dziekuje :)

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 6:26 pm   

http://www.google.nl/#hl=...a66c32208470e5e

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Czw Paź 28, 2010 8:16 pm   

Myślę ze załapie się właśnie do basisschol. Przynajmniej do ostatniej, 8 grupy. Musi język załapać. A później to już college. Myślę ze są w najbliższej okolicy De Kwakel. Powodzenia :039:

Kaczka_28 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 10, 2010 3:28 pm   

Witam.Mam podobne problemy co większość Was...Jestem w Nl od 1,5 miesiąca.Moja córka ma 6 lat i od 2 tyg chodzi do holenderskiej szkoły. Jest bardzo zadowolona i bardzo chętnie chodzi do niej.Ale niestety jest to "tutejsza" szkoła, nie dla obcokrajowców.Córka bez znajomości języka poszła od razu do 3 grupy.Jestem trochę zmartwiona,bo nie sadze aby nauczycielka majaca pod opieką 20 sześciolatków poswięcała czas na nauke jezyka mojemu dziecku...Mieszkam w Sexbierum i najblizsze większe miasteczko to Franeker albo Harlingen,ale nie mam pojęcia czy w któryms z nich jest ta szkoła dla obcokrajowców.Bardzo proszę o jaką kolwiek inf. jeśli ktoś mieszka gdzies w poblizu i jest zorientowany cos na ten temat....pozdrawiam :083:

Odpowiedz do tematu