NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy po operacji
Autor Wiadomość
pioter13 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 2:07 am   problemy po operacji

Jestem juz cztery tygodnie po operacji zylakow. Bylem jakos tak dziwnie operowany gdyz jedna noge mialem robiona poprzez ciecie druga natomiast za pomoca lasera. Problem polega na tym, ze w nodze ktora byla robiona laserem od trzech tygodni nie ma czucia, skora jest tak jakby zdretwiala przy zetknieciu z czym kolwiek strasznie piecze ze nie idzie wytrzymac. Jak tylko spostrzeglem ze cos takiego jest zglosilem sie do szpitala gdzie powiedzieli ze to normalne i trzeba to rozchodzic ze to tylko zakrzep zyly, i kazali jesc paracetamol aha stwierdzili ze mam normalnie wrocic do pracy gdzie mam wogole problemy z poruszaniem sie na tej nodze. Z dnia na dzien czuje jak powirzchnia zdretwialej skory sie powieksza jednakze po kolejnej wizycie w szpitalu uslyszalem to samo to tylko zakrzep zyly i trzeba rozchodzic. W polsce zakrzep zyly po takiej operacji leczy sie lekami antyzakrzepowymi i jest zakaz chodzenia, nalezy lezec z nogami ulozonymi do gory i starac sie wykonywac jakies tam cwiczenia(ogolnie zecz biorac pl lekarze uwazaja na te przypadlosc gdyz moze ona doprowadzic do oderwania sie zakrzepu do zyly plucnej co wywoluje bardzo powazne problemy). Moze znajdzie sie ktos kto poradzi mi gdzie mooge sie z tym udac bo brak mi juz sil, chce wrocic jak najszybciej do pracy mam zone dziecko i hipoteke z samego horobowego nie dam rady tego powiazac do kupy.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 7:18 am   

jezeli to faktycznie zakrzepy to grozi ci cos o wiele gorszego niz powazne problemy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakrzepica_żył_głębokich
ale niestety nie wiem jak pogonic lekrzy do roboty:(

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Paź 05, 2010 7:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

pioter13 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 10:33 am   

tak to jest zakrzepica, sam konowal to potwirdzil. A propo wlasnie wrocilem z kontroli gdzie poraz trzeci uslyszalem slowa ze to jest normalna reakcja po tego typu zabiegu trzeba to rozchodzic a najlepiej wrocic do pracy i spokojnie powoli zaczac pracowac?? czy ktos widzial spokojnie pracujacego polaka? cholera nie wiem co mam robic.

Guiscard 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 12:50 pm   

Idz do innego lekarza jak ci ten nie pasuje. I lepiej nie korzystaj z lekarskich porad userow podpierajacych sie wikipedia;)

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 1:23 pm   

Guiscard, pokaz mi gdzie w moim poscie udzielilem porady?
nie bede bronil wikipedii, ale wskaz bledy w artykule, ktory podlinkowalem.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 2:33 pm   

pioter13, Masz prawo do second opinion popros swojego lekarza domowego o skierowanie . Jesli nie zgadzasz sie z opinja twojego specjalisty napewno bedzie przebadanie przez innego lekarza wskazane.
Kod:
Aan de binnenkant van het bovenbeen waar de spatader opgetrokken ("gestript") is zit vaak een bloeduitstorting. Deze trekt na een paar weken vanzelf weg maar kan plaatselijk (spier)pijn veroorzaken. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie dient u de voorgeschreven elastische kous twee tot zes weken te dragen. 's Nachts mag u de kous uitlaten.
powyzej zamiesilam cytat z stronki o zylakach i operacjach zylakow . tu ponizej masz link do calej stronki
http://www.chirurgenopera...gie/varices.php
Pioter mam pytanie w jakim jezyku poslugiwales sie w rozmowie z specjalista ?
i w jakim stopniu znasz dany jezyk ?
Nie mam zamiaru podwarzac co powiedziales ale wiem ze niektore zwroty w innych jezykach brzmia czasem podobnie do siebie ale znacza calkiem cos innego.
podam przykladowo :

bloeduitstorting i Bloedstolsels jednak te dwa slowa znacza calkiem cos innego

pioter13 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 3:25 pm   

Dzieki sliczne za ten link, duzo mi pomogl i upewnil mnie w jednej kwesti. Zostalem puszczony do domu po ok 7 godzinach to akurat jest jeszcze nie problem wydaje mi sie ale nie mialem pewnosci co do podawania tutaj lekow antyzakrzepowych. W artykule o ile dobrze zrozumialem pisze wyraznie ze zastrzyk taki powinien byc podany i to nie jeden. Niestety ze wzgledu na bezpieczenstwo podaje sie go po wybudzeniu z narkozy takze przeciez wiedzialbym o tym a poza bijpijn nic nie dawali. Takze skorzystam z rady kontroli u innego lekarza moze to mi cos da. Aha rozmawialem po Holendersku moze raczej kaleczylem ale zawsze jak nie mam pewnosci to pytam po sto razy a tutaj pasowalo mi wszystko co mowil poza tym ze to sie rozejdzie dlatego prosilem Was na forum o pomoc. DZIEKI SLICZNE WSZYSTKIM, odezwe sie jak cos sie wyjasni

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 4:02 pm   

pioter13, nie koniecznie musiales widziec lub wiedziec ze ci dali . Mogli ci dac wraz z infusem lub jak "dosypiales "po narkozie.
Na tej samej stonie co ci podalam wyzej masz tez info na temat second opinion .
Zycze ci szybkiego powrotu do zdrowia .

Odpowiedz do tematu