NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup mieszkania
Autor Wiadomość
uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Paź 19, 2010 7:13 pm   Zakup mieszkania

Witam zastanawiam się nad zakupem mieszkania. Interesuje mnie ile można stargować od ceny wyjściowej.Dodam ,.ze mieszkanie kosztuje 165 tys. Stoi puste a zaproponowane jest od miesiąca. Mam umówiona rozmowe z maklerem i nie wiem od ilu zacząć negocjacje.Pozdrawiam

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Paź 20, 2010 11:05 am   

Zacznij negocjacje na 150 tys :) pewnie odpuszcza tylko jakies 5 tys ale zawsze mozna sprobowac ;)

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Śro Paź 20, 2010 11:06 am   

Jeśli makler nie jest deweloperem, to nie będziesz negocjować z maklerem -bo on będzie "pośrednikiem" a stroną będzie właściciel mieszkania. Zazwyczaj (bynajmiej w Polsce) można zjechać z ceny ok 5%, 10% to już naprawde sporo i cena ofertowa musiałaby być raczej sporo zawyżona, 15% i więcej to już raczej w przypadkach "noża na gardle" sprzedającego.
Oczywiście każdy przypadek jest inny.
Tak to bywa z rynkiem wtórnym, bo pierwotny rządzi się swoimi prawami, można negocjować coś więcej niż cene.
Ostatnio zmieniony przez doronio Śro Paź 20, 2010 11:08 am, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Paź 21, 2010 3:42 am   Re: Zakup mieszkania

uniu napisał/a:
Witam zastanawiam się nad zakupem mieszkania. Interesuje mnie ile można stargować od ceny wyjściowej.Dodam ,.ze mieszkanie kosztuje 165 tys. Stoi puste a zaproponowane jest od miesiąca. Mam umówiona rozmowe z maklerem i nie wiem od ilu zacząć negocjacje.Pozdrawiam
Obecnie jest dobry okres na kupno domu czy mieszkania ze wzgledu na zaostrzone kryteria udzielania hipoteki ( albo powrot do normalnosci).Ceny wyjsciowe to przewaznie WOZ-waarde.Jesli nieruchomosc nie jest szczegolnie atrakcyjna,cena jest absolutnie do zbicia.Probuj negocjowac DO 150 tys. ,a nie od.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Paź 21, 2010 6:08 am   

jezeli mieszkanie jest wystawione dopiero miesiac, a wlasciciel nie ma noza na gardle, to moze byc ciezko zejsc z ceny o ponad 10%. Dodatkowo makler dostaje % od sprzedazy, wiec to rowniez nie lezy w jego interesie.
Znajoma kilka dni temu kupila dom 2 x drozszy, ktory byl wystawiony od prawie roku. Jedyne co urwala z ceny to koncowka (5 tys). Nie ma na to reguly.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Czw Paź 21, 2010 10:41 pm   

nasz dom byl wystawiony za 174.500, a ostateczna cena to 168.000 , zaproponowalem na poczatku 160kk, ale makler powiedzial, ze jego klienta interesuje okolo 169kk.

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 11:15 am   

Ja kupiłem mieszkanie w Polsce i wytargowałem (po pół roku) z 240k PLN + 6tyś pośrednik (i tak sama w sobie dość dobra cena) na 217k PLN bez pośredika. Moją dość dobrą pozycją była gotówka która posiadałem, gdyż osoba sprzedająca miała w tym czasie już dwóch chętnych którzy nie dostali kredytu - jak się później okazało.
Dlatego najlepiej jest - jeśli się nie posiada gotówki- uzyskać jakieś zaświadczenie z banku o ewentualnej kwocie kredytu jaką bank jest w stanie udzielić (pozytywną decyzję kredytową).
To bardzo uwiarygadnia kupującego i może to posłużyć jako karta przetargowa.
Polecam ten filmik (mi bardzo pomógł) troche ponad 13 minut, a będziemy chociaż troche bogatsi o dośc praktyczną wiedze.
http://bankier.tv/jak-neg...kania-6214.html
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez doronio Pią Paź 22, 2010 11:20 am, w całości zmieniany 1 raz  

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:08 pm   

zaq napisał/a:
Nie ma na to reguly.

Nareszcie jakaś mądra wypowiedź.
Na wszystko składa się wiele czynników, a miesiąc to nie jest aż tak dużo.
Nie wydaję mi się, by właściciel przy cenie 165 tyś oddał Ci je za 150 tyś. 15 tyś na takiej cenie kiedy mieszkanie jest miesiąc wystawione to jest bardzo dużo. Chyba, że doszukasz się w nim czegoś dzięki czemu zaskoczysz właściciela i nie będzie miał zbytnio wyjścia.

Ktoś napisał wyżej, że by nie zaczynał negocjacji od 150 a na nich skończył... życzę powodzenia jak chcesz tak zrobić ;) Nie ma też reguły na to na ilu się zatrzymasz zaczynając od 150 tyś... jeżeli jest małe zainteresowanie mieszkaniem, to jest spora szansa, że uda Ci się kilka tyś zbić (może 5, może 6 lub 7...), lecz jak jest dość regularnie oglądany i jako takie zainteresowanie jest, nie liczyłbym na super obniżkę.

Życzę powodzenia ;)
Ostatnio zmieniony przez ajax4ever Pią Paź 22, 2010 3:13 pm, w całości zmieniany 2 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 11:30 pm   

doronio napisał/a:
Polecam ten filmik (mi bardzo pomógł) troche ponad 13 minut, a będziemy chociaż troche bogatsi o dośc praktyczną wiedze.
http://bankier.tv/jak-neg...kania-6214.html
Pozdrawiam.

Gorzej jak druga strona tez to widziala ;)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Paź 23, 2010 11:12 am   

Serdeczne dzieki za podpowiedzi. Oczywiście poinformuje czym się negocjacje zakończyły.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu