Zwrot pieniędzy za benzynę |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 8:06 pm Zwrot pieniędzy za benzynę
|
|
|
Witam, jak już wspomniałam w innym poście pracuje jako postbezorger w firmach DHL i Sandd.
Szukam kogoś kto tez pracował w którejś z tych firm i rozwoził pocztę własnym samochodem. Powiecie pewnie ze rowerem lepiej. Może i tak, tyle ze ja nie rozwożę w swojej miejscowości. Rozwożę w innym miasteczku a tam bez samochodu ani rusz.
W DHL powiedzieli mi że będą mi zwracać za koszty paliwa co miesiąc (przynajmniej tak zrozumiałam).
W Sandd natomiast kazali mi spisywać licznik kilometrów za każdym razem gdy z poczta wyjeżdżam spad domu i gdy wracam po jej rozwiezieniu. Dali mi odpowiednia instrukcje do tego. Mam to wysyłać do belasting, który będzie mi zwracał za paliwo 0,19€ za kilometr.
Ale w instrukcji nie jest napisane czy mam te kilometry podawać co miesiąc czy co pół roku czy raz w roku?
Może ktoś to już "przerabiał" i będzie w stanie mnie oświecić? |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 8:56 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | W Sandd natomiast kazali mi spisywać licznik kilometrów za każdym razem gdy z poczta wyjeżdżam spad domu i gdy wracam po jej rozwiezieniu. Dali mi odpowiednia instrukcje do tego. Mam to wysyłać do belasting, który będzie mi zwracał za paliwo 0,19€ za kilometr.
Ale w instrukcji nie jest napisane czy mam te kilometry podawać co miesiąc czy co pół roku czy raz w roku? |
Czy nie uwazasz za to conajmniej dziwne co piszesz ze firma zatrudnia Ciebie ty wykonujesz prace a czesc zaplaty (zwrot kosztow paliwa) ma pokryc urzad podatkowy,czyli my wszyscy.
Mariusz |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 10:15 pm
|
|
|
Nie wydaje mi się to dziwne, gdyż belasting będzie mi zwracał koszty paliwa do 1000 km rocznie. Czyli 1000km x 0,19€ daje kwotę 190€ rocznie i jak myślę o te kwotę będzie pomniejszony podatek który JA będę musiała odprowadzić do belasting. Więc to nie TY lub INNI podatnicy będziecie mi zwracać za paliwo. |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 11:07 pm
|
|
|
te kilometry rozliczasz na koniec roku ze swoim podatkiem |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 11:18 pm
|
|
|
Dziękuje MAARIT |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 9:16 am
|
|
|
MAARIT napisał/a: | te kilometry rozliczasz na koniec roku ze swoim podatkiem |
Moze sie myle ale jezdzenie wlasnym srodkiem lokomocji do pracy i zpowrotem to nie podlega odpisaniu od podatku.
http://www.belastingdiens....html#P223_7704
jezeli jest inaczej MAARIT to podaj zrodlo jak to zrobic?
Mariusz |
Ostatnio zmieniony przez mario007 Pią Paź 22, 2010 9:18 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 10:32 am
|
|
|
Ona pracuje jako freelancer ,tak samo jak ja podatek ,ziekefonds bijdragen,trzeba samemu zaplacic ,a takze mozna odliczyc dojazdy w km .Patrzalam w belastingdienst ,zeby podac llink ,a mi sie nie otwiera ,nie wiem dlaczego.Tylko ZZP i freelancer moze sobie odliczyc km |
Geven en Nemen.
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 10:43 am
|
|
|
MAARIT napisał/a: | Ona pracuje jako freelancer ,tak samo jak ja podatek ,ziekefonds bijdragen,trzeba samemu zaplacic ,a takze mozna odliczyc dojazdy w km .Patrzalam w belastingdienst ,zeby podac llink ,a mi sie nie otwiera ,nie wiem dlaczego.Tylko ZZP i freelancer moze sobie odliczyc km |
Ja z jej informacji nie moglem wywnioskowac ze jest wolnym strzelcem to zmienia postac zeczy. Czyli cena paliwa idzie w koszty pracy, tak?
To dlaczego tylko 1000 km rocznie prosze podeprzyj sie jakims zrodlem MAARIT
Mariusz. |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 12:07 pm
|
|
|
Nie wiem skad ma Hera wiadomosci ze jest 1000 km, ,jest po prostu bez ograniczen{dzwonilam do ksiegowego]Tylko nie tak,ze zarobisz 200euro na miesiac ,a odliczysz sobie 1000km[nawet nie ma z czego]Ja jezdze codziennie 50 km w obydwie strony ,5 razy w tygodniu co daje na miesiac ok 1000km a na rok ok 11000 km i moge to odliczyc |
Geven en Nemen.
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 1:51 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | Nie wydaje mi się to dziwne, gdyż belasting będzie mi zwracał koszty paliwa do 1000 km rocznie. Czyli 1000km x 0,19€ daje kwotę 190€ rocznie i jak myślę o te kwotę będzie pomniejszony podatek który JA będę musiała odprowadzić do belasting. Więc to nie TY lub INNI podatnicy będziecie mi zwracać za paliwo. |
Hera skad masz takie informacje?? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 2:21 pm
|
|
|
Pewnie chodzi o koszty podrozy do pracy.
Jest to miesiecznie do ~150e - niektorzy pracodawcy wyplacaja to z pensja (np. moj) niektorzy nei i mozna kase odzyskac przy rozliczeniu rocznym, |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:41 pm
|
|
|
Nie, to nie są koszty podróży do pracy. To jest wykonywanie pracy przy pomocy własnego, prywatnego samochodu.
Te 1000km które podałam wyżej to był przykład. Źle sformułowałam posta - przepraszam.
A informacje takie dostałam wraz z dokumentami gdy podpisywałam umowę współpracy z Sandd. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:44 pm
|
|
|
w takim razie, nie wiem czy Ci beda zwracac te koszty czy tylko beda Ci tyle odliczac od podstawy opodatkowania.
Najlepiej zapytaj jakiegos ksiegowego. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 3:57 pm
|
|
|
Nie rozliczam się sama bo nie znam ani języka ani przepisów. Mam biuro które mnie rozlicza, ale niestety gdy dzwoniłam i pytałam to panie nie były za bardzo obeznane z tematem. Dlatego mój post na forum - jest tutaj cala masa ludzi którzy maja rożne doświadczenia tutaj.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 4:05 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | Nie rozliczam się sama bo nie znam ani języka ani przepisów. Mam biuro które mnie rozlicza, ale niestety gdy dzwoniłam i pytałam to panie nie były za bardzo obeznane z tematem. Dlatego mój post na forum - jest tutaj cala masa ludzi którzy maja rożne doświadczenia tutaj.
Pozdrawiam |
Jezeli chcesz uzyskac zadowalajaca odpowiedz na temat tych pieniedzy to albo musisz jasno przedstawic problem albo jak poradzil Marcin isc do dobrego ksiegowego. |
|
|
|
|
|