NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Sie 30, 2010 4:08 pm
zwrot z ubezpieczalni
Autor Wiadomość
cela 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Sie 30, 2010 12:05 pm   zwrot z ubezpieczalni

sluchajcie mam formularz z mojej ubezpieczalni,poniewaz place kazzdego miesiaca za moje soczewki i dowiedzialam sie ze moge dostac ok 80 e ale potrzebuje note,a ja tej noty nie mam poniewaz oni automatycznie kazdego miesiaca pobieraja pieniazki z mojego konta,co powinnam zrobic?????

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 1:46 pm   

To znaczy komu i jaka note masz pokazac, bo nie bardzo moge sie polapac? Note z ubezpieczalni optykowi czy ubezpieczalni note od optyka? :061:

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 5:08 pm   

Oczywiscie ze mozesz dostac zwrot.Ale to zalezy od tego jaki masz pakiet z ubezpieczalni.A jezeli chodzi o note,to zadzwon do optyka,bad sie przejdz i popros o fakture.A oni powinni ci ja dac.To tez dziwne,bo powinni ci przesylac do domu(ale chyba nie musza,nie wiem)Tez bedzie lepiej zadzwonic do ubezpieczalni i zapytac czy mozesz dostac ten zwrot,jezeli nie jestes pewna oczywiscie.Pozdrawiam :039:

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 3:37 pm   

witam, mam pytanie, już ma tym forum pisalam o wypadku i o rachunkach, ostatnio wspomnialam rowniez on tym ze corka za pobyt w szpitalu dostala rachunek w kwocie 500 euro, ja rowniez dostalam, jedno moje oplacilismy, corki nie, pojechalismy do polski ja zlozylam wniosek o zwrot kosztów leczenia, corci nie placilam rach bo pan z nfz powiedzial ze wystawia certyfikat zastepczy i on to pokryja tylko ze sprawa sie skomplikowala, corka ma ubezpieczenie w holandii, jak mieszkalysmy w polsce to moj zalatwil druki jakies tam i z nfz dostalismy zaswiadczenie ze ma ubbezp na wszystko w RP. rachunek jest za szpital w nl i w nfz powiedzieli nam ze musimy wyslac kopie faktury do hol ubezpieczyciela i juz ie wiem jak to jest, czy jak wysle rachunek do ubezpieczyciela widniejacega na tym zaswiadczeniu to oni opaca ta fakture?/ poradzcie cos

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 5:58 pm   

goja888 napisał/a:
witam, mam pytanie, już ma tym forum pisalam o wypadku i o rachunkach, ostatnio wspomnialam rowniez on tym ze corka za pobyt w szpitalu dostala rachunek w kwocie 500 euro, ja rowniez dostalam, jedno moje oplacilismy, corki nie, pojechalismy do polski ja zlozylam wniosek o zwrot kosztów leczenia, corci nie placilam rach bo pan z nfz powiedzial ze wystawia certyfikat zastepczy i on to pokryja tylko ze sprawa sie skomplikowala, corka ma ubezpieczenie w holandii, jak mieszkalysmy w polsce to moj zalatwil druki jakies tam i z nfz dostalismy zaswiadczenie ze ma ubbezp na wszystko w RP. rachunek jest za szpital w nl i w nfz powiedzieli nam ze musimy wyslac kopie faktury do hol ubezpieczyciela i juz ie wiem jak to jest, czy jak wysle rachunek do ubezpieczyciela widniejacega na tym zaswiadczeniu to oni opaca ta fakture?/ poradzcie cos
jaki chaos ,nic nie mozna zrozumiec

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 8:22 pm   

sorki za nie ład, może jeszcze raz. mam do zaplaty fakture, wystawiona przez szpital w holandii. aktura wystawiona z racji pobytu w szpitalu(nagly wypadek)moje dziecko w czasie pobytu w szpitalu miala ubezpieczenie holenderskie ale wazne na terenie polski w pelnym zakresie, przy sobie nie mielismy karty europejskiej, dowiadywalismy sie jak mamy zalatwic uregulowanie tej faktury, tu w nl z biura mojego M. wysylalo nas do nfz i tam pojechalismy, w nfz powiedzieli nam ze nie moga nic zalatwic ani nie moga wystawic certyfikat zastepczy eupropejskiej kary ubezpieczenia zdrowornego poniewaz niezaplacona fakture powwinsmy wyslac do holenderskiego ubezpieczyciela skad dziecko ma ubezpieczenie (córka jest na ubezieczeniu swojego ojca, on posiada ubezpieczenie pracownicze zorg zakerheid) i teraz nie wiemy co mamy zrobic, czy wysłać fakture na adres jednostki gdzie podany jest adres na polskim zaswiadczeniu czy co robic, orientuje sie ktos moze w tych sprawach??

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 9:53 pm   

Goja przede wszystkim nie bardzo rozumiem - jakie to jest ubezpieczenie holenderskie ale wazne tylko w Polsce ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 10:10 pm   

goja888,

pisalas juz o tym (w temacie z linka ), nie mozna bylo tam kontynuowac?

http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#209836

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 02, 2010 10:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 8:08 am   

Bronka napisał/a:
jakie to jest ubezpieczenie holenderskie ale wazne tylko w Polsce

goja888 napisał/a:
miala ubezpieczenie holenderskie ale wazne na terenie polski w pelnym zakresie

Ja się domyślam o co chodzi-Bronka,ubezpieczenie zdrowotne z Holandii jest ważne na terenie Holandii ale na podstawie druku E-106,wystawionego przez holenderskiego ubezpieczyciela można mieć też wszelkie świadczenia medyczne w Polsce (to potwierdza NFZ)-w razie udzielenia takich świadczeń na terenie Polski NFZ rozlicza się z holenderskim ubezpieczycielem.Goja -po mojemu wysyłasz fakturę do ubezpieczyciela w Holandii-NFZ nie ma tu nic do rzeczy.

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 8:30 am   

jeszcze jakis czs temu mieszkalam z córka z polsce, i mój M. zapytał w pracy u siebie czy moze córke ubezpieczyc i dostał druk do nfz, teraz juz mieszkamy w nl, dzwonilismy do biura mojego jak to wszystko ma zalatwic to tam mowili ze tu n ikt nie pokryje tej faktury bo dziecko bylo ubezpieczone tylko w polsce, moze po prostu nas zbywaja, a my na tyle nie znamy holenderskiedo zeby zadzwonic do ubezpieczalni tutaj i zpytac co i jak, bo chyba tak na sucho nie ma co wysylac faktury co nie, przeciez maja tak jakies dzialy czy cos??

[ Dodano: Sro Lis 03, 2010 8:41 am ]
w biurze nam tak powiedzieli ze to tylko ubezpieczenie jest wazne w polsce

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 9:08 am   

dorota w napisał/a:

Ja się domyślam o co chodzi-Bronka,ubezpieczenie zdrowotne z Holandii jest ważne na terenie Holandii ale na podstawie druku E-106,wystawionego przez holenderskiego ubezpieczyciela można mieć też wszelkie świadczenia medyczne w Polsce (to potwierdza NFZ)-w razie udzielenia takich świadczeń na terenie Polski NFZ rozlicza się z holenderskim ubezpieczycielem.Goja -po mojemu wysyłasz fakturę do ubezpieczyciela w Holandii-NFZ nie ma tu nic do rzeczy.

No ale Goja pisze, ze wlasnie ubezpieczenie wazne jest w tylko w Polsce, pobyt w szpitalu mial miejsce w Holandii i tego ubezpieczalnia nie chce pokryc.

goja888 napisał/a:

w biurze nam tak powiedzieli ze to tylko ubezpieczenie jest wazne w polsce

To chyba Wam zle powiedzieli. Jezeli to ubezpieczenie nie jest wazne w Holandii to w Polsce tymbardziej nie, tak mi sie przynajmniej wydaje. Prawdopodobnie jakies warunki nie zostaly spelnione przy wciagnieciu Twojej corki do ubezpieczenia meza. Co na to ubezpieczalnia ?

goja888 
Poczatkujacy
goja888

Wysłany: Śro Lis 03, 2010 9:19 am   

dzisiaj maz wzial te papiery do pracy bo ktos z biura przyjezdza, do ubezpieczalni jeszcze nie dzwonilismy bo dopiero rocilismy z polski, i pani w nfz nam powiedziala ze skoro oni sie rozliczaja z holenderskim ubezpieczycielem to on powinien pokryc koszty pobytu w szpitalu dziecka, a tu szukam porad jak to zalatwic, gdybysmy mowili dobrze po holendersku to juz dawno bysmy dzwonili do ubezpieczalni i sie zapytali ale niestety plynnie to nie mowimy, bedsziemy chyba musieli kogos poszukac znajacego zeby w naszym imieniu zadzwonil do nich i spytal, mysle ze tak bedzie najlepiej

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 9:36 am   

goja888 napisał/a:
pracy u siebie czy moze córke ubezpieczyc
w pracy w NL czy w PL ?
.
goja888 napisał/a:
tam mowili ze tu n ikt nie pokryje tej faktury bo dziecko bylo ubezpieczone tylko w polsce

goja888 napisał/a:
dostał druk do nfz
jesli corka jest ubezpieczona w PL a zameldowana w NL to niestety NFZ nie pokryje kosztow zrobionych w NL

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 9:51 am   

dorota w napisał/a:
Bronka napisał/a:
jakie to jest ubezpieczenie holenderskie ale wazne tylko w Polsce

goja888 napisał/a:
miala ubezpieczenie holenderskie ale wazne na terenie polski w pelnym zakresie

Moment, jesli moge zadap pytanie dotyczace tego cytatu:
czy to oznacza ze majac holenderskie ubezpieczenie, biore od ubezpieczyciela ten druk E 106 i gdy bede w Polsce bede robic jakies badania to holenderska ubezpieczalnie to pokryje? Czy tu chodzi o ta Europejska Karte Zdrowia ktora mi przyslala moja ubezpieczalnia gdy im powiedzialam ze bede podrozowac po Europie, o ta plastikowa karte? Bo prawde mowiac nigdy nie mialam do czynienei z tymi drukami E-106.

Natomiast gdy bylam z corka w Polsce i tam poszlysmy do pediatry wlasnie o ta karte nas proszono i wtedy mialam nic nie placic za wizyte (nie mamy w Polsce prawa do darmowej opieki zdrowotnej) ale od pediatry rachunek szedl bezposrednio do mojej holenderskiej ubezpieczalni czy gdzies, w kazdym badz razie ja mialam nic za to nie placic.
Niestety zapomnialam moja karte i placilam za wizyte i lekarstwa.

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 10:08 am   

jagodka napisał/a:
gdy bede w Polsce bede robic jakies badania to holenderska ubezpieczalnie to pokryje?

jesli jest to wypadek nagly to tak jesli planowana wizyta to nie pokryja musisz placic sama.

Odpowiedz do tematu