Przesunięty przez: Gochna H Pon Sie 30, 2010 4:08 pm |
zwrot z ubezpieczalni |
Autor |
Wiadomość |
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 10:11 am
|
|
|
Miep napisał/a: |
jesli corka jest ubezpieczona w PL a zameldowana w NL to niestety NFZ nie pokryje kosztow zrobionych w NL |
No nie, ponoc jest ubezbieczona w Holandii, podpieta pod ubezpieczenie meza, ktory tu pracuje - tak zrozumialam. |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 10:20 am
|
|
|
hehe
Bronka a czy doczytalas sie ze oni ja sami meldowali ?
czy doczytalas sie ze musieli wysylac kopje meldunku do ubezpieczenia lub czy oni sami mieli jaki kolwiek kontakt z NL ubezpieczeniem na temat malej ?
No ja tez nie , wiec szanse ze jest ubezpieczona w NL sa male.
Z tego co autorka pisze to wychodzi ze w PL byla ubezpieczona , a NFZ nie pokrywa kosztow leczenia za granica jezeli jest tu ktos zameldowany .
No chyba ze nadal nie rozumiem czegos :O |
Ostatnio zmieniony przez Miep Śro Lis 03, 2010 10:22 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 10:30 am
|
|
|
[quote="Miep"] goja888 napisał/a: | pracy u siebie czy moze córke ubezpieczyc | w pracy w NL czy w PL ?
ubezpieczenie holenderskie, w pracy w holandii |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 10:57 am
|
|
|
jagodka napisał/a: | dorota w napisał/a: | Bronka napisał/a: | jakie to jest ubezpieczenie holenderskie ale wazne tylko w Polsce |
goja888 napisał/a: | miala ubezpieczenie holenderskie ale wazne na terenie polski w pelnym zakresie |
Ja się domyślam o co chodzi-Bronka,ubezpieczenie zdrowotne z Holandii jest ważne na terenie Holandii ale na podstawie druku E-106,wystawionego przez holenderskiego ubezpieczyciela można mieć też wszelkie świadczenia medyczne w Polsce (to potwierdza NFZ)-w razie udzielenia takich świadczeń na terenie Polski NFZ rozlicza się z holenderskim ubezpieczycielem.Goja -po mojemu wysyłasz fakturę do ubezpieczyciela w Holandii-NFZ nie ma tu nic do rzeczy. |
Moment, jesli moge zadap pytanie dotyczace tego cytatu:
czy to oznacza ze majac holenderskie ubezpieczenie, biore od ubezpieczyciela ten druk E 106 i gdy bede w Polsce bede robic jakies badania to holenderska ubezpieczalnie to pokryje? Czy tu chodzi o ta Europejska Karte Zdrowia ktora mi przyslala moja ubezpieczalnia gdy im powiedzialam ze bede podrozowac po Europie, o ta plastikowa karte? Bo prawde mowiac nigdy nie mialam do czynienei z tymi drukami E-106.
Natomiast gdy bylam z corka w Polsce i tam poszlysmy do pediatry wlasnie o ta karte nas proszono i wtedy mialam nic nie placic za wizyte (nie mamy w Polsce prawa do darmowej opieki zdrowotnej) ale od pediatry rachunek szedl bezposrednio do mojej holenderskiej ubezpieczalni czy gdzies, w kazdym badz razie ja mialam nic za to nie placic.
Niestety zapomnialam moja karte i placilam za wizyte i lekarstwa. |
Nie wiem jak to wygląda na dzień dzisiejszy,ale kiedy mój mąż zaczynał pracę w Holandii 6 lat temu,to na prośbę miał wystawiony właśnie ten druk E-106 przez holenderską ubezpieczalnie i na podstawie tego druku ma on prawo do dziś do świadczeń medycznych na terenie Polski.NFZ mógł wtedy wystawić także ubezpieczenie na mnie i dzieci (książeczka ubezpieczeniowa rodzinna) gdyby była taka potrzeba-na ubezpieczenie holenderskie męża-nie było takiej potrzeby bo ja mam swoje ubezpieczenie i tu podpięte są dzieci.Co do druku E-106 -dodam tylko,że mąż ma dwa meldunki (holenderski i polski),a ja i dzieci mieszkamy w Polsce. |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 11:01 am
|
|
|
w momencie wypadku zameldowana mala byla w polsce i ubezpieczona byla w polsce(tak maz podpial ja pod swoje ubezpieczenie w holandii aby miala prawa do swiadczen w polsce) i podczas jazdy do nl zdarzyl nam sie nieszczesliwy wypadek, dopiero misiac temu przyszla faktura za szpital do zaplaty i teraz nie wiemy czy musimy ja zaplacic czy pokryje ja holenderski ubezpieczyciel. a szczegolowo, ja rowniez dostalam fakture do zaplaty ktora zaplacilam i w nfz zwroca mi koszty leczenia(wypelnialam wniosek i juz przyszlo ze zwroca, ale roznica jest taka ze ja bylam w momencie wypadku zarejstrowana jako osoba bezrobotna-takze to inna sytuacja). dlatego nie bardzo wiemy jak mamy to zalatwic, bo w biurze to sie wykrecaja, chyba po prostu pomóc nie chca. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 11:49 am
|
|
|
goja888, pytanie czy masz jakiekolwiek potwierdzenie na pismie ze corka jest tu ubezpieczona ?
jesli maz /chlopak ja ubezpieczyl to powinnas sprawdzic polise, ktora otrzymalas od holenderskiego ubezpieczyciela
jesli widnieja w niej jej : imie nazwisko i numer polisy , oznacza to ,ze corka widnieje w tutejszym systemie ubezpieczeniowym i wowczas zostana pokryte koszty leczenia w holenderskim szpitalu przez ubezpieczyciela holenderskiego
jesli corka nie zostala zamedowana/wpisana w tutejszym systemie ubezpieczeniowym, to sa nikle szanse na taki krok z ich strony
bedziecie musieli wystapic wowczas do NFZ ,piszesz ze corka byla ubezpieczona rowniez w Polsce ,by to oni uregulowali rachunek w tutejszym szpitalu
nie widze innej mozliwosci
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Śro Lis 03, 2010 11:59 am