NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Duuvelke
Śro Kwi 29, 2009 10:53 am
Belastingdienst Toeslagen
Autor Wiadomość
Rena79 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 11:35 pm   Belastingdienst Toeslagen

Mam prośbę, do stycznia tego roku pracowałam w Holandii, obecnie jestem w kraju. Wczoraj dostałam kopertę z Belastingdienst Toeslagen, w której na różowym papierze dostałam formularz do wypełnienia na 2009rok(Aanvragen Zorgtoeslag) oraz kopertę zwrotną. Prawdopodobnie nie wrócę już do Holandii. Czy ktoś może wyjaśnić mi o co może chodzić z tym formularzem(nie znam holenderskiego). Z góry dziekuję za pomoc

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 3:38 pm   

A dostawalas wczesniej zorgtoeslag? Bo dziwne to jakies :/ Mnie sie wydaje, ze formularz, ktory dostalalas sluzy w celu ubiegania sie o zorgtoeslag na rok 2009. Moge sie mylic ale wydaje mi sie, ze Belasting wysyla takie formularze jedynie na konkretna prosbe... Zwracalas sie z takowa do Belastingu?

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 4:51 pm   

Ja też to dostałem chociaż nie składałem żadnego podania :031:

Szkoda tylko, że tak późno, bo już wcześniej przez firme załatwiłem zwrot.

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 6:46 pm   

u nas na przykład biuro organizuje ubezpieczenie i panie z biura żeby ułatwić nam życie zamawiały dla pracowników formularze i szły one na adres, który jest w Belastingu, czyli adres zameldowania. Może macie podobną sytuację?

Rena79 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 1:05 pm   

suska napisał/a:
A dostawalas wczesniej zorgtoeslag? Bo dziwne to jakies :/ Mnie sie wydaje, ze formularz, ktory dostalalas sluzy w celu ubiegania sie o zorgtoeslag na rok 2009. Moge sie mylic ale wydaje mi sie, ze Belasting wysyla takie formularze jedynie na konkretna prosbe... Zwracalas sie z takowa do Belastingu?

Prośby nie składałam. Ale w styczniu ubiegałam się o zwrot za 2008r z zastrzeżeniem, że nie będę dalej kontynuować dofinansowania w 2009 roku, ponieważ w lutym wracam do kraju. w każdym razie dziękuję za odpowiedź, bo może faktycznie dostałam to pismo, w celu ubiegania sie o zorgtoeslag, gdybym pracowała w 2009 w Holandii

[ Dodano: Czw Kwi 30, 2009 6:08 pm ]
Właśnie dzisiaj dostałam następne pismo z Belastingdienst. Nie znam holenderskiego, czy ktoś w skrócie może mi wytłumaczyć o co chodzi?

niestety to nie jest dzial tlumaczen
nie rob niepotrzebnego balaganu w topicku
napisz swoj post w podanym linku

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=989
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Kwi 30, 2009 6:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 6:24 pm   

nie wiem o co chodzi zbytnio, ale wiem, że ciężko się to czyta bo zamiast każdego v napisałaś y.... :P

schiva123 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 13, 2009 6:42 pm   

Mam spory dlug w Belastingdienst,obecie jeszcze jestem zameldowana w hollandi,ale chce sie wymeldowac,narazie splacam dlug w ratach,boje sie jednak ze, jezeli sie wymelduje to oni moga sie przestraszyc,i sprawe poruszyc i rozwiazac do konca.
Niewiem za bardzo co mam zrobic ,a musze sie wymeldowac,prosze doradzcie mi cos,dzieki i pozdrawiam

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Śro Maj 13, 2009 6:47 pm   

Może pojedź do Belastingdienst i porozmawiaj na ten temat, przedstaw swoją sytuację, podaj nowy adres, pod któtym będzie można Cię znaleźć, może dodatkowo napisz pismo wyjaśniające, jak będą chcieli. Uważam, że wszystko można załatwić polubownie, tylko trochę własnej inicjatywy, nie czekać co będzie potem, tylko działać od razu :) :039:

Marta_s_ 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 04, 2010 8:32 pm   

Witam! Chciałam się zapytać, w jaki sposób można zrezygnować z belastingdienst? Mieszkam w Polsce i nie znam języka holenderskiego. W Holandii byłam raz przez 6 tygodni i od tamtej pory przychodzą mi pisma z Belastingdienst. Bardzo proszę o pomoc.

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 9:31 pm   

radze sie dowiedziec co pisza w tych pismach, bo to urzad skarbowy. moze im cos zalegasz.

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Czw Lis 04, 2010 9:48 pm   

Marta_s_ napisał/a:
Witam! Chciałam się zapytać, w jaki sposób można zrezygnować z belastingdienst? Mieszkam w Polsce i nie znam języka holenderskiego. W Holandii byłam raz przez 6 tygodni i od tamtej pory przychodzą mi pisma z Belastingdienst. Bardzo proszę o pomoc.

Z Belastingdienst się nie da zrezygnować, to jest urząd skarbowy. Wrzuć w odpowiedni dział http://forum.niedziela.nl...eab75d2#212693, pismo jakie dostałaś, do tłumaczenia.

Marta_s_ 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 1:02 pm   

Witam :)
Zeskanuje ten list i jutro go wrzucę. To jest z Toeslagen, pytałam się w firmie OTTO, bo to od nich wyjechałam do pracy. Powiedzieli, że muszę im wysłać jakieś pismo, że rezygnuję z zasiłku. Czy ktoś mógłby mi pomóc napisać coś takiego? Z góry dziękuję.

juliagnieszka 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 12:52 pm   

Witam, mam pewien problem. Pracowałam w nl od lipca do października i załatwiłam sobie zwrot za ubezpieczenie za sierpień i wrzesień. Księgowej, u której to załatwiałam, zaznaczyłam że chcę tylko na dwa miesiące, a potem ze względu na powrót do pl chce z tego zrezygnować. nie wiem czy ona coś źle zrobiła, czy ja, czy urzędowi coś się pomieszało, ale otrzymuję pocztę od nich, i z początku myślałam że jest to druk potwierdzający mi mój zwrot tj 60 euro. ostatnio otrzymałam druk i zrozumiałam ze to ja mam zapłacić 60 euro. jedyne co chcę wiedzieć, to za co to jest? poniżej są linki do skanów listów które dostałam przedwczoraj. Bardzo proszę o pomoc

http://img337.imageshack....08/31877479.jpg

http://img526.imageshack....76/79967091.jpg

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 1:14 pm   

Dostalas dodatek do ub.zdrowotnego 184 e czyli 60 e za duzo i to masz im zwrocic.

juliagnieszka 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 1:32 pm   

dziękuję bardzo, a czy mogłabym prosić o pomoc w uzupełnieniu tej żółtej karteczki?

Odpowiedz do tematu