Przesunięty przez: Gochna H Sob Paź 20, 2012 11:30 am |
firma jednoosobowa, czy potrzebne osobne biuro? jakie opłaty |
Autor |
Wiadomość |
CECHU72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 12:57 pm firma jednoosobowa, czy potrzebne osobne biuro? jakie opłaty
|
|
|
Czy prowadzac firme jednoosobowa, gdzie praca dla klienta wykonywana jest u klienta, potrzebne jest wynajecie osobnego biura, czy tez mozna po prostu zarejstrowac firme w mieszkaniu w ktorym sie mieszka? Czy sa z tego tytulu jakies dodatkowe oplaty? Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez CECHU72 Śro Lis 10, 2010 12:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 1:03 pm
|
|
|
Wiem, ze w niektorych gminach sa osiedla na ktorych nie mozna zarejestrowac zadnej firmy i koniec.W tym i tym rejonie nie rejestrujemy firm - nawet jakis internetowych |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
CECHU72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 1:23 pm
|
|
|
Dzieki za odpowiedz, jak by ktos znal jeszcze jakies szczegoly to bede wdzieczny. |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 3:01 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Wiem, ze w niektorych gminach sa osiedla na ktorych nie mozna zarejestrowac zadnej firmy i koniec.W tym i tym rejonie nie rejestrujemy firm - nawet jakis internetowych | skad takie wiadomosci????
Nie trzeba miec zadnego biura ,mozna podac adres zamieszkania |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 3:05 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | m4rcin napisał/a: | Wiem, ze w niektorych gminach sa osiedla na ktorych nie mozna zarejestrowac zadnej firmy i koniec.W tym i tym rejonie nie rejestrujemy firm - nawet jakis internetowych | skad takie wiadomosci???? |
Od mojego kolegi z biura (holendra) ktory probowal firme uslugi IT zarejestrowac w domu w dzielnicy ktora jest przeznaczona tylko na budownictwo jednorodzinne. Uchwala gminy zabrania rejestrowania na tamtym osiedlu firm i koniec. Zarejestrowal firme w domu rodzicow w innej czesci miasta - on mieszka kilka km od Alkmaar. |
|
|
|
|
CECHU72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 7:17 pm
|
|
|
dzieki za odpowiedzi, a czy ktos orientuje sie jakie sa koszty wynajecia najmniejszego biura, tylko po to zeby miec adres? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 11:42 pm
|
|
|
sprawdz moze u ciebe da sie biuro
sa tez firmy w ktorych wynajmuje sie adresy - kiedys przez przypadek wygooglalem ale cen nei pamietam |
|
|
|
|
CECHU72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 10:46 am
|
|
|
no wlasnie odkrylem problem, ze w umowie o wynajecie mieszkania, mam zaznaczone, ze nie moge uzywac mieszkania do innych celow. nie jest dokladnie wyszczegolnione jakich, no ale to tak raczej jest sprobuje jeszcze dzisiaj to dokladnie sprawdzic, ale nadzieje marne |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 11:19 am
|
|
|
cechu- napisane jest ze nie moze mieszkanie byc uzywane do innych celow- w mojej umowie tez tak jest- ale chodzi tu o to ze np. nie mozesz otworzyc sobie zakladu fryzjerskiego czy mechanicznego. ja tez mam firme i siedziba jest u mnie w mieszkaniu - fakt, ze to tylko siedziba i nic sie tu nie dzieje pozatym ze prowadze administracje.
a to przeciez nie jest prowadzenie dzilalnosci uciazliwej.
wszystko zalezy od tego co i jak chcesz prowadzic, ale z tego co czytam to pracujesz u klienta wiec nie ma problemu.
co do dodatkowych oplat- nie ma- pare lat temu mozna bylo dodatkowo odliczyc pare groszy i wpisac je w koszty firmy- jako uzywanie do celow firmowych- niestety zostalo to zniesione.
pozdrawiam |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Czw Lis 11, 2010 11:22 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
CECHU72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 11:32 am
|
|
|
dzieki agato za odpowiedz. na pewno to sprawdze jeszcze i mam nadzieje, ze tak jest jak mowisz.pozdrawiam |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 8:11 am
|
|
|
Podłącze sie do tematu, gdyż moje pytanie dotyczy właśnie OPŁAT. Mając firme jednoosobową muszę opłacać BTW (19%) oraz podatek od dochodu (wg. strony belestingu dla moich przyszłych dochodów jest to 42%). No właśnie, jak to jest z tymi podatkami? Czy jeśli moja stawka wynosić będzie 20e brutto, to jestem zobowiązany oddać do belestingu 61% (19% BTW + 41% podatek) z każdej przepracowanej godziny?? Mógłby mi ktoś bardziej rozjaśnić jak to z tym jest? |
Ostatnio zmieniony przez Ratek Pią Mar 04, 2011 8:13 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 8:22 am
|
|
|
podatek BTW - nie oddajesz go do belastingu a raczej rozliczasz sie z niego. co to znaczy?
do kazdej godziny dodajesz 19% podatku i tak wystawiasz fakture. wszystkie zakupy jakie robisz...p[aliwo..telefon...itp... placisz rowniez z podatkiem BTW nastepnie roliczasz sie z podatku zaplaconego tobie a tego , ktory ty zaplaciles(koszty) i roznice albo ty wplacasz do belastinu albo tobie belasting zwraca.
podatek dochodowy raz w roku to juz inna sprawa- rozliczasz sie normalnie zysk-koszty-inne odliczenia wychodzi zaplata podatku
pozdrawiam |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 8:50 am
|
|
|
mój szacowany dochód będzie wynosił ok 40tys euro brutto, wg tabelki na stronie belastingu mam zwrócić 42%, czy ja dobrze rozumiem - muszę raz w roku zapłacić 16800euro podatku??? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 9:15 am
|
|
|
nie. W skrocie dziala to tak, ze od czesci dochodu nie placisz podatku, od kolejnej zaplacisz okolo 30%, a od nastepnej 42. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 9:49 am
|
|
|
No właśnie wszystko to takie skomplikowane. Konkretnie to zastanawiam sie czy mając stawke 18e/h i pracując ok 38-40 h tygodniowo, opłacając sobie składki emerytalne i inne świadczenia typu składki na poczet chorobowego itp itd. ile z tych 18e zostanie mi na czysto po opłaceniu podatków. Bo jeśli ma mi zostać 6-8 euro to raczej firmy jednoosobowej otwierać nie ma sensu. Jak to widzicie?:) |
|
|
|
|
|