NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie w domu
Autor Wiadomość
Winter 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 2:13 am   Ogrzewanie w domu

Siemano,

Mam mały problem. Ostatnio zaczęło się robić zimno, a ogrzewania jeszcze nie testowaliśmy w domu. Teraz niestety okazuje się, że ogrzewanie zwyczajnie nie działa, tj. jest ciepła woda, na górze są wszystkie sprzęty, na dole oczywiście wszystkie zawory, etc.
Termostat wygląda na działający, wszystko jest na bank włączone, ale ogrzewanie nadal nie działa, mam nawet instrukcję do niego i na pewno nie jest to jego wina.

Czy ktoś mógłby mnie pokierować, gdzie może leżeć problem? Gaz, prąd, wszystko jest włączone, więc co jest źle?

Estamos 

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 6:52 am   

A jakie masz to ogrzzewanie?
Może wody nie ma w grzejnikach?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 8:21 am   

ja u siebie mam taki "panel sterowania" na scianie. raz sie sie zepsul i ogrzewanie nie dzialalo. musialem kupic nowy.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 8:51 am   

Ja najczęściej mam tak jak trzeba dolać wodę do takiej butli przy piecu gazowym. Popatrz ile masz barów (tak to chyba się nazywa) na zegarze, ja muszę mieć m.in. 1,5 a dolewamy do 2.

Winter 

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 12:52 pm   

Ogrzewanie gazowe, na górze jest boiler. Nieraz woda lubi się wyłączać na noc i trzeba go zresetować, ale nic więcej tam nie widać. Możliwe, że brakuje wody w grzejnikach.

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Czw Lis 11, 2010 5:50 pm   

1 Termostat w pokoju na ponad 22 stopnie
2 Sprawdzić czy tryb CV (ogrzewanie) jest włączony (może się nazywać WINTERSTAND (zielona dioda,albo słowo"aan",albo ja mam cyfre 1).Może poprzedni właściciel na lato sobie wyłączył.
3 Ciśnienie wody na "zegarku" w piecu jest minimum 1.5?

.:Paco:. 

Wysłany: Pią Lis 12, 2010 8:58 am   

bobikpl napisał/a:
1 Termostat w pokoju na ponad 22 stopnie
2 Sprawdzić czy tryb CV (ogrzewanie) jest włączony (może się nazywać WINTERSTAND (zielona dioda,albo słowo"aan",albo ja mam cyfre 1).Może poprzedni właściciel na lato sobie wyłączył.
3 Ciśnienie wody na "zegarku" w piecu jest minimum 1.5?

i ewentualnie odpowietrzyc kaloryfery;) bo o odkreceniu termostatu na kaloryferach chyba nie warto wspominac :083:

Winter 

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 11:30 am   

Sytuacja wygląda tak:

Ogrzewanie działa, grzejniki są teraz ciepłe, mam 2 bary przy ciśnieniu wody.
Jednakże jest problem, mam instrukcję od tego dziadostwa, ale kartki są powyrywane i nie mogę zmusić pieca do ciągłęgo grzania, jedynie co wyczytałem to on działa w programie testowym, tj. ustawiam mu temperaturę i pojawia się duże H na wyświetlaczu i grzeje, ale potem się wyłącza. Na termostacie mam ustawione dla pewności 23 C.
Piec to InterGAS Comfort Line.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 12:46 pm   

Pewnie piec działa na zasadzie czujników. Jeśli mieszkanie nagrzeje się do temperatury 23 stopni to piec się wyłącza. Gdy mieszkanie się oziębi o 2-3 stopnie to piec automatycznie załączy się sam. W takim wypadku nie ma potrzeby zmuszać pieca do ciągłego grzania.
Jutro będzie lepszy dzień

Winter 

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 12:51 pm   

Nie nagrzewa się do 23 stopni, maksymalnie do 20 stopni i wyłącza się, nade mną w salonie jest jakiś czujnik u góry, ale cholera wie, czy podłączony. W każdym razie piec się sam nie włącza, nie wiem dlaczego.
Czy piec powinien być włączony cały czas, temperatura na wyświetlaczu zanika i widać, że jest wyłączony, za to ciepła woda jest nonstop. Trochę to dziwne. Na termostacie ustawione 23 stopnie, aby nagrzać trochę w domu, bo zimno, jak cholerka.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 12:58 pm   

Jak dla mnie to piec jest ustawiony tylko na grzanie wody,a ogrzewanie jest wyłączone,tzw opcja letnia.Stosowne ustawienia dokonujesz na panelu zamontowanym w mieszkaniu (kuchnia lub pokój) Tak jest u mnie. Ps co masz na myśli pisząc termostat,bo chyba chodzi tobie o panel sterujący????
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Lis 14, 2010 1:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Winter 

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 1:12 pm   

Termostat to panel sterujący, ale... był on resetowany, mam 7 programów, ustawiłem 23 stopnie, ale nadal nie grzeje. Pobrałem nawet instrukcję po angielsku i tam wszystko jest prosto opisane, ale nadal nie działa. Jak więc wyjść z tej opcji letniej, bo na termostacie za dużo nie ma informacji, jest przycisk do dnia i nocy, Temp i Temp#, OK i przycisk na Reset.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 1:40 pm   

Winter,

Cytat:
ustawiam mu temperaturę i pojawia się duże H na wyświetlaczu

(meldcode)duze H na wyswietlaczu byc moze melduje Ci ze masz zapsuty aut. czujnik palnika (branderautomaat)

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 14, 2010 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Winter 

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 1:46 pm   

W instrukcji niby jest, że ustawia to maksymalną wydajność ogrzewania, jak dam przycisk Service i + jesze raz to zmieni się na małe h. Jeśli użyję Service z - to mam duże L.

[ Dodano: Nie Lis 14, 2010 2:22 pm ]
Dałem na małe h i na termostacie pojawiła się ikonka wentylatora i obraca się. Wg instrukcji termostatu oznacza to, że output jest włączony (output = wyjście), czyli jest połączenie z piecem na to wychodzi.

.:Paco:. 

Wysłany: Nie Lis 14, 2010 3:23 pm   

Winter napisał/a:
Nie nagrzewa się do 23 stopni, maksymalnie do 20 stopni i wyłącza się, nade mną w salonie jest jakiś czujnik u góry, ale cholera wie, czy podłączony. W każdym razie piec się sam nie włącza, nie wiem dlaczego.
Czy piec powinien być włączony cały czas, temperatura na wyświetlaczu zanika i widać, że jest wyłączony, za to ciepła woda jest nonstop. Trochę to dziwne. Na termostacie ustawione 23 stopnie, aby nagrzać trochę w domu, bo zimno, jak cholerka.

a nie jest to taki okragly czujnik - srednicy 10cm? bo jak tam to czujnik dymu a nie temperatury...

Odpowiedz do tematu