Zamknięty przez: Gochna H Śro Lis 24, 2010 11:31 am |
Papugi na wolności? |
Autor |
Wiadomość |
osiek13
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 9:09 am Papugi na wolności?
|
|
|
Witam , mieszkam w Holandii juz 1,5 roku i ciagle sie zastanawiam czy te zielone papugi zyja tutaj na wolnosci czy sa to jakies hodowlane wypuszczane tylko przez wlasciciela?
W koncu postanowilam sie poprostu zapytac tych ktorzy tu mieszkaja dluzej i wiedza cos na ten temat.
Papuzki te sa fantastyczne , dziennie rano przylatuja na moj taras i ,,wcinają,, cale jedzenie ktore wywieszam tak szczerze mowiac małym ptaszkom jak np sikorki .
Z gory dziekuje za informacje , pozdrawiam. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 12:29 pm
|
|
|
Papugi te zyja na wolnosci , ostatnio przeniosly sie z Amsterdamu do Utrechtu moze teraz sa juz gdzies indziej .
Gdzies jeszcze tu w Holandii zyje parka Aar na wolnosci , w zeszlym roku miala ta parka Aar jajka ale je ktos im ukradl, mieszkaja w pinu drzewa
monika |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 12:49 pm
|
|
|
W różnych miejscach można je spotkać i nie są to te same stada. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 12:01 am
|
|
|
w Hadze jest ich mnostwo, znajomy Holender mowil ze odstraszaja one mewy ktore lubia rozgrzebywac smieci, wiec tam gdzie papugi tam nie ma mew |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 8:17 am
|
|
|
Mewy to jakies potwory w porównaniu z mewami znad Bałtyku .
A te zielone papugi ja widziałam w Amsterdamie ,sama się zdziwiłam ,że tak sobie" na wolności" latają.Myslałam ,że uciekły komuś |
Ostatnio zmieniony przez alicja2911 Sob Lis 20, 2010 8:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 9:16 am
|
|
|
alicja2911 napisał/a: | A te zielone papugi ja widziałam w Amsterdamie ,sama się zdziwiłam ,że tak sobie" na wolności" latają.Myslałam ,że uciekły komuś |
Widziałam z kilka razy u nas w najzieleńszej okolicy Hoofddorpu i też byłam pewna że komuś uciekły. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 12:59 pm
|
|
|
Te papużki to rezelle, zazwyczaj rozelle białolice.
Kiedyś dawnotemu były ozdobnymi ptaszkami, kilka zwiało a że klimat odpowiada to sobie żyją w Holandii.
Jest to jeden z przykładów, przenoszenia gatunków przezludzi, nie pamiętam nazwy na inne tereny.
Te papugi w Holandii to podobnie mają się do psów Dingo... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 2:10 pm
|
|
|
Witam,
Z tymi papugami to poważnie czy sobie zartujecie - PAPUGI na wolności w NL ...
Ma ktoś jakieś foto ???
Bo jakbym powiedział komuś znajomemu z Pl to by mnie chyba do "lekarza" wysłał ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 2:21 am
|
|
|
Dziękuje za linki - czyli jednak to prawda ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
soraya
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 2:48 am
|
|
|
Osobiście nie widziałam tu papugi na wolności.Ale ta ze zdjecia to z całą pewnością nie rozella lecz aleksandretta. Zresztą wystarczy opis"zielony ptak z długim ogonem i ustawy czerwony" Rozella jest ptakiem barwnym. Poza tym wydaje mi sie(z własnych obserwacji) ze co jak co ale stawanie w szranki z mewami to raczej domena aleks a nie rozeli.
Od znajomej wiem, że w Niemczech juz od kilku lat niektóre parki okupują aleksy i doskonale radzą sobie w tych, wydawać by sie mogło, niesprzyjających warunkach. |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
|
|
|
|