'Kongres organizacji polonijnych' w Hadze 7 XI 2010r |
Autor |
Wiadomość |
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 9:48 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Jagoda i w twoim myśleniu jest pies pogrzebany.Bo nie wszyscy Polacy czują się jako ci gorsi.Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak mała wiedza jest wśród Holendrów na temat Polski. Przykład z wczoraj (az mnie krew zalała) radio holenderskie,wiadomości ... że w Polsce zwiekszona bedzie predkość na autostradach do 140 km/h i zaraz komentarz jak to trabant osiagnie taką prędkość.U mnie w pracy część Holendrów nie wiedziała gdzie lezy Polska itd.Dopóki my sami będziemy uwazali sie z coś gorszego to tak beda nas postrzegali tubylcy. |
Ja, w najmniejszym stopniu, nie czuje sie gorsza i nie mam potrzeby przynalezania do mniejszosci etnicznej, bo sie nie czuje mniejszoscia
Mieszkam w Holandii kilkanascie lat i mam polski paszport, bo holenderski nie jest mi do niczego potrzebny.
Wiedze na temat Polski szerzyc nalezy innym sposobem a nie przez organizacje mnieszosciowe w danym kraju.
Podaj mi przyklad jaka organizacja polonijna poszerzyla wiedze na temat naszego kraju? |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 10:00 pm
|
|
|
Jagoda ale takie organizacje juz są i w jakims stopniu działają,ale moze jedna wiesza potrafi coś wiecej.Polacy mieszkajacy w Niemczech walcza o prawo mniejszości,póki co bez skutku,natomiast Niemcy w Polsce maja taka organizację.Polskie państwo funduje dofinansowanie do kursów językowych,wycieczek,wydarzeń kulturalnych itd. W moim mieście w PL potomkowie Niemców ucza sie jezyka NIEMIECKIEGO za polskie pieniadze.Tutaj w Holandii jak na razie wielu wstydzi sie polskości,unika polskich placówek kulturalnych. Holendrzy także emigruja i także tworzą swoje organizacje.Nic w tym dziwnego. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 10:19 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Jagoda ale takie organizacje juz są i w jakims stopniu działają,ale moze jedna wiesza potrafi coś wiecej.Polacy mieszkajacy w Niemczech walcza o prawo mniejszości,póki co bez skutku,natomiast Niemcy w Polsce maja taka organizację.Polskie państwo funduje dofinansowanie do kursów językowych,wycieczek,wydarzeń kulturalnych itd. W moim mieście w PL potomkowie Niemców ucza sie jezyka NIEMIECKIEGO za polskie pieniadze.Tutaj w Holandii jak na razie wielu wstydzi sie polskości,unika polskich placówek kulturalnych. Holendrzy także emigruja i także tworzą swoje organizacje.Nic w tym dziwnego. |
Mnie nie przekonasz do tworzenia mniejszosci narodowej zadnej narodowosci i w zadnym kraju.
Mieszkalam na slasku i znam tamtejsza mniejszosc niemiecka.
Ogladalam programy na temat mniejszosci holenderskiej w Canadzie i Australii. Dla mnie budowanie takich skansenow przeszlosci nie ma najmniejszego sensu.
To czy holenderskie spoleczenstwo bedzie znalo Polske zalezy tez od checi edukacji holenderskiego spoleczenstwa, a z tym nie jest najlepiej. Mlodziez amerykanska tez za bardzo nie wie gdzie ta Polska. Mlodziez angielska nie zna najnowszej historii Europy i co sadzisz, ze organizacje mnniejszoci narodowej (jakiejkolwiek narodowosci) to zmiena?
Jaka wiedze na temat Turcji czy Maroka szerza organizacje mniejszosci narodowej.
Tego typu organizacje z gruntu zajmuja sie przeszloscia, a mnie interesuje przyszlosc.
Ja jestem ZA tym aby powstala jakas organizacja przewodnia, ktora reprezentowalaby Polakow ale nie jako mniejszosc narodowa. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 10:50 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | Ja, w najmniejszym stopniu, nie czuje sie gorsza i nie mam potrzeby przynalezania do mniejszosci etnicznej, bo sie nie czuje mniejszoscia
Mieszkam w Holandii kilkanascie lat i mam polski paszport, bo holenderski nie jest mi do niczego potrzebny.
|
Jestem w podobnej sytuacji i w zupelnosci popieram to co mowisz. Niestety rzeczywistosc skrzeczy. Po dlugim procesie tentegowania w glowie doszedlem do wniosku ze to nie mniejszosc okresla czy ona jest mniejszoscia ale wiekszosc decyduje o tym kto jest mniejszoscia poprzez wykluczenie mniejszosci ze swoich szeregow. Tak wiec rozumimem ze nie czujesz sie mniejszoscia i nie chcesz nia byc. Chcesz byc w mainstream spoleczenstwa. Ale niestety ta wiekszosc okreslila ze Ty nie jestes mainstream, tylko jakims tam folklorem.
No i teraz mam do Ciebie propozycje spraw to abys nagle byla w mainstream.
Niestety w demokracji rzadzi wiekszosc. I demokracja bez mocno obwarowanych praw mniejszosci jest ustrojem ktory (jak to obserwujemy w Holandii) ma tendencje do deptania praw mniejszosci.
Jesli nie chcesz byc mniejszoscia to wyjedz do Polski, Kanady, USA lub Australii. Tam bedziesz zaakceptowana w mainstream spoleczenstwa w mgnieniu oka. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Śro Lis 24, 2010 10:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 10:50 pm
|
|
|
No to chociaż zgadzamy sie że powinna powstac jakas organizacja, mnie tez nie zalezy na mniejszości jako takiej,ale na organizacji która trochę zmieni w postrzeganiu Polski,bo jeśli chodzi o Polaków to tylo my sami mozemy zmienić nastawienia Holendrów. Ps. dla kilku moich znajomych Polska to bardzo piekny kraj,o pieknej nie zniszczonej naturze.Więc mam juz jakiś wkład w edukowaniu tubylców.Cieszę sie także jak widzę wiele produktów made in poland.A jest ich w Holandii bardzo duzo. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:08 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | mnie tez nie zalezy na mniejszości jako takiej,ale na organizacji która trochę zmieni w postrzeganiu Polski |
Proponuje przeczytac te ksiazke Psychologia spoleczna. Na przykladzie opisanej tam sytuacji Chinczykow w USA mozemy dojsc do wniosku ze Holendrzy beda utrzymywac negatywny wizerunek Polakow tak dlugo jak dlugo beda odczuwac zagrozenie ze strony Polakow. Boja sie ze zabiezemy im prace, nie lubia nas za to ze zabralismy im pozycje w EU. Niemcy niechetnie patrza na Brunatny rzad w Holandii i wola gadac z Polska.
Tak wiec jesli masz nadzieje ze ta oranizacja bedzie sprawi ze zmieni sie wizerunek Holendrow na Polakow to jestes w bledzie. Jest ona jednak bardzo potrzebna. Jest nam potrzebne lobby ktore bedzie wywieralo presje na rzadzie Polski, Holenderskim oraz Unii Europejskie w obronie naszych praw. Polacy w Holandii sa duzo bardzie zalezni od Polskiego rzadu niz by tego chcieli. Tylko liczna i sprawna organizacja polonijna bedzie mogla dbac o to aby nasze prawa nie byly deptane przez wiekszosc.
Mam rowniez nadzieje ze ta organizacja bedzie demokratyczna i ze bedzie mozna zostac oficjalnie jej czlonkiem ze wszystkimi prawami i obowiazkami. Dzisiejsze organizacje polonijne przypominaja troche PVV, maja przywodce i nie mozna zostac ich czlonkiem. Ta forma dzialania podowduje to ze organizacje te nie sa w stanie porwac mas tylko zyja w swoim swiecie. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Śro Lis 24, 2010 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:13 pm
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | Ja, w najmniejszym stopniu, nie czuje sie gorsza i nie mam potrzeby przynalezania do mniejszosci etnicznej, bo sie nie czuje mniejszoscia
|
Jestem w podobnej sytuacji i w zupelnosci popieram to co mowisz. Niestety rzeczywistosc skrzeczy. Po dlugim procesie tentegowania w glowie doszedlem do wniosku ze to nie mniejszosc okresla czy ona jest mniejszoscia ale wiekszosc decyduje o tym kto jest mniejszoscia poprzez wykluczenie mniejszosci ze swoich szeregow. Tak wiec rozumimem ze nie czujesz sie mniejszoscia i nie chcesz nia byc. Chcesz byc w mainstream spoleczenstwa. Ale niestety ta wiekszosc okreslila ze Ty nie jestes mainstream, tylko jakims tam folklorem.
No i teraz mam do Ciebie propozycje spraw to abys nagle byla w mainstream.
|
Nie jestem artystka i nie ubiegam sie o bycie w mainstream, nie zamierzam tez narzucac swojego nurtu myslenia innym.
Zgadzam sie z Tboba, ze to wiekszosc okresla miejsce mniejszosci. Miedzy innymi z tego powodu tak sie goraco sprzeciwiam temu aby Polacy nalezeli do organizacji mniejszosci etnicznej.
W holenderskiej prasie juz wkrotce po otwarciu rynku pracy dla Polakow byla mowa na temat, ze z Polakami moga byc takie same problemy jak z Turkami czy Marokanczykami.
Czyli Holendrzy z gory ustawili nas w takiej pozycji, a my zamiast sie integrowac wchodzimy w otwarta furtke mniejszosci jak cielaki prowadzone na rzez. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:20 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: |
Nie jestem artystka i nie ubiegam sie o bycie w mainstream, nie zamierzam tez narzucac swojego nurtu myslenia innym.
|
Przeprasza za uzywanie angielskiej terminologii, ktora jak widze moze wprowadzac nieporozumienia. Mainstream nie oznacza ze ktos chce byc artysta czy tez narzucac swoje myslenie inny. Mainstream to znaczy ze jestes w golwnym nurcie spoleczenstwa a nie jestes wyrzucona na jego obrzeza.
Jagoda97 napisał/a: |
Zgadzam sie z Tboba, ze to wiekszosc okresla miejsce mniejszosci. (...) Czyli Holendrzy z gory ustawili nas w takiej pozycji, a my zamiast sie integrowac wchodzimy w otwarta furtke mniejszosci jak cielaki prowadzone na rzez. |
To nie prawda ze my w nia wpadamy. Wrecz przeciwnie. Idzie nam bardzo dobrze. Poniewaz nie chcemy zajac miejsca ktore nam wyznaczyli Holendrzy to oni tym nachalniej nas do tego miejsca przywoluja. Tak jak ze stadem krow. Jak krowy nie chca isc tam gdzie im przywodca stada kaze to bedzie je okladal tym mocniej aby to miejsce zajely. |
|
|
|
|
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:24 pm
|
|
|
A ja mam gleboko gdzies, wszystkie organizacje i towrzystwa wlasnej adoracji , tak samo jak mam gdzies to czy przecietny Holender wie gdzie lezy Polska ,to czy ktos ma skosne oczy i czy czyjs dziadek pieprzyl kozy w Maroku. Wystarczy tylko, a dla co niektorych moze ...az, byc WOLNYM CZLOWIEKIEM, obojetnie z jakim paszportem.
Przechodza mnie ciarki jak czytam co niektore posty.
POLACY NIE DAJCIE SIE ZEPCHNAC DO GETTA!!!! |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:34 pm
|
|
|
Athlon napisał/a: | A ja mam gleboko gdzies, wszystkie organizacje i towrzystwa wlasnej adoracji , tak samo jak mam gdzies to czy przecietny Holender wie gdzie lezy Polska ,to czy ktos ma skosne oczy i czy czyjs dziadek pieprzyl kozy w Maroku. Wystarczy tylko, a dla co niektorych moze ...az, byc WOLNYM CZLOWIEKIEM, obojetnie z jakim paszportem.
Przechodza mnie ciarki jak czytam co niektore posty.
POLACY NIE DAJCIE SIE ZEPCHNAC DO GETTA!!!! |
Jedna z przyczyn tego ze organizacje polonijne sa towarzystwami wzajemnej adoracji jest brak demokracji. Organizaje polonijne powinny miec statut, wybieralny zarzad, czlonkow, skladki, itp. itd. Bez tego pozostana one organizacjami kanapowymi. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 11:47 pm
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: |
|
Przeprasza za uzywanie angielskiej terminologii, ktora jak widze moze wprowadzac nieporozumienia. Mainstream nie oznacza ze ktos chce byc artysta czy tez narzucac swoje myslenie inny. Mainstream to znaczy ze jestes w golwnym nurcie spoleczenstwa a nie jestes wyrzucona na jego obrzeza. |
Co masz na mysli, ze jest sie w nurcie spoleczenstwa?
Ja widze wiele nurtow, w niektorych rzeczywiscie nie jestem ale to raczej z racji wieku niz swojej narodowosci. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 12:15 am
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | Co masz na mysli, ze jest sie w nurcie spoleczenstwa?
Ja widze wiele nurtow, w niektorych rzeczywiscie nie jestem ale to raczej z racji wieku niz swojej narodowosci. |
Dobre pytanie. Niedawno corka spytala sie mnie skad sie bierze mgla. Tez nie potrafilem udzielic odpowiedzi. Pozwol wiec ze posluze sie Wikipedia. Okazuje sie ze mainstream nie jest w wikipedii przetlumaczalne na polski a link do okreslenia mainstream w socjologii odnosi sie do artykulu normality. Choc wedlug mnie nie odzwierciedla to w 100% tego co ja rozumiem jako mainstream. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 12:27 am
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | Co masz na mysli, ze jest sie w nurcie spoleczenstwa?
Dobre pytanie. Niedawno corka spytala sie mnie skad sie bierze mgla. Tez nie potrafilem udzielic odpowiedzi. Pozwol wiec ze posluze sie Wikipedia. Okazuje sie ze mainstream nie jest w wikipedii przetlumaczalne na polski a link do okreslenia mainstream w socjologii odnosi sie do artykulu normality. Choc wedlug mnie nie odzwierciedla to w 100% tego co ja rozumiem jako mainstream. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mainstream
to jest link do polskiego tlumaczenia mainstream.
A propo mgly, koleha z 4-ro letnim synkiem wychodzi z rano z domu, byla mgla.
Synek zachwycony krzyczy...Tatus ale mogla:)) |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 8:14 am
|
|
|
janosik napisał/a: | Jestem tego samego zdania co kolega jso. Monopol z jednej strony oraz ochrona holenderskich interesow z drugiej.
|
Dokladnie. Sama nazwa SLOPP jest tez pejoratywna. SLOPP kojarzy mi sie ze slopen. Poolse Problematik insynuuje ze jestesmy problemem z czym sie nie zgadzam. Wiekszym problemem niz Polacy jest nastawienie Holendrow do Polakow. Ja mam wrazenie, ze rzad holenderski jest nastawiony wrogo do Polakow tak wiec podchodzil bym do wspolpracy z nimi bardzo ostroznie. Popieram przedstawiciela ambasady ktory twierdzi, ze organizacje polonijne musza pozostac niezalezne od rzadu Holenderskiego. Obawaiam sie ze rzad Holenderski moglby uzywac SLOPP do legitymizowania dzialan wrogo nastawionych do Polakow w Holandii. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Czw Lis 25, 2010 8:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 8:42 am
|
|
|
Cytat: | Obawaiam sie ze rzad Holenderski moglby uzywac SLOPP do legitymizowania dzialan wrogo nastawionych do Polakow w Holandii. |
dokładnie ,oby nie powstała grupa klakierów,rządnych cieplutkich posadek,omotanych przez rzadowych prawników. |
|
|
|
|
|