Akcja "POLACY DLA AFRYKI" - potrzebni fachowcy |
Autor |
Wiadomość |
Administrator2
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 77 Skąd: Nederland / Holandia
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 5:53 pm Akcja "POLACY DLA AFRYKI" - potrzebni fachowcy
|
|
|
W gazecie Spits dzisiaj ukazał się artykuł, że Polacy w Holandii mają dosyć szkalowania. Wizerunek Polaków w Holandii się pogarsza. A co my sami robimy?
Niedziela.nl i Polonia.nl prowadzą od dziś akcję „Polacy dla Afryki”.
Chcemy pokazać, że my Polacy mamy pozytywny wkład w życie społeczne tego kraju. To nasza reakcja na negatywne doniesienia prasowe o nas Polakach.
Poszukujemy pilnie polskich fachowców, koniec akcji 9-10 grudnia!
* Przyłączcie się do nas!
* Sukces akcji w Waszych rękach - więcej na www.polacydlaafryki.nl |
_________________ Administrator
[email protected] |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 6:59 pm
|
|
|
Popieram. Pchne akcje wsrod swoich znajomych fachowcow. Szczytny cel oraz poprawa wizerunku Polaka w Holandii. Swietny pomysl i wielkie brawa dla organizatorow.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
dunczyk
Poczatkujacy dunczyk
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 7:20 pm
|
|
|
Proszę o wyjaśnienie na czym ma polegać akcja POPRAWIAJĄCY WIZERUNEK Polaka w Holandii bo jakoś tego nie łapie . Pozdrawiam Mirek |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 7:33 pm
|
|
|
Sporo Holendrow mysli o uslugach Polakow w sektorze budowlanym w nastepujacy sposob:
Tanio - swietnie!
Jakosc - ponizej krytyki/fuszerka
Taki wizerunek tworzy holenderska konkurencja a spoleczenstwo wierzy na slowo
Istnieje mozliwosc udowodnienia szczegolnie gdy beda zaangazowane media polonijne i holenderskie, ze jednoczesnie mozna tanio i bardzo dobrze.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
dunczyk
Poczatkujacy dunczyk
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:15 pm
|
|
|
Sporo Holendrow mysli o uslugach Polakow w sektorze budowlanym w nastepujacy sposob:
Tanio - swietnie!
Jakosc - ponizej krytyki/fuszerka
Bo to prawda i na co się obrażasz ???????????? |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 11:42 am
|
|
|
Pomysl dobry ale uwazam ze zle zorganizowany: za malo czasu, 2 tygodnie? Jezeli sa tu specjalisci ktorzy chca pomoc to musza oni siedziec bez pracy bo ci ktorzy chca pomoc i maja prace po prostu moga nie znalesc chwili wolnej aby pomoc Afryce.
Szczerze mowie nie wydaje mi sie to mozliwe do wykonania.. jezeli teramin sie przesunie na wiecej co tez mysle moze nie wypalic bo wiekszosc ludzi juz sie przygotowuje do swiat Bozegonarodzenia, inni wyjezdzaja albo zbieraja extra prace na dodatkowe wydatki.
Okay raz jeszcze powtarzam ze pomysl swietny ale naprawde ktos kto to zorganizowal zrobil to bez wiekszego zastanowienia sie... Jesli jest mozliwosc to przeniescie to na styczen i zrobcie lepsza reklame bo ogloszenie tutaj na foryum i podanie czasu 14 dni - sukcesu nie wroze a szkoda bo chec i cel wspanialy jest. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 11:52 am
|
|
|
dowie sie o tej akcji 15 holendrow i juz wielki sukces akcji.. za malo, za wczesnie. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 6:32 pm
|
|
|
Moj apel do Was.
Nie jestes fachowcem a chcialbys wesprzec akcje? Co mozesz dla niej zrobic?
- rozeslij informacje wsrod swoich znajomych poprzez komunikator skype, gadu-gadu oraz poprzez portal spolecznosciowy Nasza Klasa, Facebook (np. link do strony akcji)
- druk i dystrybucja ulotek (List do Polskiego Fachowcy - http://www.polenvoorafrik...-9-10-xii-2010/ ) wsrod swoich znajomych w pracy/miejscu zamieszkania
- jutro niedziela, czy udajesz sie na polska msze? Druk i dystrybucja ulotek przed lub po mszy
- znasz osobe prowadzaca strony o tematyce zwiazanej z Holandia - popros ja o umieszczenie informacji o akcji
A jesli masz inny pomysl to sie nim z nami podziel.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 11:18 am
|
|
|
Janosik, w ten sposob nk i facebook oczywiscie moge pomoc
Natomiast jak juz wspomnialam wczesniej wydaje mi sie ze to jest trudne do wykonania w tak krotkim czasie.
Zawsze mozna zorganizowac cos w stylu wyprzedarzy, ludzie maja duzo niepotrzebnych rzeczy i moze nie chca sprzedawac na marktplaats wiec mozna by zorganizowac bazar w swietlicy i za pieniadze ze sprzedanych produktow dorzucic do tej akcji. W ub srode mialam tu lokalnie zorganizowana akcje dla Zimbabwe: herbata i ciasto, pieniadze za te ciastka szly do organizacja dla Zimbabwe. Mozemy to samo zrobic o ile znajda sie chetni na herbatke i ciastko za 1 euro za kawalek i kubeczek Ja bym chetnie przyszla.
Akcja z polskimi fachowcami jest super i mysle ze dobry pomysl jedyne problem jaki widze to nieodpowiedni termin i zbyt krotki czas. Jezeli ogranizatorzy moga to przedluzyc np do lutego to mysle ze wieksze szanse by byly na zebranie tej kwoty |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 1:29 pm
|
|
|
Jagodka zgadzam sie z Toba. Jest malo czasu dlatego tym bardziej nalezy zintensyfikowac nasze dzialania.
Zgodzicie sie ze mna, ze kwota nie jest wielka i z uzbieraniem jej nie byloby klopotu ale nie w tym rzecz. Chcemy przeciez upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
Z rozmowy z organiazatorami wynika, ze problemem jest brak checi zgloszen ze strony fachowcow badz tez brak zrozumienia dzialania samego mechanizmu akcji przez fachowcow.
Z tego co udalo mi sie ustalic to do akcji moga sie przylaczac rowniez inni fachowcy (informatycy, hydraulicy i etc.)
Ludzie zglaszajcie sie przeciez na forum jest wielu freelancerow, osob prowdzacych dzalalnosc gospodarcza w zakresie roznych uslug.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 2:28 pm
|
|
|
przepraszam ze wtrace swoje skromne zdanie , ale wydaje mi sie ze ludzie uwazaja Afryke "ten trzeci swiat "za studnie bez dna i juz na takie akcje nie reaguja .
Ja sama uwazam ze miljardy ktore zostaly wyslane powinne wystarczyc. A ze te pieniadze nie zostaly tak spozytkowane jak powinne byc to sorry ale "eigen schuld dikke bult"Te € 2738 jest kropla w calym oceanie jaki juz tam zostal wyslany ( a wydaje mi sie ze ten kran nie jest jeszcze zakrecony ) . A napewno te kilkanascie osob nie zmieni pogladu na temat polakow na obczyznie czy ogolnie na temat polakow . |
Ostatnio zmieniony przez Miep Nie Lis 28, 2010 2:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 5:18 pm
|
|
|
Miep napisał/a: | przepraszam ze wtrace swoje skromne zdanie , ale wydaje mi sie ze ludzie uwazaja Afryke "ten trzeci swiat "za studnie bez dna i juz na takie akcje nie reaguja .
Ja sama uwazam ze miljardy ktore zostaly wyslane powinne wystarczyc. A ze te pieniadze nie zostaly tak spozytkowane jak powinne byc to sorry ale "eigen schuld dikke bult"Te € 2738 jest kropla w calym oceanie jaki juz tam zostal wyslany ( a wydaje mi sie ze ten kran nie jest jeszcze zakrecony ) . A napewno te kilkanascie osob nie zmieni pogladu na temat polakow na obczyznie czy ogolnie na temat polakow . |
Jestem tego samego zdania. Jakie pieniądze nie zostały by tam wysłane, i tak będzie ciągle mało. Afryka powinna się nauczyć radzić sobie sama. Słyszeliscie historię o tym, jak do Afryki pojechali holenderscy farmerzy, wybudowali parę farm, wpompowali kupę kasy, nauczyli tubylców wszystkiego, po czym wyjechali wszystko im zostawiając. Po paru latach, wrócili zobaczyć jak wszystko prosperuje,l i co? Zastali zgliszcza, syf kiłę i mogiłę. Jestem zdania, że swiat pakując miliony w Afrykę, robi źle, mieszkańcy Afryki powinni się nauczyć, że żeby cos mieć, trzeba sobie na to zapracować, bo na razie wypatrują tylko konwojów z darami z Europy, i pokaźne pomoce pieniężne, które są i tak marnowane.
Jest wiele innych miejsc i sytuacji np. w Polsce, gdzie przydałaby się pomoc, chociażby jakis dom dziecka, czy schronisko dla zwierząt. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 28, 2010 5:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 10:05 pm
|
|
|
Bronka napisał/a: | Jakos sie nie doszukalam zadnej akcji prowadzonej przez Polakow dla biednych rodzin i dzieci z Polski. |
proszę http://www.europolonia.nl/
a co do akcji pomoc dla afryki jestem na NIE, nie tędy droga do poprawienia wizerunku Polaków w Holandii, po drugie akcja przygotowana na szybko, z tego co widać bez odpowiedniego nagłośnienia miedzy innymi brak banerów reklamowych na wszystkich podstronach i serwisach (ogłoszenia, forum) niedzieli.nl którą przegląda najwięcej ludzi i jak już pisał ktoś wcześniej akcja zorganizowana w tym terminie może tylko zaszkodzić a nie pomóc.
Ale życzę organizatorom aby akcja przyniosła im założony efekt.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 10:14 pm
|
|
|
Fajnie, tyle że z tej stronki nie wynika nic, kompletnie! Dane dotyczące przelewów, i tyle. Zero szczegółów kogo mają pod opieką, jakie rodziny, domy dziecka komu już pomogli, itp. Skąd mam wiedzieć na co pójdzie moja kasa, jeżeli ją ewentualnie przeleję? Brałem już udział w akcjach charytatywnych w domach dziecka, rodzinach zastępczych, szpitalach, zbieralismy po kilkanascie tysięcy złotych, ale darczyńcy wiedzieli na co kasa poszła, wszystko było rozliczone co do grosza. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 28, 2010 10:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|