NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Gru 09, 2010 5:08 pm
urgentie-komu przysluguje
Autor Wiadomość
Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 7:45 pm   

Hera napisał/a:

Wracając do zwolnień L4 w Polsce - ŻADEN pracodawca nie patrzy przychylnie na kobiety z dziećmi. A już szczególnie takie których dzieci często lub przewlekle chorują. I nie zależy to od tego gdzie kobieta pracuje i co robi - czy jest to sklep, czy biuro, czy bank, czy szkoła.

No ale przeciez tutaj nie ma wcale zwolnien lekarskich na chore dzieci, mozesz wziac dzien czy dwa wolnego (zorgverlof) a na nastepne dni musisz kombinowac - babcia, opiekunka itp.
A co do przychylnosci... albo masz cholerne szczescie albo nie wiem... ja jak zachorowalam dostawalam codziennie telefony od mojej dyrektorki, ze mam przyjsc do pracy i ze dni w ktorych bylam chora odpisze mi od urlopu.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 8:08 pm   

Gochna H napisał/a:
Hera,

po co mieszac do dyskusji polskiego gornika
on i tak urgentie tu nie dostanie ...

Gohna, nie wiem czy czytalas caly ten temat od początku, ale powinnas wiedziec do czego sie odnioslam pisząc o gorniku. Może przeczytaj raz jeszcze.
Gochna H napisał/a:

Hera z toba ciezko sie dyskutuje ,czasem odnosze wrazenie ze lepiej dac sobie spokoj i wogole nie wtracac sie do tematu w ktorym sie wypowiadasz ,oczywiscie oprocz tych w ktorych prosisz o pomoc lub tlumaczenie....
tam przynajmniej jestes soba ....

Kochana, ja ZAWSZE jestem sobą, niezależnie czy proszę o tłumaczenie czy pomoc czy wypowiadam się w jakimś temacie. Skoro się wypowiadam, to znaczy że mam pojęcie o czym piszę.
A dyskusja jest po to by przedstawić swoje argumenty i kontrargumenty a nie po to żeby przytakiwać przedmówcy.
Są osoby które większą część życia przeżyły tu w Holandii ( jak ty na przykład) i opowiadają o tym jak tu było lub jest. Jednak są osoby które większa część życia przeżyły w Polsce (takie jak ja na przykład) i doskonale znają tamtejsze warunki życia.
Ja patrzę na wszystko obiektywnie. Tez mam dzieci które chodzą tu do szkoły, też pracuję, też załatwiam tutaj pewne sprawy, tez mam swoje problemy. Wiadomo że są to często inne problemy od tych z którymi borykają się moi przedmówcy. Ale pisanie że tylko tu jest paskudna polityka państwa, często wyłącznie z doświadczenia w NL bez brutalnego zderzenia z polską rzeczywistością jest moim zdaniem lekkim nadużyciem...
Poza tym jest takie przysłowie - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Tymczasem nigdzie nie ma różowo. Każde państwo, bez względu gdzie byśmy nie wyjechali ma swoje plusy i minusy.
Nie można tylko narzekać na minusy, trzeba poszukać tych plusów. A jeśli ich nie ma - to może czas zmienić kraj zamieszkania??
Jutro będzie lepszy dzień

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 9:47 pm   

Hera
Cytat:
Ja patrzę na wszystko obiektywnie.

no tak tylko Hera patrzy obiektywnie ,inni to maja klapki na oczach I zaslepil ich holenderski dobrobyt ...

Cytat:
A dyskusja jest po to by przedstawić swoje argumenty i kontrargumenty a nie po to żeby przytakiwać przedmówcy.
zgadza sie, tylko je przytaczasz , na tym koncza sie twoje wywody ....

Cytat:
Ale pisanie że tylko tu jest paskudna polityka państwa, często wyłącznie z doświadczenia w NL bez brutalnego zderzenia z polską rzeczywistością jest moim zdaniem lekkim nadużyciem...
brutalna polska rzeczywistosc ? przeciez sama wyjechalas z Polski i teraz tym sie podpierasz? w jakim celu to robisz ? co chcesz tu udowodnic ,ze ja jestem tak ciemna ze nie wiem jak zyje sie w Polsce ?
Cytat:

Nie można tylko narzekać na minusy, trzeba poszukać tych plusów. A jeśli ich nie ma - to może czas zmienić kraj zamieszkania??
No coz , tylko dziekowac za bezplatna porade :033:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Nie Gru 05, 2010 10:42 pm   

Gochna H napisał/a:

no tak tylko Hera patrzy obiektywnie ,inni to maja klapki na oczach I zaslepil ich holenderski dobrobyt ...

Nigdzie nie napisałam że inni maja klapki na oczach i zaślepił ich holenderski dobrobyt. Zauważam jednak tendencje do narzekania na tutejsze warunki i to często przes osoby nie mające pojęcia jak żyloby im sie w Polsce.

Gochna H napisał/a:
brutalna polska rzeczywistosc ? przeciez sama wyjechalas z Polski i teraz tym sie podpierasz? w jakim celu to robisz ? co chcesz tu udowodnic ,ze ja jestem tak ciemna ze nie wiem jak zyje sie w Polsce ?

Nie bierzesz za bardzo do siebie moich postów???? Nie pamiętam żebym pisała to o tobie lub bezpośrednio do ciebie.
Tak wyjechałam z Polski właśnie dzięki tej brutalnej rzeczywistości gdzie rodzina z dwójką dzieci często musi żyć na skraju ubóstwa, gdzie często brakuje na chleb, gdzie nie ma pracy i perspektyw do życia i rozwoju. Z tej właśnie Polski gdzie czeka się na mieszkanie nie 5 lat a co najmniej 15, gdzie kupno własnego mieszkania to często mrzonka bo osławiony kredyt "Rodzina na swoim" jest często nieosiągalny z powodu zbyt niskich zarobków.
Każdy ma prawo mieć własne zdanie - to prawda. Tylko dlaczego niektórzy potrafią tylko narzekać na sytuację zamiast próbować poszukać lepszych stron lub skonfrontować sytuacje w innym państwie (np w Polsce).

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 10:56 pm   

piszesz
Cytat:
Nie bierzesz za bardzo do siebie moich postów???? Nie pamiętam żebym pisała to o tobie lub bezpośrednio do ciebie
.

gdybym uzyla liczby mnogiej i napisala MY , to i do tego bys sie czepila zapewne o to ze pisze w imieniu innych uzylam zatem liczby pojedynczej i napisalam tylko w swoim imieniu

koncze juz ta dyskusje, bo widze ze tak zle i tak niedobrze, oj zdaje sie ze nawet sam zeus Tobie nie dogodzi

I prosze nie odpowiadaj juz na ten post
:039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

slodka_milka 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 9:51 am   

dunczyk napisał/a:
Ech Ty Polska zazdrosnico , jak byś była na jego miejscu też byś tak samo robiła :072:

to cie bardzo zaskocze - NIE, nie zrobilam bym tak samo na jego miejscu.

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 11:39 am   

Gochna H napisał/a:
piszesz
Cytat:
Nie bierzesz za bardzo do siebie moich postów???? Nie pamiętam żebym pisała to o tobie lub bezpośrednio do ciebie
.

gdybym uzyla liczby mnogiej i napisala MY , to i do tego bys sie czepila zapewne o to ze pisze w imieniu innych uzylam zatem liczby pojedynczej i napisalam tylko w swoim imieniu

koncze juz ta dyskusje, bo widze ze tak zle i tak niedobrze, oj zdaje sie ze nawet sam zeus Tobie nie dogodzi

I prosze nie odpowiadaj juz na ten post
:039:

Dziewczyny spokoj;) Bo to sie przeobraza w epopeje w Tomach;) Kazdy zawod moze byc ciezki np. dlatego,ze ma sie szefa dupka. I ciezko jest komus ocenic druga osobe rzetelnie. Fakt,ze nikt nikogo nie zmusza do pracy tzn gornikow, policjantow lekarzy itd nie podoba sie zmien zawod- swiat sie zmienil trzeba sie adoptowac bo to nie komuna,ze ktos poszedl w jeden zawod i sobie przezyl tak zycie. A w PL mam wrazenie,ze gornicy stoczniowcy nadal lubia zyc wedle komuny...mamy wolny rynek powinno sie wszystko krecic wokol niego i czas oderwac wszystkie firmy od budzetu Panstwa. Teraz tak jest i w najblizszej przyszlosci bedzie,ze trzeba byc mobilnym,zobaczcie wszyscy jezdizli do Irlandii i nagle juz z niej wyjezdzaja.....a chyba jestesmy mobilnym narodem skoro wszedzie jestesmy np w Holandii;)

Zycie w NL nie dla wszystkich jest super ale tak jest wszedzie w kazdym kraju...jedno jest pewne w NL nawet za pensje minimalna mozna wyzyc! nie martwic sie o jutro gdzie w PL juz tak nie jest..

A wracajac do Urgentie zgdadzam sie tutaj w NL wszystko nie jest takie piekne jak sie wydaje.Jest wiele cwaniakow co kombinuja jak moga...ale wszystko ma dobre i zle strony a nie sadze abysmy mogli jest zmienic wiec pozostaje nam sie zaadoptowac.

BTW apropo pieknej Holandi..wczoraj u mnie na ulicy ~10 Policjantow zrobilo nalot w domu naprzeciwko mojego bo sie okazalo,ze "usmiechajacy sie sasiad" mial prawie caly ~140m segment przerobiony na uprawe ziola :030: 3 godziny mu krzaki,lampy itd wywozili..ale zapach na ulicy byl ze hey :082:
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Gru 08, 2010 11:39 am, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 3:38 pm   

.:Paco:. napisał/a:
Fakt,ze nikt nikogo nie zmusza do pracy tzn gornikow, policjantow lekarzy itd nie podoba sie zmien zawod

Tu ci przyznam rację, jednak KTOŚ to musi robić. Ktoś musi być lekarzem, ktoś górnikiem a ktoś inny babcią klozetową. A jeszcze ktoś inny siedzi na dyrektorskim krzesełku i obserwuje jak mu pieniążki na koncie rosną z cudzej pracy.
Niestety, tak już jest ten świat urządzony że jedni maja mniej a drudzy więcej.
.:Paco:. napisał/a:

Zycie w NL nie dla wszystkich jest super ale tak jest wszedzie w kazdym kraju...jedno jest pewne w NL nawet za pensje minimalna mozna wyzyc! nie martwic sie o jutro gdzie w PL juz tak nie jest..
A wracajac do Urgentie zgdadzam sie tutaj w NL wszystko nie jest takie piekne jak sie wydaje.Jest wiele cwaniakow co kombinuja jak moga...ale wszystko ma dobre i zle strony a nie sadze abysmy mogli jest zmienic wiec pozostaje nam sie zaadoptowac.

Wszędzie jest lepiej gdzie nas akurat w tej chwili nie ma - to stara zasada a jakże na czasie :039:

.:Paco:. 

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 9:35 am   

Cytat:
Tu ci przyznam rację, jednak KTOŚ to musi robić. Ktoś musi być lekarzem, ktoś górnikiem a ktoś inny babcią klozetową. A jeszcze ktoś inny siedzi na dyrektorskim krzesełku i obserwuje jak mu pieniążki na koncie rosną z cudzej pracy.
Niestety, tak już jest ten świat urządzony że jedni maja mniej a drudzy więcej.

dokladnie tak...dlatego tym co sie nie podoba niech zmienia - swiat swoi otworem a Ci co pracuja widocznie maja w tym pasje albo sie godza na to co maja...-fakt ktos moze powiedziec zycie zmusza...moze w krotkiej perspektywie tak ale w dluzszej tzreba sie zmieniac...

Cytat:
jeszcze ktoś inny siedzi na dyrektorskim krzesełku i obserwuje jak mu pieniążki na koncie rosną z cudzej pracy.

Sorry Hera ale tutaj nie do konca sie zgodze, fakt moze czesc osob tak ma,ze uda im sie przeslizgnac albo maja plecy ale normlanie ludzie nie maja pojecia co kadra zarzadzajaca musi robic...i wiele osob nigdy by nie chcialo za taka kase - to siefajne wydaje z dolu. Znam wielu wysokich..wielu z nich zrezygnowal z rad nadzorczych czy zarzadow bo stwierdzili "jedno ma sie zdrowie".

I dlatego tacy cwaniacy, ludzie z plecami powinni byc odsunieci od wszelkiego rodzaja przywilejow..jak urgentie, socjale itd. Ludzie moze by sie opamietali a jka ktos napisal wyzej i tym potrzebujacym by sie poprawilo bo na pewno by lokali przybylo itd

Agattka 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 10:18 am   

MAARIT napisał/a:
M4cin jakbys duzo nie zarabial ,to i bys duzo nie placil.Z Twojego posta wnioskuje ,ze obydwoje pracujecie,bo dziecko jest az 5 dni w przedszkolu :119: ,co rzadko sie zdarza u Holendrow.Kobiety przewaznie pracuja 2-3 dni w tygodniu,wiec tyle nie placa Za darmo dzieci nikt nie bedzie pilnowal

to zalezy w jakim zawodzie...
u mnei wiekszosc osob pracuje 5 dni w tygodniu, bo w 4 nie da sie wyrobic z wieloma doswiadczeniami laboratoryjnymi. Poza tym konkurencja i wyscig szczurow robia swoje.
Wiec nie wiem czemu sie tak M4cinowi dziwisz....

Ja tez uwazam, ze ceny za przedszkole sa paranoiczne. No i fakt, ze na 5 dni jest praktycznie niemozliwe znalezc miejsce...i co wtedy zrobic??

slodka_milka 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 11:41 am   

[quote=".:Paco:."]
Cytat:

I dlatego tacy cwaniacy, ludzie z plecami powinni byc odsunieci od wszelkiego rodzaja przywilejow..jak urgentie, socjale itd. Ludzie moze by sie opamietali a jka ktos napisal wyzej i tym potrzebujacym by sie poprawilo bo na pewno by lokali przybylo itd

oj tak! masz racje! a o ile przyjemniej by sie nam zylo :083: rozmawialam z emigrantami, ktorzy przyjechali tu 25 lat temu. owczesna holandia nie przypominala tej obecnej. bardzo zmienilo sie podejscie Holendrow do emigrantow, kiedys ufali, bynajmniej dawali kredyt zaufania; meldunek nie byl konieczny do zalatwienia wiekszosci spraw urzedowych, sama splata hipoteki wynosila zaledwie 90 euro na miesiac, nie bylo zadnych problemow z vastem, panstwo naprawde pomagalo mieszkancom, ale przyjechali cwaniacy, chcacy szybko i duzo sie wzbogacic "Po trupach do celu", "Nachapać się" i wszystko sie zmienilo. Cwaniacy przywiezli ze soba rowniez bagaz zlych obyczajow kulturowych, i wlasnie tak psuje sie panstwo. :011:

moniak 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 12:13 pm   

Hera

Co do cen i zarobków. Nie przeliczaj ze 1€ to 4zł. Dlaczego? Z prostej przyczyny - w Holandii zarobisz 1000€ a w Polsce nie zarobisz 4000zl a tylko 1000 zł.

Nooo to pojechałaś :043: myślę że nikt kto mieszka tu dość długo nie przelicza tego tak jak ty. hyyym pomyślmy........jak piszesz w Holandii 1000 euro myślę że więcej ok 1300 średnio podobnie jak w polsce fizyczny pracownik zarobi ok.1200-1300 zł no fakt ale to ty mnożysz to przez 4 a liczyłaś kiedyś ile w polsce płacisz za mieszkanie? za światło i gaz,za wode ??????bo w moim przeliczeniu wygląda to tak;

Holandia pensja 1300 EURO

huur;498
eneco;190
wate;30
zorgverzekering;200
autoverzekering40
moutorrijbelasting;34
no i cała reszta opłat ktorych nie będę wymieniać,jeśli masz dzieci to i owszem za ksziążki w basisschool nie płacisz ale za to porownaj sobie ceny ubrań obuwia tu i w Polsce.Teraz przelicz sobie to na zarobki w Polsce i opłaty i wyjdzie ci na to samo.
Jedyną roznicą jest to że w Polsce nie dają tak chętnie mieszkań socjalnych jak tu.
Myślę że wiele ludzi się ze mną zgodzi że wybraliśmy ten kraj i tyle ,chcemy tu być a pomimo jego dobrych i złych stron( bo RAJ znajdziemy zawsze tam gdzie chcemy w każdym miejscu na świecie) pamiętaj że czy tu czy w Polsce nie jest lekko i to co każdy z nas osiągnał to tylko własną pracą i determinacją .

Sorry nawiązałam do tego tematu ponieważ też krotko tutaj nie jestem i nie ukrywam iż bulwersują mnie takie przeliczania owszem mogą to robić ludzie ktorzy pracują tu dorywczo i zawozą euro do Polski wtedy można przeliczać 1euro x 4 zł ale jeśli czytam coś takiego od osoby ktora jak mniemam jest tu z rodziną i zamierza bądz już w tym kraju zamieszkała to.......... :072: szlag mnie trafia

Hera pszykro mi że naskoczyłam ale nie lubie ludzi jak ja to mowie ....anty polskich ,no chyba że się mylę i ja muszę pracować odkładać pieniądze a ty masz z rodziną tutaj takie kokosy.......... :119:

no to daj przepis na takie wspaniałe życie :043: ja co prawda na swoje nie narzekam ale policzyła bym po twojemu Co do cen i zarobków. Nie przeliczaj ze 1€ to 4zł. Dlaczego? Z prostej przyczyny - w Holandii zarobisz 1000€ a w Polsce nie zarobisz 4000zl a tylko 1000 zł.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Gru 09, 2010 11:41 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 1:57 pm   

moniak napisał/a:
Hera

Co do cen i zarobków. Nie przeliczaj ze 1€ to 4zł. Dlaczego? Z prostej przyczyny - w Holandii zarobisz 1000€ a w Polsce nie zarobisz 4000zl a tylko 1000 zł.

Nooo to pojechałaś :043: myślę że nikt kto mieszka tu dość długo nie przelicza tego tak jak ty. hyyym pomyślmy........jak piszesz w Holandii 1000 euro myślę że więcej ok 1300 średnio podobnie jak w polsce fizyczny pracownik zarobi ok.1200-1300 zł no fakt ale to ty mnożysz to przez 4 a liczyłaś kiedyś ile w polsce płacisz za mieszkanie? za światło i gaz,za wode ??????

Kochana, chyba nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. napisałam Marcinowi żeby NIE PRZELICZAŁ że 1€ to 4 złote. ZAWSZE na tym forum mowie żeby PRZELICZAĆ 1 DO 1 CZYLI 1€ = 1ZL
I nie musisz ni tłumaczyć co im ile gdzie kosztuje bo ja to wiem doskonale.
Może zamiast sie tak od razu bulwersować i naskakiwać na mnie z taka furią weź i przeczytaj i przeanalizuj na spokojnie jeszcze raz mój post.

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 8:42 pm   

Tragedia ,blad na bledzie ,az nie mozna czytac.Sorki ,ale nie moglam sie powstrzymac........... :119:
sorki za komentarz Gochna poprawila bledy
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 10, 2010 12:24 am, w całości zmieniany 2 razy  

MacGrey 
Gaduła

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 11:29 pm   

MAARIT napisał/a:
Tragedia ,blad na bledzie ,az nie mozna czytac.Sorki ,ale nie moglam sie powstrzymac........... :119:

..juz powinno byc ostrzezenie conajmniej 1-szego stopnia.. Kobieto ..jesli nie masz nic ciekawszego do powiedzenia w danym temacie zamilcz i przemysl :) I wskazane mniej jadu :D

Odpowiedz do tematu