Zamknięty przez: Gochna H Czw Gru 09, 2010 5:24 pm |
Życie w Nijmegen |
Autor |
Wiadomość |
BETTI_NUKA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 12:17 pm Życie w Nijmegen
|
|
|
Witam Wszystkich,
jestem tu świerzynką, mieszkam w Polsce, ale mam chłopaka, który pracuje w Holandii. Dokładnie w okolicach Nijmegen. Od jakiegos czasu zastanawiamy się czy nie przenieśc się razem do Holandii. On twierdzi, że w tym regionie jest cięzko z pracą (sam pracuje w budowlance). Ja nie znam języka, ale posługuje się angielskim. Życie jest może łatwiejsze, ale podobno podatki i nie najlepsza opinia o Polakach troche utrudniają życie. Pewna przeszkoda (może to źle brzmi) jest fakt, że mamy syna i raczej nie możemy sobie pozwolic na "skok na główkę". Czy możecie mi trochę opowiedziec jak tam jest? Czy faktycznie cięzko znaleść pracę? Jak z opieką nad dzieckiem?
Bardzo dziekuje z góry i pozdrawiam
B |
_________________ ...bo w życiu chodzi o .... |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 4:19 pm
|
|
|
Ja w Nijmegen bywałam tylko na zakupach i czasami w moim biurze pracy, więc jedyne co mogę napisać to że masz blisko do Niemiec i tak polecam szukać mieszkania bo jest dużo tańsze niż w samej Holandii, przynajmniej te wynajmowane a nie z opieki społecznej...no ale na te drugie i tak długo się czeka więc polecam Niemcy. Zresztą wtedy też macie większy wybór miejsc pracy, ja pracowałam np. w Venray, dużo ludzi pracuje w Venlo i innych przygranicznych miejscowościach. Do zameldowania w Niemczech nie potrzebujecie pochodzenia Niemieckiego, ono jest potrzebne tylko do podjęcia pracy w DE (a ponoć od lata 2011 już nawet do tego nie będzie potrzebne).
Ach... i przedszkola są dużo tańsze |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 5:23 pm
|
|
|
BETTI_NUKA,
poszukaj na forum w roznych dzialach ,odpowiedzi na nurtujace Cie pytania
jesli macie dziecko to ,pewnie potrzebne bedzie przedszkole ,opiekunka, albo szkola ...
o tym jest juz na forum
moze potrzebny bedzie dach nad glowa >>>mamy watek pt.''spoldzielnie mieszkaniowe''
itd...
nie mysle by w Nijmegen zylo sie specjalnie inaczej niz w innych tej wielkosci miastach
na forum jest tez opcjia szukaj (gorny prawy rog ) |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Gru 09, 2010 7:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|