urodzą się nam bliźnięta |
Autor |
Wiadomość |
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:55 pm urodzą się nam bliźnięta
|
|
|
witam,mam pytanie i prosze o odpowiedz jesli ktos moze w tym temacie mi pomóc.wiec, mam meza ktory obecnie niepracuje i dziecko 2,5 letnie i za pol roku urodza nam sie bliznieta.obecnie maz jest na zasilku juz ponad pol roku i nie wiem czy w jego sytuacji lepiej jest na nim pozostac czy podjac prace na caly etat,jestesmy tu sami nie mamy nikogo kto moglby nam pomoc w opiece nad dziecmi,obawiam sie ze sama nie dam sobie rady.Czy istnieje jakas moziwosc aby maz moglby pare pierwszych miesiecy po urodzeniu sie dzieci nie pracowac pomoc mi przy dzieciach,i otrzymywac jakas pomoc finansowa po skonczeniu sie zasilku?Moze istnieja jakies dodatki dla rodzin bedacych w takiej sytuacji jak ja,jezeli wiecie cos na ten temat prosze napiszcie jak sie starac o taki dodoatki i jakie nosza one nazwy!Moze gdy maz podejmie prace bedzie mogl skorzystac jakiegos urlopu macierzynskiego platnego?Prosze o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez iwona2008 Czw Gru 30, 2010 10:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:02 pm
|
|
|
iwona2008,
Cytat: | obecnie maz jest na zasilku juz ponad pol roku i nie wiem czy w jego sytuacji lepiej jest na nim pozostac czy podjac prace na caly etat,jestesmy tu sami nie mamy nikogo kto moglby nam pomoc w opiece nad dziecmi,obawiam sie ze sama nie dam sobie rady. |
czytam i nie wierze ....niech maz zostanie na zasilku
panstwo wami sie zaopiekuje, dostaniecie z tego tytulu wielki dom ,sluzaca i nianie do dzieci ....
no i miesiecznie spora gotowke
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:15 pm
|
|
|
Gohna to uwierz,tu nie chodzi o to aby ktos siedzial w domu i czekal az mu pieniadze spadna z nieba,tylko o krotkorwala pomoc 2-3 mieieczna po porodzie,panie z zuid-zorgu moga pomoc i pomagaja ale nie bedzie tego nikt robil po 12-24 godziny dziennie.Trojka dzieci to jest duze wyzwanie a ciazy blizniaczej sie nie planuje,ona poprostu jest,w Polsce istnieje urlop macierzynski dla ojcow nawet jezeli pracuja,w Holandii z czyms takim sie nie spotkalam,owszem kobiecie on sie nalezy!ale mezczyznie przysluguja tylko 2 dni urlopowe platne po porodzie,chyba ze sie myle.A wez pod uwage ze ja bede moze musiala po porodzie zostac w szpitalu na pare dni to maz ma dziecko brac ze soba do pracy ??? Tak wiec Gohna zastanow sie nim cos skomentujesz bo nam nie chodzi o pienadze tylko o dobro dzieci!!!! |
Ostatnio zmieniony przez iwona2008 Czw Gru 30, 2010 11:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:17 pm Re: urodzą się nam bliźnięta
|
|
|
iwona2008 napisał/a: | witam,mam pytanie i prosze o odpowiedz jesli ktos moze w tym temacie mi pomóc.wiec, mam meza ktory obecnie niepracuje i dziecko 2,5 letnie i za pol roku urodza nam sie bliznieta.obecnie maz jest na zasilku juz ponad pol roku i nie wiem czy w jego sytuacji lepiej jest na nim pozostac czy podjac prace na caly etat,jestesmy tu sami nie mamy nikogo kto moglby nam pomoc w opiece nad dziecmi,obawiam sie ze sama nie dam sobie rady.Czy istnieje jakas moziwosc aby maz moglby pare pierwszych miesiecy po urodzeniu sie dzieci nie pracowac pomoc mi przy dzieciach,i otrzymywac jakas pomoc finansowa po skonczeniu sie zasilku?Moze istnieja jakies dodatki dla rodzin bedacych w takiej sytuacji jak ja,jezeli wiecie cos na ten temat prosze napiszcie jak sie starac o taki dodoatki i jakie nosza one nazwy!Moze gdy maz podejmie prace bedzie mogl skorzystac jakiegos urlopu macierzynskiego platnego?Prosze o pomoc |
A co Ty bedziesz robila ?Ja tez mam 3 dzieci ,w jednym roku urodzilo sie dwoje i chodzilam normalnie do pracy
Niech maz zasuwa do pracy,a nie czeka na zapomoge ,narobiliscie dzieci ,to trzeba je utrzywac |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:21 pm
|
|
|
iwona2008,
a co ty jedna masz male dzieci ?
przeciez ci napisalam ze bedziecie w luksusach oplywac, wiec czego sie mnie czepiasz ?
ps. i uwazaj z tymi zapomogami o ktore pytasz, bo jeszcze przez ta pomoc panstwa dzieci wam zabiora, tylko z tego powodu ze jestes/cie niezaradni zyciowo i nie mozecie nalezycie sprawowac opieki nad dziecmi .... |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Gru 30, 2010 11:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:24 pm
|
|
|
a maz w tym czasie siedzial na zasilku?Bo nie wierze ze oboje pracowaliscie po 8 godzin i wychowaliscie dzieci!!!Chyba ze siedzialy caly dzien w zlobku!!!!na ktory was bylo stac |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:30 pm
|
|
|
Pracy jest duzo ,jak ktos chce pracowac .mozna znalelezc dorywcza przez uitzendburo.
Wyobraz sobie ,ze mojego meza zwolnili w tym czasie po 20 latach pracy ,ale sobie poradzil ,nie poszedl po zasilek ,tylko zaczal pracowc jako ZZP.
ja pracuje 24 godziny.Przedszkole placi sie od zarobkow ,wiec jak malo zarabiasz ,malo placisz |
Geven en Nemen.
Ostatnio zmieniony przez MAARIT Czw Gru 30, 2010 11:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:32 pm
|
|
|
Gohna ja sie Ciebie nie czepiam,w zyciu sa rozne sytuacje mozesz pracowac w jednej firmie kilka lat i cie zwolnia z pracy zostajesz na łasce panstwa szukasz innej pracy w miedzy czasie dowiadujesz sie o ciazy,tak wiec nie piszmy tutaj o niezaradnosci zyciowej czy finansowej!!!!
[ Dodano: Czw Gru 30, 2010 11:38 pm ]
Maarit masz racje ale nie zupelnie do konca bo co do tej pracy to teraz nie jest wcale tak rozowo,ciezko jest ja znalezc z tymi biurami posrednictwa tez jest roznie znam takie co wakacyjne dodatki nie wyplacaja wogole ludziom.A co do zasilkow to znam bardzo mi bliski przypadek holenderski ktory juz osiem lat siedzi na zasilku i udaje glupca rozbijajac sie po pijaku samochodem.Ale on moze tak bo jest Holendrem?
[ Dodano: Czw Gru 30, 2010 11:46 pm ]
Doradzcie mi co mozemy z mezem teraz zrobic tak aby wszystkim nam to wyszlo na dobre,niechce aby ktos myslal ze jestesmy nie zaradni bo tak nie jest,za jakis czas znajdziemy sie w bardzo szczesliwej dla nas sytuacji,ale jednoczesnie klopotliwej,chyba ze maz podejmie prace i nie bedzie musial czekac na zasilek.Gdyby ja znalazl czy przysluguje mu jakis urlop oprocz tych dwoch dni ustawowych?Prosze was o odpowiedzi na te pytania i nie piszmy o tym kto jest bardziej zaradny,kto moze nie jest zaradny!!!Licze na wasza pomoc a nie krytyke!!!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:46 pm
|
|
|
iwona2008 napisał/a: | Gohna ja sie Ciebie nie czepiam,w zyciu sa rozne sytuacje mozesz pracowac w jednej firmie kilka lat i cie zwolnia z pracy zostajesz na łasce panstwa szukasz innej pracy w miedzy czasie dowiadujesz sie o ciazy,tak wiec nie piszmy tutaj o niezaradnosci zyciowej czy finansowej!!!! |
to nie jest dla mnie ani zadna nowosc ,ani wytlmaczenie
przeciez macie jeszcze pol roku czyli sporo wody w rzece uplynie...
moze do tego czasu sytuacja sie poprawi na tyle ,za maz znajdzie dobrze platna prace
i bedziesz mogla pozostac w domu ,przynajmniej przez pierwsze miesiace
ja wszystko rozumiem ale nie moge pojac jak ciaza blizniacza, a potem juz urodzone z niej dzieci maja byc powodem do tego by maz pozostawal na zasilku ...nie ma tu czegos takiego, ze ze wzgledu na bliznieta ojciec dostaje fory niestety bedziecie musieli sobie w duzej mierze radzic sami |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Gru 30, 2010 11:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:50 pm
|
|
|
Iwona 2008 moge zapytac jak dlugo tu mieszkacie? |
Geven en Nemen.
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 11:54 pm
|
|
|
5 lat |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 12:01 am
|
|
|
Gohna jak jestes mama to wiesz sama ze w twojej glowie sa rozne mysli i scenariusze martwie sie co bedzie z synkiem jak bede musiala zostac w szpitalu po urodzeniu, bo przeciez z mezem nie pojdzie do pracy,co do powodu ciazy blizniaczej i pozostawania na zasilku masz racje zle sie wyrazilam i sama widze to co napisalam za dosc perfidne i ieodpowiedzialne!Dziekuje za linki |
Ostatnio zmieniony przez iwona2008 Pią Gru 31, 2010 12:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 12:04 am Re: urodzą się nam bliźnięta
|
|
|
iwona2008 napisał/a: | .Czy istnieje jakas moziwosc aby maz moglby pare pierwszych miesiecy po urodzeniu sie dzieci nie pracowac pomoc mi przy dzieciach,i otrzymywac jakas pomoc finansowa po skonczeniu sie zasilku?Moze istnieja jakies dodatki dla rodzin bedacych w takiej sytuacji jak ja, |
Nie ma roznicy czy urodzisz jedno dziecko czy dwoje dzieci, nie wiem czemu trobisz taki szum jakbys Ty jedna na calym swiecie miala urodzic blizniaki |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pią Gru 31, 2010 12:05 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 9:39 am
|
|
|
iwonka gratulacje! blizniaki fajna sprawa! nie bedzie latwo wyzyc wam z zasilku. niestety moj maz tez na zasilek od 15.01 bedzie przechodzil, ale juz szukamy nowej pracy. zasilek to moze fajna sprawa dla samotnej matki z dzieckiem a nie dla 5 osobowej rodziny. wiem ze sie boisz o starsze dziecko, ale jest pare wyjsc z sytuacji:
- napewno mieszkasz w duzym miescie, ogloszen o nianke jest wiele...
- 2 rzecz pewniejsza, nie sadze aby nowy pracodawca (o ile sie zdecyduje maz isc do pracy) robil jakies problemy dzien, dwa ba nawet tydzien aby maz ci w domu pomogl. pozatym bedziesz miala jeszcze kramzorg.
- nie znam ani ciebie ani twojej sytuacji, ale jesli to mozliwe moze ktos z pl moze do ciebie przyjechac?
poradzisz sobie dziewczyno! nie boj zaby ale dobrze ze sie probujesz zabezpieczyc |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
|