NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Mar 17, 2014 11:15 am
ZORGTOESLAG
Autor Wiadomość
mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 2:31 pm   

Jagoda97 napisał/a:
Chyba jednak nie do konca zasady zostaja te same, bo jednak musza byc spelnione okreslone warunki i jedynie wspolne zamieszkanie nie wystarcza aby byc "toeslagtartner".

Tot iemands toeslagpartner behoort o.a.:

* Zijn of haar echtgenoot
* De geregistreerde partner
* De fiscaal partner
* Degene met wie een samenlevingscontract is gesloten
* De huisgenoot met wie u gezamenlijk een kind heeft
* Degene die partner is voor uw pensioen
* Degene met wie u samen eigenaar bent van een eigen woning en gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld bent.

http://www.elsinga-advies...nieuws&Itemid=3

no to wybiez sobie jeden :033:
jezeli jeden z wymienionych warunkow jest spelniony to jestescie partnerami do dodatkow wedle urzedu skarbowego.

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 2:49 pm   

Czyli ogólnie nie tylko mogę zastopować ,ale wręcz muszę wspólne dofinansowanie.Jak dla mnie to lepiej po jezeli złozymy osobne wnioski o dofinansowanie to wychodzimy na tym lepiej jakies 30 euro na miesiąc :)pozdrawiam

[ Dodano: Pią Gru 31, 2010 2:57 pm ]
chociaż według tego linka http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagpartner/. ten kto był w poprzednich latach Twoim partnerem do dofinansowania nadal nim zostaje,ale tylko w tym przypadku.Nie mozna wprzyszlym roku zrobic toeslagpartner z osoby która jest zameldowana pod jednym adresem,jeżeli robimy to po raz pierwszy.Powracam wiec do pytania czy mogę to zastopować i osobno kazdemu z nas wypełnić wnioski o dofinansowanie?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:02 pm   

uniu napisał/a:
Czyli ogólnie nie tylko mogę zastopować ,ale wręcz muszę wspólne dofinansowanie.Jak dla mnie to lepiej po jezeli złozymy osobne wnioski o dofinansowanie to wychodzimy na tym lepiej jakies 30 euro na miesiąc :)pozdrawiam

Jerzeli mieszkacie razem pod jednym adresem to jestescie partnerami do dodatkow jak wspomniala Monika. Przeczytaj jeszcze raz ten watek dokladnie. Jezeli twoja dziewczyna pojdzie do pracy to musisz to zglosic do urzedu podatkowego i to automatycznie oznacza ze bedziecie dostawac mniej dofinansowania. Pospiesz sie ze zgloszeniem bo pozniej bedziesz musial oddac to co oni za duzo wyplaca.

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:11 pm   

Tak i dlatego,ze idzie przestaje być to zyskowne dla mnie ,ze jesteśmy partnerami fiskalnym.Więc zadałem pytanie czy mogę zastopować z nowym rokiem nasz wspólny dodatek i osobno złozyć wnioski. Czy jeżeli juz raz zostaliśmy toeslagpartnerami musimy nimi zostac? Takiej informacji potrzebuje a nie mogę jej znalezć.

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:28 pm   

uniu napisał/a:
Tak i dlatego,ze idzie przestaje być to zyskowne dla mnie ,ze jesteśmy partnerami fiskalnym.Więc zadałem pytanie czy mogę zastopować z nowym rokiem nasz wspólny dodatek i osobno złozyć wnioski. Czy jeżeli juz raz zostaliśmy toeslagpartnerami musimy nimi zostac? Takiej informacji potrzebuje a nie mogę jej znalezć.

nie jestescie partnerami fiskalnymi ale jestescie partnerami do dodatkow
wypelnij sobie te pytania a dostaniesz odpowiedz z samego zrodla.
http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagpartner/

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:38 pm   

Wypełniłem to juz wcześniej. Z tym ,ze ja nie chce wiecej miec partnera fiskalnego bo jest to dla mnie niezyskowne.Chce zeby kazdy z nas dostał osobny dodatek tak jak byśmy nigdy tym partnerami nie byli i takie było moje pytanie czy jest to po prostu mozliwe

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:50 pm   

uniu napisał/a:
Wypełniłem to juz wcześniej. Z tym ,ze ja nie chce wiecej miec partnera fiskalnego bo jest to dla mnie niezyskowne.Chce zeby kazdy z nas dostał osobny dodatek tak jak byśmy nigdy tym partnerami nie byli i takie było moje pytanie czy jest to po prostu mozliwe

jaki jest poziom twojego niderlandzkiego, tam sa wyrazne pytania
jak juz wczesniej wspomnialem fiscale partner en toeslag partner to nie to samo

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:52 pm   

Uniu - fiskale partner a toeslag partner to jest co innego , nie musisz byc fiskalnym partnerem z podatku mozeci sie rozliczac osobno ale jestes zawsze toeslag partneren ze swoja dziewczyna i tego nie zmienisz
Jesli chcecie miec osobne dodatki to sie rozjdzcie lub niech sie jedna osona wymelduje ale ja nawet osoby ktore miszkaj razem dluzej niz pol roku pozostaja toeslag partnerami

monika

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 4:12 pm   

mario007 moj bład z szybkości napisałem fiskalny partner ,chodziło mi o toeslagparten.
mavd. dzieki o taka odpowiedz mi chodziło.
pozdrawiam

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 6:17 pm   

mario007 napisał/a:
Jagoda97 napisał/a:
Chyba jednak nie do konca zasady zostaja te same, bo jednak musza byc spelnione okreslone warunki i jedynie wspolne zamieszkanie nie wystarcza aby byc "toeslagtartner".

* De fiscaal partner
* Degene met wie u samen eigenaar bent van een eigen woning en gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld bent.

jezeli jeden z wymienionych warunkow jest spelniony to jestescie partnerami do dodatkow wedle urzedu skarbowego.

W ktorym z tych punktow jest napisane, ze samenwonen (bez kontraktu) jest wystarczajace do bycia toeslagpartner?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Sty 01, 2011 12:44 am   

Jagoda97 napisał/a:
mario007 napisał/a:
Jagoda97 napisał/a:

* De fiscaal partner

W ktorym z tych punktow jest napisane, ze samenwonen (bez kontraktu) jest wystarczajace do bycia toeslagpartner?

przeczytaj caly artykul, dokladnie te czesc o wspolnych drzwiach to znaczy ze jezeli jestescie zameldowani pod tym samym adresem to jestescie partnerami do dodatkow o czym rowniez wspomniala Monika.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 12:21 pm   

mozna to sprawdzic rowniez tu

http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagpartner/

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 1:07 pm   

Jagoda97 napisał/a:

Als u een echtgenoot hebt of een geregistreerde partner, is dat uw toeslagpartner. Hebt u die niet, dan kan iemand anders die ook op hetzelfde adres is ingeschreven, uw toeslagpartner zijn. U moet dan wel aan 1 van de volgende voorwaarden voldoen:

* U hebt een huisgenoot aangewezen als fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
* U hebt bij de notaris een samenlevingscontract afgesloten met een huisgenoot.
* U hebt samen een kind.
* 1 van u heeft een kind van de ander erkend.
* U leeft samen met iemand die vorig jaar ook al uw toeslagpartner was.
* U bent pensioenpartners.
* U hebt samen een koopwoning en bent samen aansprakelijk voor de hypotheek.

http://www.toeslagen.nl/p...toeslagpartner/

zzielono 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 01, 2011 3:10 pm   

chce zamowic dodatek do ubezpieczenia za 2010, bede miala nr DigiD..
jestem zameldowana pod jednym adresem z mezem, wiec wypelniam jeden(?) wniosek na meza gdzie podaje ze jestem jego 'toeslagpartner'.
ksiegowa ktora ostatnio zalatwia moje sprawy z belastingiem uparcie twierdzi ze nie oplaca sie teraz zlozyc tego wniosku, bo potem trzeba bedzie pewnie zwracac im czesc kwoty, ze lepiej zaczekac na jaarograf. wolalabym to wczesniej zalatwic bo ja mam prace dorywcza, w poprzednim roku dostalam jaarograf dosc pozno(salarisow nie dostaje, ani zadnych innych dokumentow ile zarabiam), a do pierwszego kwietnia musze zlozyc wniosek zebysmy otrzymali dodatek za ten rok..
kiedys czytalam ze mozna 'z gory' albo 'z dolu' zamowic wniosek, wiec chyba nie jest to az taki problem jak ona twierdzi.

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Sob Sty 01, 2011 7:37 pm   

zzielono napisał/a:
chce zamowic dodatek do ubezpieczenia za 2010, bede miala nr DigiD..
jestem zameldowana pod jednym adresem z mezem, wiec wypelniam jeden(?) wniosek na meza gdzie podaje ze jestem jego 'toeslagpartner'.
ksiegowa ktora ostatnio zalatwia moje sprawy z belastingiem uparcie twierdzi ze nie oplaca sie teraz zlozyc tego wniosku, bo potem trzeba bedzie pewnie zwracac im czesc kwoty, ze lepiej zaczekac na jaarograf. wolalabym to wczesniej zalatwic bo ja mam prace dorywcza, w poprzednim roku dostalam jaarograf dosc pozno(salarisow nie dostaje, ani zadnych innych dokumentow ile zarabiam), a do pierwszego kwietnia musze zlozyc wniosek zebysmy otrzymali dodatek za ten rok..
kiedys czytalam ze mozna 'z gory' albo 'z dolu' zamowic wniosek, wiec chyba nie jest to az taki problem jak ona twierdzi.

jezeli chcesz rozliczyc dodatek za rok zeszly to podajesz dane z jarografu, a na rok 2011 moglabys podac przyblizone dochody roczne swoje i meza brutto

Odpowiedz do tematu