I ruszyli do domu na swieta... |
Autor |
Wiadomość |
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 10:34 am
|
|
|
Janku chodziło mi o ograniczenie do 60 czyli z czerwonym kółeczkiem.
W innym wypadku bym nie poruszał tematu:). |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 12:02 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Estamos napisał/a: | Dlaczego jesli nad autostrada wisza te ja nazywam je elektronicznymi znakami, i stoja co 2 kilometry i na kazdej jest 2 czy razy napisane 60 i ze slisko rodacy tak chetnie udowadniaja ze mozna i 100 a czasem i wiecej? |
Jeśli to 60 jest otoczone czerwoną obwódką to jest to ograniczenie prędkości, jeśli sama liczba to jest to tylko zalecana prędkość, a więc dopuszcza się (choć nie zaleca) jazdę szybszą. |
elektroniczne znaki dokladnie chodzi mi o te znaki:
http://www.theoriecursus....lektr-bord.html
pokazuja max. predkosc... i wcale zadna obwodka nie jest potrzebna... |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 12:08 pm
|
|
|
Oooo, nie wiedziałem tego (w sumie dziwne, bo czasami jest z obwódką, a czasami bez). Dzięki za informację. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 2:26 pm
|
|
|
Z tymi znakami w NL bez obwodki jest pewna szara strefa
Ostatnio mialem z kolegami w pracy dyskusje na ten temat gdzie upierali sie ze to jest ogranicznie. Pogooglali i jest tak ze znak bez obwodki to ograniczenie predkosci ALE znak jest mylący bo w calej europie znak bez obwodki to predkosc zalecana. W zwiazku tym obcokrajowcy nie moga dostac mandatu za przekroczenie predkosci ograniczone znakiem bez obwodki. Z racji tego ze obcokrajowiec nie moze dostac holender rowniez nie. Wiec jest to znak ktory nie obowiazuje. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Gru 23, 2010 2:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 7:30 pm
|
|
|
mowisz o elektrtycznych znakach?? bo z tego co ja na internecie znalazlam i z tego co mialam na kursie na prawko... to elektryczne tablice pokazuja zawsze max. predkosc...
jesli chodzi o tablice, ktore w podanym linku sa oznaczone jako A4 to, owszem... zgodze sie, ze chodzi o proponowana predkosc
http://www.infopolitie.nl...orden&Itemid=94 |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 7:58 pm
|
|
|
udalo mi sie tylko znalesc... ze nowsze tablice posiadaja obwodke.. stad jedne je maja a drugie nie... |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 8:01 pm
|
|
|
W Amsterdamie na ringu (i pewnie na innych autostradach też tak jest) gdy nie ma korków to w pewnych miejscach jest 80 w obwódce. Gdy pojawiają się korki, to zamiast 80 w obwódce wyświetlają 70 bez obwódki lub 50 bez obwódki. Dziwne, bo wychodzi na to, że obwódkę dodają dekoracyjnie i wyłącznie do prędkości domyślnej. No nic, czegoś się dziś nauczyłem. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 11:49 pm
|
|
|
@Duvelka - tak, pisze o znakach jak A3 z linka ktorego podalas.
Takie znaki sa na A4 Rotterdam-Amsterdam ale powoli wymieniaja na te nowe.
Zwykle wyjazd z Hagi na A12 jest 80 w czerwonym kolku (czyli ograniczenie) ale pare razy widzialem tam np. 70 bez czerwonego kolka (na tym samym znaku). |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Gru 24, 2010 2:07 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Zwykle wyjazd z Hagi na A12 jest 80 w czerwonym kolku (czyli ograniczenie) ale pare razy widzialem tam np. 70 bez czerwonego kolka (na tym samym znaku). |
nigdy nie zwrocilam na to uwagi... bo jak juz wczesniej wspomnialam... uczono mnie, ze predkosc podana na tych tablicach to max. predkosc... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 1:00 pm
|
|
|
no dobra, a tak wracajac do tematu wyjazdow swiatecznych... swieta w trakcie, wszyscy ktorzy mieli dojechac to dojechali
na kiedy planujecie powrot? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
radek8333
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 11:31 pm
|
|
|
My wyjeżdżamy 4 stycznia, tradycyjnie około 15:30 i do pokonania prawie 1700 km |
Ostatnio zmieniony przez radek8333 Sob Gru 25, 2010 11:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 1:39 pm
|
|
|
Witam,
Powrót ok 2.01.2011 mysle ze w godzinach porannych 4-6 ...
Już sie przygotowuje psychicznie na ten "MEKSYK " w pl |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 4:57 pm
|
|
|
my powrot planujemy na 03.01 w godzinach w miare porannych |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 9:37 pm
|
|
|
Witam,
Wracałem w niedziele 02.01.2010 z Pl do NL i powiem TYLE :
MASAKRA na drogach zarówno w pl jak i De takich dziur na autostradzie to ja jeszcze nigdy nie widziałem ...
Jakby było mało autokar zablokował autostradę i za miast 12 godz jechałem jedyne 15...
Szerokości dla tych co będą wracać i UWAGA NA DZIURY bo można koła pogubić ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 10:37 pm
|
|
|
ja wracalem w noc sylwestrowa i droga byla pusta temperatura dodatnia, zero sniegu, zadnego lodu i zadnych innych niespodzianek. jechalo sie super. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|