NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Gru 30, 2010 8:53 pm
Sofi dla osoby w PL
Autor Wiadomość
yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 30, 2010 1:41 pm   Sofi dla osoby w PL

Witam

Potrzebuje wyrobić numer Sofi osobie która jest w PL i nie przyjedzie tutaj podpisać przy odbiorze.

Wiem że potrzebuję następujące dokumenty:
- kopia paszportu/dowodu w kolorze potwierdzona za zgodność z oryginałem
- potwierdzenie zameldowania
- kopia mojego Sofi
- wypełniony wniosek w którym wpisuje swoje dane wraz ze swoim Sofi (jako osoby występującej o Sofi dla kogoś).

Wszystko muszę wysłać na adres:
Belastingdienst
Postbus 2545
6401DA Heerlen

I to wystarczy? Jak wszystko wyślę to nadadzą tej osobie numer Sofi i wyślą Jej na adres zameldowanie czyli do PL? Czy będzie musiała osobiście przyjechać odebrać (co nie jest mozliwe)?

Jeśli ktoś jest zorientowany proszę o info :)

Pozdrawiam

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 8:56 pm   

yabolik,

Cytat:
I to wystarczy? Jak wszystko wyślę to nadadzą tej osobie numer Sofi i wyślą Jej na adres zameldowanie czyli do PL? Czy będzie musiała osobiście przyjechać odebrać (co nie jest mozliwe)?

nie wiem czy wogole bez tej osoby cokolwiek zalatwisz , nie ma takiej mozliwosci po nadanie bsn/sofi trzeba tez sie stawic osobiscie

na forum sa juz takie tematy i w jednym z nich trzeba bylo umiescic swoj post

http://forum.niedziela.nl...9827c745eb76e31
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=51030

( ͡° ͜ʖ ͡°).

AGW 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:33 pm   

yabolik
jesli ta osoba jest twoim partnerem fiskalnym to ona sklada wniosek o nadanie sofi nr..
Jesli go otrzyma to przyjdzie poczta na jej adres, czas oczekiwania to obecnie jakies 3 miesiace. Bedzie lepiej i szybciej gdy wysle wniosek na adres;
Belastingdienst Limburg
Kantoor Buitenland
Afd. Klantregistratie
Postbus 2865
6401 DJ Heerlen

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 12:03 am   

Gochna H napisał/a:
nie wiem czy wogole bez tej osoby cokolwiek zalatwisz , nie ma takiej mozliwosci po nadanie bsn/sofi trzeba tez sie stawic osobiscie

A to ciekawe co piszesz Gochna-ja mam nadany sofi a w życiu nie byłam w żadnym Belasting (mieszkam w Polsce i nigdy nie pracowałam w Holandii)-podpisywałam tylko pełnomocnictwo dla biura,które rozliczało nas z podatku,ze wyrażam zgodę na załatwienie dla mnie sofi przez to biuro.Żeby było śmieszniej oboje naszych dzieci też mają nadany sofi-ale jakim sposobem,to tego już nie wiem.Podejrzewam,że wiązało się to także z rozliczeniem podatkowym,gdyż wtedy była jeszcze ulga na dzieci a biuro ujmowało w rozliczeniu wszystkie możliwe ulgi.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 12:19 am   

dorota w napisał/a:
Gochna H napisał/a:

A to ciekawe co piszesz Gochna-ja mam nadany sofi a w życiu nie byłam w żadnym Belasting (mieszkam w Polsce i nigdy nie pracowałam w Holandii)-podpisywałam tylko pełnomocnictwo dla biura,które rozliczało nas z podatku,ze wyrażam zgodę na załatwienie dla mnie sofi przez to biuro.Żeby było śmieszniej oboje naszych dzieci też mają nadany sofi-ale jakim sposobem,to tego już nie wiem.Podejrzewam,że wiązało się to także z rozliczeniem podatkowym,gdyż wtedy była jeszcze ulga na dzieci a biuro ujmowało w rozliczeniu wszystkie możliwe ulgi.

no to uwazaj z tymi sofi nadanymi twoim dzieciom ...przekretow tu nie brakuje
a zwlaszcza od kiedy biura (z tym sie zgadzam) same zalatwiaja sofi numer

zrobi sie jeszcze ciekawiej i nie wiem czy bedzie ci do smiechu , kiedy sie okaze ze pod tymi numerkami figuruja inne osoby... a potem bedziesz dostawala pisemka z belastingdienst o niezaplaconych podatkach ...
dlatego tak wazne jest zalatwianie /odbieranie sofii osobiscie, i moze to staroswieckie ale u nas nadal trzeba zalatwiac to samemu
ale pewnie dla ciebie to zadna nowina ,zreszta o czym ja tu pisze Ty nie mieszkajac nawet w Holandii
i tak lepiej o wszystkim jestes poinformowana :035:

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 31, 2010 12:24 am, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 12:41 am   

Gochna H napisał/a:
dorota w napisał/a:
Gochna H napisał/a:

zrobi sie jeszcze ciekawiej i nie wiem czy bedzie ci do smiechu , kiedy sie okaze ze pod tymi numerkami figuruja inne osoby... a potem bedziesz dostawala pisemka z belastingdienst o niezaplaconych podatkach ...
dlatego tak wazne jest zalatwianie /odbieranie sofii osobiscie, i moze to staroswieckie ale u nas nadal trzeba zalatwiac to samemu
ale pewnie dla ciebie to zadna nowina ,zreszta o czym ja tu pisze Ty nie mieszkajac nawet w Holandii

Niepotrzebna Twoja złośliwość-nie pierwszy raz zresztą-napisałam,jak to wyglądało w mojej sytuacji-nie musiałam być osobiście,co przeczy Twoim słowom-o to się wściekasz?Kiedyś Ci już napisałam,że nie jestem najlepiej poinformowana;o wiele rzeczy pytam a jeśli coś piszę o Holandii,to tylko na podstawie własnych doświadczeń.A co do sofi dzieci-kiedy mąż dostaje decyzję z Belasting o dodatku na dzieci za dany rok,to widnieją tam ich numery sofi więc nie jest to chyba przekręt.Wyhamuj z tą złośliwością-dużo wiesz,jesteś bardzo pomocna ale nie zawsze musisz mieć rację i czasem powinnaś pomyśleć zanim coś napiszesz.To,że jesteś tu moderatorem nie upoważnia Cię do jeżdżenia po innych,bo pokazali Ci,że się mylisz.Więcej szacunku dla użytkowników.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 7:49 am   

Gochna H napisał/a:

Najlepiej samemu odebrać BSN. Mój pracodawca tego lata, musiał 5 BSNów wyrobić, nie jest to jakaś oszałamiająca liczba ale... Chodziło o prace szklarniowe, środek sezonu masa pracy. On tych ludzi zawiózł do Belastingdienst, zapłacił im za te 2 czy godziny, na pytanie dlaczego taki jest hojny odpowiedział: że te kilka zapłaconych godzin nie zaważy na stabilności jego firmy, a to co by biuro ubiegające się o BSN zrobić na pewno mogłoby doprowadzić go do bankructwa.
W ogóle ludziom to się już w dup..ch poprzewracało. Nagle brakuje czasu żeby Sofi wyrobić, przecież to po umówieniu na odpowiednią godzinę max 30 minut....

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 31, 2010 8:43 am   

Agencje pracy i biura podatkowe mogę i często wyrabiają sofi bez angażowania osoby dla której jest wyrabiany. Raczej chodzi o ułatwienie dla osób które dopiero co przyjechały i chcą szybko rozpocząć pracę niż o przekręty (rozpoczynają od razu prace a numer dostają za tydzień/dwa a więc również dużo szybciej). Koleżanka holenderka otwiera teraz agencję i również wystąpiła o taka możliwość bo cała procedura dla agencji to wypełnienie wniosku, komplet dokumentów i znaczek na list.

Dzięki AGW za adres :)

krzych62 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 07, 2011 10:15 pm   

Ja załatwiałem dla swoich bliskich na podstawie wymienionych druków inie było żadnych problemów jedynie czas oczekiwania różny. A i otrzymanie sofi nr w Belasting po po przednim telefonicznym umówieniu nie sprawiło kłopotu. NIE potrzebni żadni naciągacze! Tylko troszkę odwagi

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 10:33 pm   

Hej

Co dokladnie trzeba w takim razie wyslac do tego belastingu aby wydali dla tej osoby sofi ? Czy moglby ktos sprecyzowac ?

Pozdrawiam
:039:

AGW 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Sty 08, 2011 11:13 pm   

-Dwustronna kopie dowodu osobistego
-kopie aktu malzenstwa na druku unijnym ( w przypadku malzenstwa)
- potwierdzenie zameldowanie przetlumaczone na angielski, niemiecki lub holenderski przez tlumacza przysieglego
- no i oczywiscie podanie, kto i w jakim celu ubiega sie osofi nr.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 11:31 pm   

dzieki

Odpowiedz do tematu