Kolejny artykul o Polakach w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:54 pm
|
|
|
*Ja osobiście też jestem za tym by uregulować kwestie mieszkaniowe, żeby nie uciskać 12 osób w 6 pokojowym domu. Ale nie z powodu "tubylców", a wyłącznie dla naszych rodaków, którzy nie raz zmuszeni są gnieździć się po kilka osób w malutkich pokoikach, często nieogrzewanych, niemalowanych, nieumeblowanych itp. W warunkach urągającym wszelkim normom i przepisom |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:59 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | *Ja osobiście też jestem za tym by uregulować kwestie mieszkaniowe, żeby nie uciskać 12 osób w 6 pokojowym domu. Ale nie z powodu "tubylców", a wyłącznie dla naszych rodaków, którzy nie raz zmuszeni są gnieździć się po kilka osób w malutkich pokoikach, często nieogrzewanych, niemalowanych, nieumeblowanych itp. W warunkach urągającym wszelkim normom i przepisom | Hera a co bedzie jak ty wraz z rodziną znajdziesz się w roli sąsiada (lub tubylca). Jak długo zniesiesz nocne awantury,trzask szkła,wizyty policji itd. Ja to przezyłem więc na dzis wole mieszkać obok kogokolwiek tylko nie obok domu wynajmowanego przez biura. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Sty 09, 2011 2:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 3:55 pm
|
|
|
janosik napisał/a: | co na to Polska Ambasada w Hadze.
|
..jak na lato ..z cala pewnoscia Pomijajac bolesny wymog obslugi "intruzow-interesantow" ma sie calkiem dobrze |
|
|
|
|
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 4:14 pm
|
|
|
A ja nie rozumiem o co to cale zamieszanie?
Holendrzy oferuja takie a nie inne warunki, wiec albo sie na nie godzisz albo nie.
Dopuki ludzie na wlasne zyczenie pragna zostac niewolnikami, doputy nic sie nie zmieni.
Skoro trafil sie "jelen" to trzeba go doic na maxa, no chyba, ze ow "jelen" postanowi zostac
CZLOWIEKIEM i nie pozwoli sobie na takie traktowanie, ale czy "jelen" potrafi tego dokonac? Pewnie tak, mam jednak wrazenie , ze za wyjatkiem "jelenia piolskiego".
Ludzie wiecej szacunku do samego siebie i nie dajcie sie kopac po dupach!!! |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 4:24 pm
|
|
|
Estamosie, nawiazujac do kryzysu chce tylko nadmienic, ze to bankowcy w porozumieniu z politykami (rzadami) stoja za taka sytuacja gospodarcza i finansowa poszczegolnych panstw. Ped gospodarek byl tak potezny, ze wczesniej czy pozniej musialo nastapic spowolnienie. W tym przypadku lepsze spowolnienie niz krach. Swiat sie zachlysnal, bo zyl na kredyt. Zatem dlaczego teraz spoleczenstwo musi placic za bledy swiatowej finansiery i politykow?
Co do Veghel to Guust chyba Ci juz wyjasnil, ze to nie tylko chodzi o samo "uciskanie" ilosci osob w jednym domu ale tez o "rozpraszanie" (100 metrowa odleglosc domow). Jestem przeciwny temu "rozproszeniu" i to uwazam za jawna dyskryminacje. Chore przepisy lokalnych wladz w Veghel powoduja, ze nawet nie mozesz zainwestowac swoich pieniedzy na zakup nieruchomosci gdyz obok niej mieszkaja juz Polacy.
Sprawa Polluxa. Czy po 8 godzinach pracy zgadzasz sie na kolejne 8 godzin, pod grozba nie wyplacenia zarobionych juz przez Ciebie pieniedzy? Z opowiesci osob tam pracujacych jestem pewien, ze lamane sa tam prawa pracownika (ATW). Problem tkwi w dowodach. Agencje wiedza jak manipulowac administracja godzin pracy. Dzialalnosc Polluxa zasluguje na ostra krytyke przynajmniej w moich oczach.
Jeszcze jedno, zwroccie uwage, ze obecna sytuacja na rynku pracy i mieszkaniowym sprzyja interesom wielu Polakow. Zatem nie dziwia mnie niektore tak absurdalne opinie na tym forum. Doswiadczenie nauczylo mnie, ze nie wszystko zloto co sie swieci i niestety nie nalezy bezgranicznie ufac w te "korzystne" zmiany dla nas Polakow.
Do guust:
Cytat: | janosik, wspominasz o dyskryminacji i ograniczaniu praw jednostki do decydowania o jego 'bycie'
to idzmy ta droga i moze powinni zniesc place minimalna... wtedy bylaby pelna wolnosc...
po to sa reguly i prawa i obowiazki, aby podnosic komfort, bezpieczenstwo itd itp.... |
Zatrudniajac sie u pracodawcy zawsze mozesz poinformowac go, ze za swoja prace chcesz otrzymac symboliczne Euro. Nie ma takiego prawa, ktore zabranialoby Ci pracy charytatywnej (wolontariat). Wpowadzenie Prawa o Minimalnym Wynagrodzeniu (MLW) nie lamie prawa jednostki do decydowania o jego bycie. Staralem sie napisac Ci to prostym jezykiem, ale nie jestem pewny czy mi sie udalo.
Do jedrzej2225:
To prawo, ktore ustanowiono w Veghel, nie zmniejszy i w zaden sposob nie wplynie na ilosc osob zamieszkujacych domy agencji posrednictwa pracy, bo jak sam zauwazyles pracownicy nie sa tam meldowani i w zwiazku z tym oficjalnie Gemeente nie zna dokladnej ilosci osob tam mieszkajacych. Dlatego tak jak wspomnialem ustawa z Veghel uderzy jedynie w osoby niezalezne mieszkaniowo od agencji. Jedrzeju to co sie dzieje w "polskich" domach i zakloca spokoj sasiadom dotyczy w 90% kwater agencji posrednictwa pracy, samych pracodawcow jak i Polakow, ktorzy "trudnia sie" odnajmywaniem.
Zatem ogolnie pytam Was, bo ja nie rozumie , czemu i komu ma ta ustawa sluzyc?
Pozdrawiam.
Ps. Ale sobie narobilem wrogow |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:10 pm
|
|
|
janosik napisał/a: | Co do Veghel to Guust chyba Ci juz wyjasnil, ze to nie tylko chodzi o samo "uciskanie" ilosci osob w jednym domu ale tez o "rozpraszanie" (100 metrowa odleglosc domow). Jestem przeciwny temu "rozproszeniu" i to uwazam za jawna dyskryminacje. Chore przepisy lokalnych wladz w Veghel powoduja, ze nawet nie mozesz zainwestowac swoich pieniedzy na zakup nieruchomosci gdyz obok niej mieszkaja juz Polacy. |
tam jest napisane ze 4 osoby niespokrewnione ze soba..... a nie polacy, wiec nie wiedze tgo problemu ktorego Ty dostrzegasz.... jak masz rodzine, czy samenwoning, to nie jest was 4 z innymi nazwiskami... no chyba ze sie myle, wiec Twoj argument tutaj upada....
janosik napisał/a: | Do guust:
Cytat:
janosik, wspominasz o dyskryminacji i ograniczaniu praw jednostki do decydowania o jego 'bycie'
to idzmy ta droga i moze powinni zniesc place minimalna... wtedy bylaby pelna wolnosc...
po to sa reguly i prawa i obowiazki, aby podnosic komfort, bezpieczenstwo itd itp....
Zatrudniajac sie u pracodawcy zawsze mozesz poinformowac go, ze za swoja prace chcesz otrzymac symboliczne Euro. Nie ma takiego prawa, ktore zabranialoby Ci pracy charytatywnej (wolontariat). Wpowadzenie Prawa o Minimalnym Wynagrodzeniu (MLW) nie lamie prawa jednostki do decydowania o jego bycie. Staralem sie napisac Ci to prostym jezykiem, ale nie jestem pewny czy mi sie udalo. |
niestety ale nie zrozumiales przeslania.... kolejna proba:
czuje ze prawo ogranicza moja wolnosc, bo ja lubie jezdzic 100 km/h po miescie....
wolnosc i swoboda obywatelska konczy sie w miejscu gdzie wchodzisz w wolnosc i swobode drugiej osoby....
ale udalo Ci sie dostrzec inny problem z ktorym sie zgadzam w 100%
janosik napisał/a: | To prawo, ktore ustanowiono w Veghel, nie zmniejszy i w zaden sposob nie wplynie na ilosc osob zamieszkujacych domy agencji posrednictwa pracy, bo jak sam zauwazyles pracownicy nie sa tam meldowani i w zwiazku z tym oficjalnie Gemeente nie zna dokladnej ilosci osob tam mieszkajacych. |
|
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:26 pm
|
|
|
Nie będę się z Tobą sprzeczał o kryzys, z bardzo prostego powodu. Zbyt płytko myślisz. Instytucje finansowe są winne dlatego, że tylko one w porozumieniu z bankami centralnymi mogły udzielać kredytów a co z tym związane "produkować" więcej pieniędzy. Ok ale czy tylko one? Ludzie chcą coraz wygodniej, nowocześniej żyć. Aby temu sprostać kredyty uczyniono bardziej dostępnymi, kto to zrobił? Rządy. Jeśli się nie mylę obecnie w Europie więcej jest rządów "prawicowych" niźli tych socjalno-liberalnych. Jednak zanim rozpoczął się kryzys, było na odwrót. Wybrane w wolnych rządy, hołdując liberalnej gospodarce pozwalały ludziom więcej i więcej pożyczać. To nie jest tak, że tylko banki są winne, chociaż tak najprościej powiedzieć, że winny ten komu się spłaca hipotekę...
Pollux to kosmici, ale Ty nie jesteś straznikiem z Teksasu. Waż więc swoje wypowiedzi, jeśli możesz pomóż tym ludziom. Jednak nie wiem czy to coś pomoże. Zgadzają się to ich kiwają, a że nie myślą o nauce języka, kursach to podejrzewam zawsze ich będą kiwać.
Jeśli Holendrzy są dwulicowi i liczy się dla nich tylko zysk co Ty wśród nich robisz?
Kiedyś w Niemczech niedaleko Dortmundu byłem w Lidlu. Była to wiosna, mój wuj zachorował, pracował u bauera na czarno i prosił bym odwiózł go do domu ponieważ nie czuł się na siłach wracać do domu autokarem. W owym Lidlu wisiała kartka przy każdej z kas: "Polaku nie kradnij piwa".
Wuj po drodze wyjaśnił mi, że to nie chęć upokorzenia czy nastawienia Niemców do Polaków. W tamtym rejonie na okres maj-lipiec przyjeżdżało około 500 Polaków i Polek na zbiory truskawek. Z półek towary znikały bardzo szybko jednak obroty nie były proporcjonalne do znikania towarów. Łatwo się domyślić dlaczego... |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:30 pm
|
|
|
Witam.
Może nie zostane zrozumiany.Ale to mój pomysł.
1.Wprowadzić obowiązek medunkowy w Holandii.
W Polsce by otworzyć konto,wynajac mieszkanie czy podjac legale prace trzeba sie zameldowac.Wiaze sie to z zyskami jak i oplacanymi podatkami.
2.Wprowadzic zakaz lokowania osob po kilkanascie osob na pokoju (taki przepis chyba jest) tylko nalezy go kontrolowac-niezapowiadane kontrole
Wtedy skonczylo by sie pracowanie za pol darmo.No bo nikt nie bedzie pracowac ponizej kosztow utrzymania.A tak ludzie na domkach siedza czasem kilka dni bez pracy(co im tam) i tak podatkow nie placa, a za mieszkanie zaplaci sie jakis pakiecik 300E i spokojna glowa.Do nastepnego miesiaca przezyje a do Polski nie ma po co wracac bo i tak pracy nie ma.
Sytuacja taka odbija się na ludziach ,ktorzy chca tu zyc na normlnym poziomie i musza placic wszystkie wcale nie male podatki.
W dodatku ludzie mieszkajacy w kontenerach beda musieli znalesc normalne lokum by moc pracowac.Posrednio porawi sie obraz w mediach bo nie bedzie co kamerowac.A ludzie bedacy tylko z doskoku po podliczeniu kosztow i formalnosci albo wroca ,albo zamienia sie w normalnych pracujacych pracownikow. |
Ostatnio zmieniony przez xenon Nie Sty 09, 2011 7:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 7:37 pm
|
|
|
Athlon napisał/a: | A ja nie rozumiem o co to cale zamieszanie?
Dopuki ludzie na wlasne zyczenie pragna zostac niewolnikami, doputy nic sie nie zmieni.
Skoro trafil sie "jelen" to trzeba go doic na maxa, no chyba, ze ow "jelen" postanowi zostac
CZLOWIEKIEM i nie pozwoli sobie na takie traktowanie, ale czy "jelen" potrafi tego dokonac? Pewnie tak, mam jednak wrazenie , ze za wyjatkiem "jelenia piolskiego".
Ludzie wiecej szacunku do samego siebie i nie dajcie sie kopac po dupach!!! |
I tu rafiles w samo sedno
Nasi rodacy uwielbiaja byc niewolnikami. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 9:30 pm
|
|
|
Guust, chyba nie rozumiemy sie. Wedlug mnie dyskryminujacym jest fakt, iz w odleglosci do 100m od siebie nie moga mieszkac dwie niezamezne pary (cztery rozne nazwiska) zalozmy Portugalczycy w jednym domu (choc doskonale wiemy, ze ustawa dotyczy w szczegolnosci Polakow) oraz kolejne dwie niezamezne pary tej samej nacji w drugim domu. Dostrzegasz juz ten problem?
Cytat: | Cytat: | janosik napisał/a:
Do guust:
Cytat:
janosik, wspominasz o dyskryminacji i ograniczaniu praw jednostki do decydowania o jego 'bycie'
po to sa reguly i prawa i obowiazki, aby podnosic komfort, bezpieczenstwo itd itp....
Zatrudniajac sie u pracodawcy zawsze mozesz poinformowac go, ze za swoja prace chcesz otrzymac symboliczne Euro. Nie ma takiego prawa, ktore zabranialoby Ci pracy charytatywnej (wolontariat). Wpowadzenie Prawa o Minimalnym Wynagrodzeniu (MLW) nie lamie prawa jednostki do decydowania o jego bycie. Staralem sie napisac Ci to prostym jezykiem, ale nie jestem pewny czy mi sie udalo. |
niestety ale nie zrozumiales przeslania.... kolejna proba:
czuje ze prawo ogranicza moja wolnosc, bo ja lubie jezdzic 100 km/h po miescie....
wolnosc i swoboda obywatelska konczy sie w miejscu gdzie wchodzisz w wolnosc i swobode drugiej osoby.... |
Przeslanie zrozumialem (Wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się krzywda drugiego człowieka) ale... czy nie masz wrazenia, ze twoje porownania sa skrajnie idiotyczne wzgledem sytuacji z Veghel. Nawet debil wie czym grozi jazda z predkoscia 100km/h po miescie albo jakie konsekwencje przyniesie zniesienie placy minimalnej. Nie chodzi tu o powage sytuacji ale "gatunek" dyskryminacji. Nie sprowadzajmy jej do absurdu!
Estamosie, kryzys odlozmy na razie na bok, bo duzo o tym pisac i nie obrazaj mnie mowiac, ze plytko mysle - to tak na wstepie.
Po drugie "Pollux" - tutaj jest odpowiednie do tego miejsce http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=79308
Po trzecie piszesz nie na temat (offtop) - Kartki typu "Polaku nie kradnij piwa" nie robia na mnie zadnego wrazenia (jeden z wielu przykladow podobnej praktyki - Horst, lata 2003-2005, sklep Edah). Nie bez powodu mowi sie o nas - Polak to pijak i zlodziej.
Cytat: | Jeśli Holendrzy są dwulicowi i liczy się dla nich tylko zysk co Ty wśród nich robisz? |
Mieszkam, pracuje i obserwuje. Nie jestem i nigdy nie bede Holendrem, dwulicowym Holendrem!
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 9:52 pm
|
|
|
janosik napisał/a: | Wedlug mnie dyskryminujacym jest fakt, iz w odleglosci do 100m od siebie nie moga mieszkac dwie niezamezne pary (cztery rozne nazwiska |
zadki przypadek jak calkowite zacmienie slonca.....
pamietajmy ze tu chodzi o wioske a nie o miasto!!!!
mialem przyjemnosc mieszkania na wiosce posrod boer'ow i tam jak sie zdarza chalupa do wynajecia to nei wynajmuja jej 2 pary tylko osoby przyjezdzajace do pracy u tych farmerow.... a pod domem tyle aut ile ludzi na tablicach bialych.... co jak wiesz nie jest zbyt dobrze widziane przez 'tubylcow'.... jak ludzie mieszkajacy w tych oazach dostosowywali sie do otaczajacych standardow to nie bylo by takiego prawa...
wiem ze polska jest mesjaszem narodow, ale nie przesadzajmy z 'bronieniem' praw i odrwacaniem kota ogonem... |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 10:34 pm
|
|
|
Cytat: | Cytat: | janosik napisał/a:
Wedlug mnie dyskryminujacym jest fakt, iz w odleglosci do 100m od siebie nie moga mieszkac dwie niezamezne pary (cztery rozne nazwiska
|
zadki przypadek jak calkowite zacmienie slonca..... |
Nie uwazasz, ze takie zacmienie slonca moze sie Holendrom spodobac? Nie mowie, ze tak bedzie ale istnieje duze ryzyko, ze za jakis czas taki wynalazek zechca wprowadzac inne wioski a z czasem miasta. Latwiej jest wprowadzic taki prototyp w malej wiosce aby nastepnego dnia nie podniosl sie lament zamieszkalej tam polonii (organizacji i mediow polonijnych). Wyobraz sobie, ze cos takiego ma miejsce najpierw np. w Hadze. Tam ma kto podniesc alert wiec lepiej nie ryzykowac. Lepiej sprobowac w malej, zamknietej spolecznosci i poczekac na efekty/rezultaty. Jesli sie sprawdzi, to zaufaj mi, ze takie zadkie, calkowite zacmienia slonca bedziemy ogladac kazdego dnia w calej Holandii. A tego chyba niechcemy.
Oczywiscie jeszcze raz zaznaczam, ze to nie musi miec miejsca i nie zakladam, ze na pewno tak bedzie. Ale tak jak pisalem wczesniej lepiej dmuchac na zimne.
Cytat: | wiem ze polska jest mesjaszem narodow, ale nie przesadzajmy z 'bronieniem' praw i odrwacaniem kota ogonem... |
Gdybysmy mieszkali/zyli w Polsce to z cala pewnoscia wiedzielibysmy jak sie przed czyms takim bronic. Stety, niestety jestesmy w Holandii a co za tym idzie musimy miec oczy dookola glowy, bo jestesmy Polakami. Holenderskie realia wymuszaja takie a nie inne zachowania i czasami "przesadzona" reakcja jest uzasadniona a wrecz konieczna. Tlumaczenia, ze pojawienie sie takiej polityki w malej wiosce jest zrozumiale ale wciaz NIEZGODNE Z PRAWEM. Nazywajmy rzeczy po imieniu, nawet jakbys patrzyl przez rozowe okulary DYSKRYMINACJA ZAWSZE POZOSTANIE DYSKRYMINACJA !
Aby uniknac wojny chce zaznaczyc, ze cala ta polemika na chwile obecna wydaje mi sie swego rodzaju spekulacja poniewaz opieramy sie jedynie na wypowiedzi autora artykulu, ktorego nie znamy zrodel. Nie wiemy czy to ma naprawde miejsce. Pożywiom-uwidim, jak to mówią starożytni Rosjanie.
Pozdrawiam.
Ps. Czy ktos jest chetny aby to sprawdzic? |
|
|
|
|
janzia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 12:22 am
|
|
|
ja też jestem zameldowany w gminie Veghel jestem głównym najemcą domku jednorodzinnego i całą moją rodzinę zameldowałem i nikt w gminie nie mówił że tylko 4 osoby.Dziś wszyscy już mieszkają osobno i u siebie mogą meldować do woli. |
Ostatnio zmieniony przez janzia Pon Sty 10, 2011 3:06 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|