NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wlasna apteka a wykupienie recepty
Autor Wiadomość
suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:26 pm   Wlasna apteka a wykupienie recepty

Czy ktos sie orientuje, czy recepte od lekarza domowego musze kupiec w swojej aptece, do ktorej jestem zapisana, czy moge to zrobic w kazdej dowolnej aptece?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:49 pm   

Tak Suska, bo lekarz przesyla faxem recepte tylko do jednej apteki, tej w ktorej jestes zapisana.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 4:34 pm   

Nieprawda Bronka :)

Lekarz MOZE wyslac faxem recepte do apteki ale nie musi, w moim przypadku w ciagu tych lat jakie tu mieszkam w Holandii to ja zawsze dostaje recepte do reki i sama ide kupic gdzie mi pasuje, mam recepty ktore sie powtarzaja ale i tak nikt ich nigdzie nie wysyla.

Suska mozesz wykupic lekarstwo gdzie chcesz jezeli bedziesz miec ta recepte a nie lekarz ja wysle do apteki.
Nie raz u mnie sie zdarzalo ze potrzebowalam lekarstwo od razu a moja najblizsza apteka ktora jest zapisana u lekarza nie miala wiec na moja prosbe szukali ktora lokalna apteka ma dane lekarstwo i wtedy z ta recepta szlam do innych aptek

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 5:20 pm   

jagodka napisał/a:
Nieprawda Bronka :)

Lekarz MOZE wyslac faxem recepte do apteki ale nie musi, w moim przypadku w ciagu tych lat jakie tu mieszkam w Holandii to ja zawsze dostaje recepte do reki i sama ide kupic gdzie mi pasuje, mam recepty ktore sie powtarzaja ale i tak nikt ich nigdzie nie wysyla.

Widocznie zalezy gdzie sie mieszka. Ja od 20 lat chodze zawsze tylko do tej apteki, gdzie jestem zapisana i wszyscy lekarze tam faxuja recepty, nawet specjalisci ze szpitala.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 6:19 pm   

ja rowniez moge odbierac lekarstwa tylko w swojej aptece,
kiedys wracajac ze szpitala, wstapilam z recepta do apteki, bo bylo mi akurat po drodze
i jakiez bylo moje zdziwienie kiedy aptekarka odmowila wydania lekarstwa
stwierdzila ,ze nie ma moich danych w ich komputerze i mam sie udac do swojej
to mi wystarczylo i od tamtej pory nie szukam innej apteki

( ͡° ͜ʖ ͡°).

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:27 pm   

Dziewczyny, jestem tym naprawde zaskoczona co piszecie...gdybym nie byla pewna tego co napisalam to bym zaczela miec watpliwosci ;)

Pierwszy moj lekarz rodzinny mial apteke po sasiedzku, przez korytarz i tam zazwyczaj kupowalam swoje recepty i owszem raz lekarz mi tam wyslal recepte podczas wizyty tak ze od doktora poszlam do apteki i tylko powiedzialam swoje nazwisko i dostalam lekarstwa.
Od 3 lat mam nowego lekarza rodzinnego i juz nie pamietam czy przy rejestracji podawalam im jakakolwiek apteke, cos mi sie kojarzy ze tak, ze zapytali z ktorej zamierzam korzystac i im powiedzialam ze tej najblizszej do gabinetu lekarskiego, najblizsza to nowa apteka a nie ta z ktorej wczesniej korzystalam. Czesto biore recepty swojej rodzinie, dla meza mam powtarzajace sie recepty i tez nigdy nie wysylaja oni do apteki lecz sama je odbieram z gabinetu lekarza. Mysle ze moze dlatego ze sa one obok siebie wiec dla mnie nei ma problemu pojsc do gabinetu po recepte a pozniej do apteki, gdyby bylu od siebie znacznie oddalone to podejrzewam ze wtedy bym sie zapytala o ta opcje odebrania recept ze szczegolnej apteki.

Dziwne ze tak u was jest ze nei mozna kupowac recept w rznych aptekach, bo naprawde mam czasami takie sytuacje ze aptekarka sama dzwoni do innych aptek zapytac czy maja potrzebne mi lekarstwo i wtedy ide do nich kupowac. Ja mam w okolicy 3 apteki z ktorych korzystam oraz z apteki szpitalnej Bronovo i naprawde nigdy sie nie spotkalam z tym aby mi gdzies odpowiedzieli ze nie jestem u nich zapisana i nie moge wykupic lekarstw. Nie wiem od czego to zalezy :)

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:41 pm   

Jagodka taki system jaki mam jest mi na reke, mam w tym samym miejscu apteke gdzie lekarza. Jak nie maja lekarstwa to zamawiaja i nie musze smigagac po inych aptekach.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:50 pm   Re: Wlasna apteka a wykupienie recepty

suska napisał/a:
Czy ktos sie orientuje, czy recepte od lekarza domowego musze kupiec w swojej aptece, do ktorej jestem zapisana, czy moge to zrobic w kazdej dowolnej aptece?

z tego co wiem to w Den Haag mozesz wykupic w kazdej aptece...

plusem wykupienia w wlasnej aptece jest to, ze widza czy uzywasz innych lekarstw... wiec moga czasem doradzic inne lekarstwo... jak np. w moim wypadku bylo...

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:16 pm   

Bronka ja te apteki mam blisko siebie w drodze do domu wiec mi nie sprawia roznicy w ktorej kupuje jezeli mi zalezy aby cos dostac juz natychmiast, np antybiotyk.

Duuvelke, dla mnie w aptece doradzaja jakie inne tansze lakarstwa wziasc, takie same sklad taki sam jedynie inny producent. Tak duzo wlasneie biore lekarst z firmy activis (jezeli dobrze pamietam) ktore niczym oprocz ceny sie nei roznia od tych znanych lekarstw.

W kazdym badz razie ja w Hadze nie zawsze korzystam z jednej i tej samej apteki i nigdy nie mialam problemu z receptami :)

Neela 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 9:23 am   

W moim miasteczku jest chyba 5 aptek (mało jak porównać z PL, ale tutaj podobno gmina robi wyliczenia ile jest potrzeba i nie może być więcej) i ja zawsze wykupuje leki na receptę w konkretnej aptece (najbliżej lekarza) bo tam receptę przesyła lekarz a ja podaje tylko swoje dane. Nie dostałam nigdy (ani mój partner) recepty "do ręki". Może w dużych miastach jest inaczej, ale u nas właśnie tak to działa.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 9:38 am   

Wszedzie mozesz wykupic recepte, zapisujesz sie do apteki, ale tez nie jest to obowiazkowe. Lekarz wysyla recepte do apteki od razu bo tak szybciej dostajesz swoje lekarstwa i jest im prosciej, ale mozesz tez powiedziec ze chcesz do reki.

Jesli chodzi o informacje ktore pracowniczka apteki moze od Ciebie rzadac do wydania recepcji to nr ubezepieczenia ( a wtedy pokaza jej sie wszystkie dane) i ewentualnie kto jest Twoim lekarzem.

:039:

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 8:30 pm   

jagodka napisał/a:
Duuvelke, dla mnie w aptece doradzaja jakie inne tansze lakarstwa wziasc

mi akurat nie tyle co tansze lekarstwo polecono... ale takie, ktore jak jeszcze piersia karmilam moglam zazywac... bo te co mi anestezjolog przepisal nie moglam brac w czasie karmienia piersia...

Katje 
Gaduła

Wysłany: Czw Sty 13, 2011 11:26 pm   

Recepte ktora od lekarza dostajesz do reki mozesz wykupic w kazdej aptece, inaczej jest w przypadku tak zwanych 'herhaalrecepten', te mozesz wybrac tylko w tej aptece ktora Ci wydala ta recepte. Jesli recepte zalatwiasz telefonicznie u lekarza to wtedy jest ona wysylana do twojej apteki, ktora podalas przy rejestracji i tam leki beda na Ciebie czekaly, chyba, ze nie bedzie apteka miala lekow to wtedy ewentualnie sprawdza ktora apteka je ma i Cie tam odesla, badz powiedza, ze masz przyjsc na nastepny dzien (o ile leki nie sa potzrebne natychmiastowo).
Plusem wybierania recept w stalej aptece jest wlasnie to, ze widza jakie leki bierzesz/bralas (chociaz mieszkamw Zoetermeer i w mojej aptece widac leki, ktore wybieralam we wszystkich aptekach w miescie) i moga Ci wtedy doradzic co i jak. Innym plusem jest tez to, ze np. z mojej apteki dostaje co roku kalendarz, kupony rabatowe czy np. probki produktow Vichy ;)

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 9:30 am   

Ja mialam herhaal recept i moglam ja wybrac w aptece oddalonej o 50 km wiec nie wiem czy to prawda, czy zalezy co dokladnie masz na recepcie. :039:

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 9:58 am   

Ja jak bralam w innej aptece ,to musialam sama zaplacic,a pozniej ubezpieczenie mi zwrocilo.Wiecej zamieszania .Zamawiam przez internet i przynosza do domu

Odpowiedz do tematu