Wynajęcie pokoju - umowa , warunki itp |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 7:01 pm Wynajęcie pokoju - umowa , warunki itp
|
|
|
Witam,
Chciałbym sie Was drodzy użytkownicy spytać czy ktoś z Was wynajmuje pokój od Holendra i na jakich warunkach ...
Otóż sytuacja zmusiła mnie do tego aby wynająć prywatny pokój i mam pewne wątpliwości :
- nie chce zostać oszukanym wpłacając np z góry czynsz za 1 miesiąc a po powrocie np z zakupów zobaczyć że zamki zmienione a właścicielka udaje ze mnie nie zna
- czy możecie pokazać mi jakiś wzór umowy najmu najlepiej w języku angielskim ( bo niestety holenderskiego nie znam )
- jak to jest jak sie wynajmuje pokój dwuosobowy ( nie znając swojego współlokatora )
- na co zwrócić uwagę przy wynajmowaniu pokoju
- czy cena 300 euro( na miesiąc ) za miejsce w pokoju 2 osobowym to dużo ( w domku mieszka 5 osob jeszcze ) ???
Co możecie poradzić dla nowicjusza w tym temacie ???
Szukam pokoju w okolicach Zaltbommel , Den Bosch , Geldelmalsen ( byłem już oglądać jeden pokój ale warunki mi nie odpowaidały , na dniach jade zobaczyć inny dlatego chciałbym mieć troszkę wiedzy na temat umowy itp )
Do Adminów :
Wiem że jest na forum podobny temat ale dotyczy on głównie wzorów umowy najmu i to w jezyku holenderskim a ja pytam o konkretne rzeczy w sprawie wynajmu pokoju ...
Pozdrawiam Serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Wto Sty 11, 2011 7:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:26 pm Re: Wynajęcie pokoju - umowa , warunki itp
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | - czy cena 300 euro( na miesiąc ) za miejsce w pokoju 2 osobowym to dużo ( w domku mieszka 5 osob jeszcze ) ??? |
a czy wogole jest to dozwolone?? 2 osoby na jednym pokoju, ktore sie nie znaja?? nie zapominaj, ze masz prawo do prywatnosci i do zamykania pokoju na klucz... mieszkajac z nie znana ci osoba w jednym pokoju, w jaki sposob wynajmujacy chce ci zapewnic ochrone twoich praw??
uwazam, ze drogo... za 300 euro mozesz wynajac pokoj dla siebie...
na stronie checkjekamer.nl mozesz sprawdzic, ile powinien wynosic czynsz za dany pokoj... niestety po niderlandzku... trzeba odpowiedziec na pare pytan i program wyliczy ci max. cena za dany pokoj... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:14 pm Re: Wynajęcie pokoju - umowa , warunki itp
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | Beny.rac napisał/a: | - czy cena 300 euro( na miesiąc ) za miejsce w pokoju 2 osobowym to dużo ( w domku mieszka 5 osob jeszcze ) ??? |
a czy wogole jest to dozwolone?? 2 osoby na jednym pokoju, ktore sie nie znaja?? nie zapominaj, ze masz prawo do prywatnosci i do zamykania pokoju na klucz... mieszkajac z nie znana ci osoba w jednym pokoju, w jaki sposob wynajmujacy chce ci zapewnic ochrone twoich praw??
uwazam, ze drogo... za 300 euro mozesz wynajac pokoj dla siebie... |
Moim zdaniem też drogo ale szukam i szukam i nic nie umiem znaleść( a czas mnie goni ) a jak już znajde to własciciel ogloszenia nie odp ...
Ja będę 6 na domku 6x300 = 1800 euro za taka kasę to chyba by można było mieć konkretny Domek z fajnym ogródkiem itp ale co zrobić- niestety jestem sam ...
Jutro mam jechać zobaczyć ten pokój i pogadać z współlokatorem ...
Szkoda że tylko 1 osoba odpisała ale cóż i tak dziekuje bardzo ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Wto Sty 11, 2011 9:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gregry
Poczatkujacy gregry
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:59 pm
|
|
|
Wejdź sobie na Marktplaats.nl wybierz opcje Huizen en Kamers te huur ,wpisz jakie miejsce cie interesuje, zaznacz do ilu kilometrów da rady coś wybrac,patrzyłem to jest tego trochę.A to o czym piszesz to ja bym sobie odpuścił,za te pieniądze to myślę,że znajdziesz coś samodzielnego |
_________________ gregry |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 10:31 pm
|
|
|
Gregry napisał/a: | Wejdź sobie na Marktplaats.nl wybierz opcje Huizen en Kamers te huur ,wpisz jakie miejsce cie interesuje, zaznacz do ilu kilometrów da rady coś wybrac,patrzyłem to jest tego trochę.A to o czym piszesz to ja bym sobie odpuścił,za te pieniądze to myślę,że znajdziesz coś samodzielnego |
Właśnie tam szukam ofert pokoi do wynajęcia - ale dużo jest tam ofert pokoi dla studentów w akademikach ... |
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 44 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 12:13 am
|
|
|
beny.rac odblokuj skrzyne |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 4:34 pm
|
|
|
Nie pchaj sie w pokoj 2 osobowy. Zanim poszedlem na swoje. Tez mieszkalem w pokoju. W domu bylo nas 4 i kazdy mial osobny pokoj. Placilismy 230 € ze wszystkimi oplatami na glowe. Szczerze to nie wyobrazam sobie mieszkac z kims obcym w pokoju. Tam gdzie mieszkalem bylo spoko, wspollokatorzy(sami holendrzy-studenci). Paczka zgrana ale jak chciales byc sam to do pokoju i mialo sie swiety spokoj. 300 € i jeszcze z kims w pokoju to przegiecie |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 5:10 pm
|
|
|
Beny.rac,
Trochę już mieszkasz w Holandii,pewnie chcesz jeszcze mieszkać i pracować więc wynajmij może coś samodzielnego-nie ma lepszej rzeczy jak samodzielne lokum.
Możesz zacząć od pokoju może uda ci się znależć z osobnym wejściem małą kuchnią i łazienką,i niezwłocznie zapisz się do spółdzielni w okolicy,na wioskach jest dużo szybciej i często mają mieszkania lub domki do wynajęcia od razu direct te huur
"na szybko" znalazlem
http://www.kamerhuren.nl/...maximumRent=400
http://www.directwonen.nl...CFcKIDgodn3ozIQ |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Śro Sty 12, 2011 5:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 5:16 pm
|
|
|
Sanne napisał/a: | beny.rac odblokuj skrzyne |
Witam,
Jaka skrzynkę - wiadomości PW ??? ( nie moge nic do Ciebie wysłać bo masz zablokowane prywatne wiadomości )
[ Dodano: Sro Sty 12, 2011 6:29 pm ]
bobikpl napisał/a: | Beny.rac,
Trochę już mieszkasz w Holandii,pewnie chcesz jeszcze mieszkać i pracować więc wynajmij może coś samodzielnego-nie ma lepszej rzeczy jak samodzielne lokum.
Możesz zacząć od pokoju może uda ci się znależć z osobnym wejściem małą kuchnią i łazienką,i niezwłocznie zapisz się do spółdzielni w okolicy,na wioskach jest dużo szybciej i często mają mieszkania lub domki do wynajęcia od razu direct te huur
"na szybko" znalazlem
http://www.kamerhuren.nl/...maximumRent=400
http://www.directwonen.nl...CFcKIDgodn3ozIQ |
Witam,
Dzięki wielkie za odpowiedz ale niestety prawda jest taka że nie mam "kontraktu na stałe " więc pracuje przez 1.5 roku przez nl biuro i mysle ze czas to zmienić dlatego chce znaleść wlasny pokoik ( niestety realny jest ten 2 osobowy ) i moge dać max 300 euro - na droższy sie nie pcham bo nie będzie to miało sensu abym pół wypłaty odawał na lokum...
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje bardzo... |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 5:36 pm
|
|
|
Beny zeby wynajac mieszkanie nie musisz miec stalego kontraktu, wystarczy kontrakt z biura, kilka ostatnich salarisow, przynajmniej w Hadze tylko to wymagaja. no i musisz tam zarabiac np. 1200-1500e miesiecznie jak chcesz studio wynajac. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 6:02 pm
|
|
|
Beny, posłuchaj co Ci starsi piszą. Nie pchaj się na pokój z kimś, bo będziesz gorzko tego żałował. Nie wyobrażam sobie dzielić z obcą osobą mieszkania, a o dopiero pokoju. Z własną żoną chwilami się nie dogaduję, a co dopiero z obcym. A za 300 ojro można już znaleźć pojedynczy pokój, w między czasie zapisz się do "społdzielni" w gminie i reaguj na mieszkania. A co do oddawania połowy pensji na opłaty, no trudno, takie są holenderskie realia, sporo osób tak żyje. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 6:30 pm
|
|
|
Prawda jest taka ze w spoldzielniach sie czeka - w mniej znanych/mniejszych miastach/wioskach ok. rok w okolicach amsterdamu nawet 20 lat.
300 euro na glowe czy duzo czy nie to decyduje dokladnie okolica bo sa i pokoje za 500 na glowe incl. Wiec mowic latwo znalezc ciezej.
Jesli Ci sie nie spieszy tak bardzo poczekalabym, bo mozesz trafic na kumpla ale mozesz trafic na zlodzieja ktoremu nic nie udowodnisz bo sobie myknie....
Zalezy zalezy przemysl to, szczegolnie jak podpiszesz kontrakt na pol roku - rok.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 6:38 pm
|
|
|
EdysiaK napisał/a: | Beny zeby wynajac mieszkanie nie musisz miec stalego kontraktu, wystarczy kontrakt z biura, kilka ostatnich salarisow, przynajmniej w Hadze tylko to wymagaja. no i musisz tam zarabiac np. 1200-1500e miesiecznie jak chcesz studio wynajac. |
To zalezy czy te 1200-1500 to netto czy brutto bo jak brutto to tak a jak netto to niestety nie...
[ Dodano: Sro Sty 12, 2011 7:42 pm ]
sylwia_lelystad napisał/a: | Zalezy zalezy przemysl to, szczegolnie jak podpiszesz kontrakt na pol roku - rok.
|
W spółdzielni jestem już zapisany od wrzesnia 2010 roku...
Co do tego pokoju 2 osobowego to na razie jedyna opcja ( pod warunkiem że umowa będzie na czas próbny np miecha a dopiero potem na 3,6,12 miesięcy ) bo nie ma opcji abym podpisał umowe nie wiedząc z kim mam mieszkać ( a po miesiącu myślę ze już wyjdzie z kim mam do czynienia ... )
Jestem umówiony dzisiaj na spotkanie i obejrzenie tego pokoju ...
A jak wróce to zabieram sie za szukanie nowych ogłoszeń mam jeszcze ok 2 tyg ...
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 7:20 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | Beny, posłuchaj co Ci starsi piszą. Nie pchaj się na pokój z kimś, bo będziesz gorzko tego żałował. Nie wyobrażam sobie dzielić z obcą osobą mieszkania, a o dopiero pokoju. Z własną żoną chwilami się nie dogaduję, a co dopiero z obcym. A za 300 ojro można już znaleźć pojedynczy pokój, w między czasie zapisz się do "społdzielni" w gminie i reaguj na mieszkania. A co do oddawania połowy pensji na opłaty, no trudno, takie są holenderskie realia, sporo osób tak żyje. |
100% racji i podpisuje się pod tym obiema rękami.Trafisz na drania i Ci się Holandii odechce.A koszta ...,niestety normalne życie kosztuje. |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 7:42 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Do Adminów :
Wiem że jest na forum podobny temat ale dotyczy on głównie wzorów umowy najmu i to w jezyku holenderskim a ja pytam o konkretne rzeczy w sprawie wynajmu pokoju ... |
a ja bym zamknal - tak profilaktycznie....
najlepszym sposobem szukania mieszkania, a w szczegolnosci pokoju to jest rozmowa ze znajomymi.... osobiscie z holendrami nei chcialbym mieszkac widzialem takie kombinacje i jakos poglebiaja sie wtedy stereotypy, hehe
powodzenia w szukaniu! jeszcze mozesz sprobowac na jaap.nl |
|
|
|
|
|