Wielkie pytania małego człowieka |
Autor |
Wiadomość |
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 8:59 pm Wielkie pytania małego człowieka
|
|
|
Od jakiegoś czasu czuję się jak gracz "Milionerów" , moja 3,5 letnia córeczka jest na etapie zadawania miliona pytań, wystarczy, że uda mi się odpowiedzieć na pierwsze to rodzi się kolejne ( a dlaczego?.. a po co?.. itd). Dziś zapytała mnie przed snem Co to są megabity? i szczerze, miałam kłopot jak jej mam wytłumaczyć.
Jak radzicie sobie z zaspokojeniem ciekawości u swoich maluchów?
Może podacie jakieś przykłady? |
Ostatnio zmieniony przez dorota-ol Pią Sty 14, 2011 9:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 10:04 pm
|
|
|
Moja córka ma 8 lat i wciąż zadaje pełno pytań, ja już słyszę to jej "a wiesz co mnie dziwi?" to wiem że zaraz nastąpi potok pytań żeby jej wyjaśnić różne rzeczy. W takich sytuacjach ciesze się że mam internet bo ciężko na wiele odpowiedzieć bez podpowiedzi A to chyba wynika stąd że zawsze staraliśmy się jej odpowiadać na wszystkie pytania i prawie zawsze zgodnie z prawdą...
Także przygotuj się na to że to może być dopiero początek, no i na razie masz luz, nie potrzebujesz "telefonu do przyjaciela" bu odpowiadać na jej pytania |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 10:18 pm
|
|
|
Pamiętam jak już jakiś czas temu, to były początki siusiania do sedesu, i pierwsza kupka, była bardzo przejęta, powtarzała, ze jest duża itd do póki nie spuściła wody, w tedy na twarzy pokazała się minka zdziwienia i pytanie A gdzie jest kupa? - kochanie popłynęła, - A gdzie? - do kanału, A czemu? i drążyła temat dopóki nie zainteresowałam ją czymś innym.
Będę miała ciekawie jak druga córcia zacznie mówić
Teraz gdy jest mała, naprawdę mam kłopoty ze znalezieniem jakieś odpowiedzi, takiej zrozumiałej dla niej |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 12:33 pm
|
|
|
dorota-ol napisał/a: | Teraz gdy jest mała, naprawdę mam kłopoty ze znalezieniem jakieś odpowiedzi, takiej zrozumiałej dla niej |
Mów normalnie, dzieciom często wystarczy że dostaną odpowiedz, a jeśli coś bardziej je zainteresuje to same będą zadawać odpowiednie pytania więc koniec końców dojdą do tego co chcą wiedzieć |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
|