Mam problem |
Autor |
Wiadomość |
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 9:54 am Mam problem
|
|
|
Zaczne od poczatku . Ostatni wyjezdzalem koszykiem z lidla do swojego samochody i musialem przecisnac sie miedzy moim autem a autem stojacym obok. Fakt byla taki ze odleglosc byla niewielka , ale wystarczajaca zeby przeechac wozkiem bez zarysowania obu pojazdow . Gdy juz przejechale . z atua obok wyskoczyl satrszy gosc i zaczal ogladac swoj samochod . Poczym znaqlazl jakies stare ryski(moze z dwie 2 centymetrowe )i odrazu zaczal dzonic po policje . Gdy policja sie zjawila , opisalem cale zdarzenie pokazujac nawet na sowim aucie ze nawet jezeli dotknalem jego samochodu tym wozkiem to nie jest mozliwe zaryswoac gladka powierzchania pretow wozkaa lkieru pojazdy.Policjant chcial odmnie ubezpiecznie OC ale moje jako osoby fizycznej . Ja oczywiscie takiego nie posiadam . Posiadam jedynie ubezpiecznie na zycie holenderskie. Policja wiecn wziela moje dane osobowe , i powiedziala ze sporzadzi notatke w ktorej bedzie napisane ze moglem to zrobic ( nie chcieli nawet sluchac swiadka mojej dziewczyny)a domniemanemu poszkodowanemu dali moje dane i powiedzili mi ze jego agent ubezpieczeniewy skontaktuje sie ze mna.Ja zadnych dokumentow nie podpisywalem nie zostaly zrobione zadne zdjecia (oprocz tych ktore sam zrobilem telefonem). Co mam zrobic w takiej sytuacji . Jkaie sa ewentualne konsekwecje nie opalcenia tej szkodyi ogolnie jak ta sprawa wyglada od strony prawnej . Za wszystkie rady serdeczne dzieki |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Sty 15, 2011 2:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 12:49 pm
|
|
|
widac ze ten stary to jakis naciagacz
olej sprawe jesli znajdzie sie ona w sadzie to i tak wygrasz bo policja nie zabezpieczyla wozka na ktorym powinny byc slady lakieru samochodu
wina jest policji ze nie zabezpieczyla dowodow i niech policja placi |
|
|
|
|
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 10:13 am
|
|
|
To teraz pewnie jego agent ubezpieczeniowy wyceni szkode i sie ze mna skontaktuje . Co w tedy robic??Powiedziec zeby kierowal sprawe do sadu?? wtedy jak przegram dojda mi koszta sadowe, a watpie zeby mi uwierzyli na slowo , bo na prawnika mnie nie stac. Poztym ten facet bedzie mial jeszcze raport policji . W ktorym bedzie zaznaczone ze moglem to zrobic . wiec to raqczej aj bede przegranym w tej sprawie. Moze ktos z was mial podobna sytacj. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 10:18 am
|
|
|
zalezy co policja napisala w raporcie
jak napisali ze to twoja wina a pewnie tak zrobili to bedziesz musial zabulic i tyle dales sie wrobic to bul |
|
|
|
|
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 2:12 pm
|
|
|
tyle ze ja nie mam pojecia co policja napisala , bo notatki zadnej na miescu zdarzen8ia nie zrobili . no i zadnych dokumentow nie podpisywalem. Wiec nie wiem jak to jest tu w holandi , ze policja moze sobie pisac co chce i bez podpisu stron ten dokument ma moc prawna?? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 4:25 pm
|
|
|
policja pisze notatke i tyle.
a ubezpieczenie o ktore pytali kosztuje okolo 4-5e miesiecznie... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 10:38 am
|
|
|
Powiedzcie mi . Jak jestem zatrudniony posrednika i on tez placi jakies ubezpiecznie . czy to ubezpiecznie moze mi pomoc?? |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 11:48 am
|
|
|
lukasz9022 napisał/a: | Ostatni wyjezdzalem koszykiem z lidla do swojego samochody |
w jaki sposob mialo by ci to ubezpieczenie pomoc? a po drugie: lukasz9022 napisał/a: | on tez placi jakies ubezpiecznie | ???
Jak pisal marcin, ja dodam ze sa pakiety np w ABN AMRO placimy (rodzina) 15 euro z groszami na mc. (ubezpieczenie do 1.250.000 euro) pakiet z rechtbijstandverzerkering. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 11:50 am
|
|
|
w solarisie znalazlem cos takiego premie aanvullende verzekering ziektewet premiegroep II A
Loon sociale verzekeringen
to palci moja firam . i jeszcze zaplacilem jakies ubezpieczanie przy zakaladniu kata w banku abn amro 34 euro . Czy te ubezpiecznia sa przydatne w takiej sytuacji . Oprucz tego mam wykupiony pakiet standard w Unive i place za niego 105 euro . Czy ktores tych ubezpiecznie jest wstanie mi pomoc??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:04 pm
|
|
|
lukasz9022,
niestety te ubezpieczenia nie maja nic wspolnego z ubezpieczeniem za auto |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 17, 2011 6:59 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:10 pm
|
|
|
Chyba chodzi o aansprakelijksverzekering ,a nie o auto ,przeciez on jechal wozkiem sklepowym ,a nie autem |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:27 pm
|
|
|
lukasz9022 napisał/a: | i jeszcze zaplacilem jakies ubezpieczanie przy zakaladniu kata w banku abn amro 34 euro |
te 2 napewno ci nie pomoga. ale tutaj przy tym abn to raczej warto sprawdzic co to za ubezpieczenie ale na aansprakelijkverzerkering to mi raczej nie wyglada. bo to ubezpieczenie w abn na miesiac jest 4,75 euro.
mozesz sobie sprawdzic co to za ubezpieczenie (te 34 euro) jak masz dostep do konta abn przez internet. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:37 pm
|
|
|
lukasz9022 napisał/a: | Co mam zrobic w takiej sytuacji . Jkaie sa ewentualne konsekwecje nie opalcenia tej szkodyi ogolnie jak ta sprawa wyglada od strony prawnej . |
Jesli nie masz WA ubezpieczenia o ktorym pisal juz Marcin to wszystko bedziesz placil sam z wlasnej kieszeni. WA kosztuje okolo 5 euro miesiecznie i pokrywa wszystkie szkody zrobione przez ciebie osobom trzecim . Jezli teraz wezmiesz takie ubezpieczenie pokrywa onon szkody od dnia dzisiejszego wiec w stecz zrobionych szkod nie mozesz deklarowac. Jeszcze jedna mozliwoscia jest rechtbijstand verzekering , jesli masz takowe powinienies do nich zadzwonic i zapytac co masz w tej sytuacji zrobic.
Danie sprawy do sadu jest niestety bardzo ryzykowne , jak sam piszesz przchodziles miedzy 2 autami z wozkiem sklepowym wiec mogles nawet nie wiedzac jedno z aut uszkodzic , jezeli przegrasz sprawe dojdzie kilkaset euro kosztow sadowych + szkoda wlasiciela uszkodzonego auta. |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:39 pm
|
|
|
lusia0101 napisał/a: | lukasz9022 napisał/a: | i jeszcze zaplacilem jakies ubezpieczanie przy zakaladniu kata w banku abn amro 34 euro |
te 2 napewno ci nie pomoga. ale tutaj przy tym abn to raczej warto sprawdzic co to za ubezpieczenie ale na aansprakelijkverzerkering to mi raczej nie wyglada. bo to ubezpieczenie w abn na miesiac jest 4,75 euro.
mozesz sobie sprawdzic co to za ubezpieczenie (te 34 euro) jak masz dostep do konta abn przez internet. |
Kiedys znajomi zakladali konto w ABN i wlasnie dostali propozycje WA-aansprakelijkheidverzekering.
Warto sprawdzic, byc moze tez masz to ubezpieczenie. |
|
|
|
|
lukasz9022
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 12:51 pm
|
|
|
z abn amro mam cos takiegovanaf 24,09,2010 verzekerd volgens speciale voorwaarden aanspraklijkheidsverzekering voor particulieren2003
eur 500,000,- maximall per gebeurtenis voor aansprakelijkheid van verzekerden de herzieningsdatum voor deze verzekering is 26,09,2011 |
|
|
|
|
|