Mniej pracuj zarabiaj więcej - ? |
Autor |
Wiadomość |
nowy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 19, 2011 9:22 pm Mniej pracuj zarabiaj więcej - ?
|
|
|
Witam Was!
Mam pytanie dotyczące podatku który musze placic a kompletnie nie rozumiem systemu w jakim jest on odporowadzany.
Z tego co mi wiadomo im mniej godzin przepracuje zaplace mniejszy podatek a wiecej zarobie ?
Czy móglby ktos napisac mi ile zarobie w przypadku przepracowania takiej oto ilości godzin :
50-?
75-?
100-?
125-?
Moja stawka to 8.60
Dziekuje za pomoc!Sorx jesli podobny temat juz istnieje ale nie znalazlem ;/
Pozdrawiam serdecznie! Luka@ |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Sty 19, 2011 9:39 pm
|
|
|
Co innego płacenie zaliczek na podatek,a co innego sam podatek. Firmy odprowadzają zaliczki za podatek za normalne godziny w podstawowej stawce, natomiast wszystkie nadgodziny (obojętnie ile ich będzie) biura odciągają wyższą składkę która wynosi najczęściej ok.41%.Czyli jak masz przepracowane 60 godz. to 40godz 25%,20 godz.41%Tylko to co zapłacisz więcej za nadgodziny (zawyzona stawka) to dostaniesz spowrotem przy rozliczeniu rocznym,bo okaże sie że masz nadpłatę podatku w stosunku do swoich dochodów. Najważniejsze to fakt,że normalne godziny (etat) są zawsze opodatkowane normalna stawką. To tak najprościej. |
|
|
|
|
nowy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 19, 2011 9:47 pm
|
|
|
Godziny który napisałem są w skali miesiaca nie tygodnia. Czy po przepracowaniu 160 godzin miesiecznie zaplace tyle samo co po przepracowaniu 100 godzin a jak sprawa sie ma do 75 lub 50. Moze mi to ktos obliczyć. Chce robić jak najmniej przy czym odprowadzać jak najmniejszy podatek za moją pracę . |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 1:58 pm
|
|
|
skala podatkowa jest jedna i zalezy od dochodu w calym roku.
jak zaplacisz za niskie zaliczki na podatek to na koniec roku doplacasz, jak za wysokie to dostajesz zwrot. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
nowy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 4:35 pm
|
|
|
Nie interesuje mnie zwrot z podatku , chodzi mi o np. dany miesiac nastepny . A nie podatek odprowadzany w skali roku. Czyli nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie , a moze je zle sformułowałem ? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 4:37 pm
|
|
|
z grubsza czy bedziesz mial 10 czy 160 godzin taki sam podatek per godzina bedzie odprowadzony. np. przepracujesz 10 godzin czyli 80e zarobisz, np. 8e odciagna na podatek, przepracujesz 100godzin 800e zarobisz 80e odciagna na podatek.
Kwoty odciagniete beda wyzsze, bo podatek najnizsza skala to 33% |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 1:45 am
|
|
|
Poszukaj na stronach Belastingdienst plikow pdf o nazwach Groene i Witte (dag,week vierweken albo maand)tabel Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen 2011
Co prawda dane na poczet zaliczki nie podane sa tam na podstawie ilosci przepracowanych godzin ale na podstawie wynagrodzenia brutto. Dalej juz sobie latwo wyliczysz.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
|