Lekarze holenderscy |
Autor |
Wiadomość |
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 2:13 pm
|
|
|
Nie poddawaj sie zadzwon do przychodni i umow wizyte z innym lekarzem ,jak ten nie ma czasu ,zeby malucha osluchac .Wydaje mi sie ,ze czasami trzeba nimi potrzasnac .Nawet jesli to nie grypa u malucha to kazde zwykle przeziebienie niesie zagrozenie .Masz jeszcze inne wyjscie zadzwonic wieczorem do przychodni i tam bedziesz przekierowana na pomoc wieczorowa i dzieciatko napewno ci zbadaja ,jeszzcze jak powiesz ze w domu panuje grypa. |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 2:42 pm
|
|
|
bede probowac jak nic sie nie da zrobic to faktycznie pojade na pogotowie z bobasem bo spac nie moze ani oddychac przez ten katar i kaszel ,i jak slysze ze "to normalne i moze trwac do 7 dni" to mnie szlak trafia na miejscu ..... |
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/8f9a38e316.png[/url] |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 5:10 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | pozatym pani recepcjonistka mnie poinformowala ze na grype to i tak tylko paracetamol moge dostac |
zgadza sie... nie liczylabym na antybiotyk... z prostego powodu... bo ci nie pomoze... lekarz bedzie kazal ci odchorowac...
generalnie idzie sie tutaj do lekarza jesli po 3 do 5 dni nie poprawilo sie... i ma sie goroczake (czyt. temp. powyzej 38,5)
dziecku mozesz podac preparat homeopatyczny: Nisykind Forte, firmy VSM przez 7 dni podajesz 2 razy dziennie 8 kropelek... przeznaczony dla dzieci od 0 do 6 lat, kupisz w prawie kazdej drogeri |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 5:12 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | bede probowac jak nic sie nie da zrobic to faktycznie pojade na pogotowie z bobasem bo spac nie moze ani oddychac przez ten katar i kaszel ,i jak slysze ze "to normalne i moze trwac do 7 dni" to mnie szlak trafia na miejscu ..... |
do huisartsenpost trzeba najpierw zadzwonic... inaczej moga cie nie przyjac... beda kazali ci najpierw zadzwonic...
na kaszel mozesz dac: Tussikind siroop suikervrij, firmy VSM, rowniez homeopatyczny preparat... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 5:54 pm
|
|
|
A skad recepcjonistka ( asystentka;-) ) wie, ze to grypa? Poza tym do grypy czesto przyplatuje sie zapalenie gardla, oskrzeli czy pluc. Mnie tez czesto pytala o objawy i probowala zbyc "bo to grypa i doktor... " wiec ja pytalam "a skad wiesz, ze to grypa? A moze to zapalenie gardla, krtani, oskrzeli...?" i juz nie miala nic do powiedzenia i rejestrowala mnie. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 4:00 pm
|
|
|
mialam wczoraj taka sytuacje ze mi corka bardzo kaszlala ima lekki katar tez, zadzwonilam i recepcjonistak umowila mnie na wtorek. po kilku minutach gdy odlozylam sluchawke slyszac jak corka kaszle zadzwonilam raz jeszcze i poprosilam czy jednak moge dostac wizyte dzisiaj, wponiedzialek bo ona naprawde ma brzydki kaszel. Udalo sie DOstalam wizyte w ten sam dzien a na miejscu w recepcji bylo tyle pacjentow i nasza pani doktor miala godzine poslizgu ale najwaznieejsze ze zobaczyla moje dziecko i dala jej proszek na kaszel i polecila syrop- na gardlo aby nie bolalo za bardzo bo dziecko kaszlalo ciagle (z tego kaszlu ona nie spala do 2 rano bo miala tylko chwile oddechu i znow kaszle i tak do rana, podejrzewam ze ten proszek pozniej zaczal dzialacv wiec mala mogla w koncu zasnac).
Ja odpukac naprawde mam swioetna doktor, Pania Hanne Kulozik i ja kazdemu polecam bo zawsze pomoze, holenderski doktor moze by nie dal syropu na bolace gardlo uwazajac ze ja powinnam chyba sama wiedziec czy w aptece zapytac.
Polecam kazdemu ten gabinet kto mieszka w okolicy. Jest tu rowneiz holenderska doktor ktora rowniez jest bardzo pomocna (niestety nie pamietam jej nazwiska poniewaz zawsze umawiam sie z polska doktor). W gabinecie wczoraj przyjmowalo 3 doktorow, pani kulozik, holender i holenderka a kolejka niestety byla tylk do pani kulozik a reszta miala tylko po jednym pacjencie w czasie tej godziny kiedy czekalam na swoja kolej - to chyba cos znaczy |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 4:42 pm
|
|
|
jagodka, a czy ten syrop da się kupić bez recepty? Jeśli tak to napisz proszę dla jak dużego dziecka potrzebowałaś (żebym mogła zobaczyć czy nada się dla ośmiolatki) i jak się nazywa ten specyfik. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 9:35 pm
|
|
|
mamqa, syrop to thijmsiroop firmy daro, nic nadzwyczajnego ale jak ja nie wiem o co pytac to latwiej gdy mi doktor powie
a saszetki na kaszel to acetylcysteine firmy actavis |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 10:11 pm
|
|
|
a gdzie ta polska pani doktor ?
cos czuje ze sie tam zapisze niezwlocznie chocbym miala przez cala hage w korkach do niej jezdzic
a ten syrop o ktorym piszesz to widzialam go dzis w kruidvald ale przy dawkowaniu dla dzieci 0 - 6 mcy pisalo - kosultacja z lekarzem wiec jednak sie obawiam tego podawac zeby nie zaszkodzic ... i nie kupilam w rezultacie bo dzwonilam do przychodni chcialam zapytac czy moge to podawac i dostalam odpowiedz ze doktor oddzwoni - wciaz czekam na telefon.... |
Ostatnio zmieniony przez yogobellla Wto Sty 25, 2011 10:27 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 1:00 pm
|
|
|
jagodka, dziękuję Czyli wychodzi z nazwy ze to syrop tymiankowy, to mam taki polski odpowiednik
Jeszcze zobaczę za tymi saszetkami |
Ostatnio zmieniony przez mamqa Śro Sty 26, 2011 1:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 1:15 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | a gdzie ta polska pani doktor ?
cos czuje ze sie tam zapisze niezwlocznie chocbym miala przez cala hage w korkach do niej jezdzic
a ten syrop o ktorym piszesz to widzialam go dzis w kruidvald ale przy dawkowaniu dla dzieci 0 - 6 mcy pisalo - kosultacja z lekarzem wiec jednak sie obawiam tego podawac zeby nie zaszkodzic ... i nie kupilam w rezultacie bo dzwonilam do przychodni chcialam zapytac czy moge to podawac i dostalam odpowiedz ze doktor oddzwoni - wciaz czekam na telefon.... |
https://drtaredelijkheid.huisartsen.nl/
przy rejestracji zawsze upewnij sie ze wizyta jest z pania doktor przyjmuje w maandag, dinsdag en donderdag ewentualnie zapytaj o ta druga doktor ktora jest w ciazy Jezeli nei rozmawiasz dobrze po holendersku to zawsz emozesz w angielskim z nimi rozmawiac.
mamqa, dokladnie mysle ze saszetki tez samemu bez recepty mozna kupic bo ja placilam za nie. W ulotce widze ze mozna je dawac dzieciom nawet mlodszym niz 2 lata. Z tego co znalazlam na wikipedi to jest to dawane gdy sie ma ta flegme na piersi ktora trudno odkaszlnac/wypluc |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 11:51 pm
|
|
|
dzieki jagodka jutro mam wizyte
jagodka napisał/a: | przy rejestracji zawsze upewnij sie ze wizyta jest z pania doktor przyjmuje w maandag, dinsdag en donderdag ewentualnie zapytaj o ta druga doktor ktora jest w ciazy Jezeli nei rozmawiasz dobrze po holendersku to zawsz emozesz w angielskim z nimi rozmawiac. |
bylam tam dzisiaj zapisalam sie do tej przychodni i od razu umowilam wizyte w sumie bylam tam grubo po 15 i nie powinno mi sie udac ale zalatwilam chyba dobry omen |
|
|
|
|
|