NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile może kosztować tutaj utrzymanie niemowlaka?
Autor Wiadomość
jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Sty 21, 2011 5:14 pm   

marte78 napisał/a:
ha ha ha.dobry komentarz.to prawda,ze kochajacy rodzice nigdy nie mysla tymi kategoriami....czy Ci ludzie powinny zostac rodzicami kiedy w najblizszym otoczeniu widza euro?

To jest właśnie przejaw gotowości do bycia rodzicem, a nie jej braku. Dziecko to nie zabawka, którą człowiek sobie płodzi, a przy pierwszych trudnościach może się jej pozbyć lub zamknąć w szafie i nie karmić. To zobowiązanie na min. kolejne kilkanaście lat, trzeba mieć pewność, że będzie się je w stanie utrzymać na takim poziomie, na jakim chcemy. Odkąd mam dziecko muszę też dużo więcej myśleć o pieniądzach. Mój horyzont planowania musiał się rozciągnąć z kilku lat na przód na czas aż do mojej ewentualnej emerytury, aby nie być potem samemu ciężarem dla własnego dziecka. Myślę, że stąd autorka patrzy czy jej domowy budżet jest gotowy na dziecko.

guust 

Wysłany: Pią Sty 21, 2011 5:16 pm   

jso,

to chyba polowa tutaj piszacych wogole by sie nie pojawila na swiecie...

juz nie 'spamuje' w powaznym temacie, ile to kosztuje przedszkole i pampersy...

szkoda gadac

taki dodatek dla rodzicow obecnych jak i przyszlych...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez guust Pią Sty 21, 2011 5:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 5:52 pm   

guust ale chyba o to chodzzi by ten owoc splodzony z milosci mozna bylo pozniej samemu utrzymac a nie domagac sie od panstwa aby dac temu owocowi milosci dach nad glowa, zailki, jakies ulgi dla rodzicow bo ich na to nie stac by przezyc od pierwszego do pierwszego...

Jogobella - gratuluje malesntwa!!!!!! :)

tila2 
Poczatkujacy
tika

Wysłany: Pią Sty 21, 2011 6:03 pm   

guust napisał/a:
chyba temat powinien byc w dziale 'biznes'....

zawsze myslalem, ze dziecko jest wynikiem milosci i chocby suchary jesc to najwazniejsze jest dzeicko i rodzinna, ale widze, ze dzisiejsze 'podejscie' jest dosyc ciekawe....

szczegolnie podliczenie, ze dziecko do rozpoczecia pracy 'kosztuje' 110 k€ ... nalezy nalozyc na to oporcentowanie i sie zastanowic czy 'to' sie wogole oplaca...

masakra jakas :027:

chyba nie muszę na forum pisać o swoich uczuciach, podejsciu do spraw macierzyństwa i rodziny. Dziękuję . Pozdrawiam :)

yogobellla 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Sty 21, 2011 6:06 pm   

no pewnie tila2
ja bardzosie cieszylam ze jestem w ciazy a z drugiej strony myslalam skad ja na to wszystko wezme pieniadze ....
ale dajemy rady jak jest dziecko to na rzesach staniesz zeby tylko mialo wszystko i napewno ci sie uda to "wszystko " mu zapewnic

morusia 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 4:17 pm   

słuchajcie dziewczyny,wiem że to niewielka pomoc,ale zawsze coś ja jak byłam w ciąży to zapisałam się na stronach Prenatalu i Etosa i dostałam "cadeu box"takie paczki z >>>cenzura<<< dla mamy i dzidziusia,próbki kremów,balsamów,piluszek,jakieś zabawki i ciuszki,troche magazynow itp...całkiem miłe. Wiem ze jeszcze jakies sklepy daja takie paczki ale nie wiem które,możę któraś z was wie więcej:)

yogobellla 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 7:51 pm   

etos c1000 i plus z tych przynajmniej ja dostalam

angelaw 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 9:13 pm   

mnie sama też interesuje jak to wyglada finansowo i nie dlatego jak niektórzy pisza bo licze euro czy aby starczy mi na przysłowiowe waciki...
trzeba wziaść pod uwagę czy stac mnie bedzie pracować np 3 dni w tygodniu czy trzeba bedzie pracowac 5 aby wszystkie rachunki bez problemu zapłacić...
choc wiele kobiet pragnie dziecka to strach o jego przyszłość to normalny objaw...
wiec uważam ze temat dobry choc sama nic na ten temat jeszcze nie wiem bo maleństwa nie mam...

anetaad4 
Poczatkujacy
anetaad4

Wysłany: Pon Sty 31, 2011 11:52 am   

Nasz synek ma 4 miesiące.Niestety nie mamy znajomych którzy mogliby oddac nam rzeczy po swoich pociechach.
Ubranka także kupuje w Zeemanie,zwlaszcza body synek je już pierwsze przecierowe posilki i jak wiadomo nie wszystko się dopierze
Łóżeczko i materac kupiliśmy w Ikei ale nasz maluszek woli spac z nami także stoi i służy jako przewijak do ubierania dziecka po kapieli.Ciesze sie ,że bedąc w ciązy nie kupiłam kojca.Wózek kupilismy w sklepie w lipcu skusiła nas cena110e w promocji wózek3funkcyjny firmy babideal.
Nie miałam pokarmu więc od pierwszego dnia nasz Adaś jest na butelce.Nie każde mleko mu podchodziło.ja kupuje bonbebe.Ale testując mleka były 2 puszki ,które wyrzuciłam ponieważ synek akceptował owego mleka.Porownywalam ceny w kilku sklepach i kupuje tam gdzie najtaniej ,a co do pieluszek to kupuje w Aldi.
Wiem ,że utrzymanie maluszka jest duzym wydatkiem dlatego całą wyprawke kupilismy jak bylam w ciązy i pracowalam.
mam starsze dziecko w wieku 7lat i wiem,że taki maluszek to prawdziwa skarbonka kiedy wyrosnie z mleka i pieluszek przyjdzie czas na zabawki;)Starszy synek uwielbia bakugany kolekcjonuje je od półtora roku i za kazdym razem gdy jestesmy w sklepie znajdzie jakiegos ,którego nie ma lub jakieś niezbednie potrzebne akcesoria;)

Odpowiedz do tematu