Przesunięty przez: Gochna H Wto Sty 25, 2011 7:25 pm |
Czy dodatki są opodatkowane |
Autor |
Wiadomość |
martaaaaa87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 7:14 pm Czy dodatki są opodatkowane
|
|
|
Pracuje u faceta, który pobiera na mnie dotacje z gemeente. On jest niepełnosprawny i ja pomagam mu w utrzymaniu domu. Pieniądze sa wpłacane na jego konto następnie on przelewa na moje. Chciałam zapytać, czy powinnam się z tych pieniedzy rozliczyć z urzędem skarbowym????Czy musze płacic za nie podatek??? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 8:18 pm
|
|
|
to jest twoj dochod wiec tak powinnas to zglosic ale jak w formularzu podatkowym nie wpiszesz to razczej cie nie zlapia |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 11:06 pm
|
|
|
bejupi, ty jak cos pier.......... to czasem nie wiem czy sie smiac czy czekac az po ciebie przyjada.
martaaaaa87, Tak musisz to wykazac bo popierwsze jak sie sami dolicza to dowala ci kare z odsetkami i odsetkami od osdetow.
po drugie jak sama piszesz on doststaje te pieniadze z gminy wiec musial zglosci ze ma pomoc domowa na tyle to a tyle godzin w tyg i placi za ta pomoc tyle to a tyle .
po trzecie przelewy sa robione bankowo wiec wczesniej czy pudznije przy rozliczeniach ktos sie tego doliczyponiewaz do rozliczenia rocznego potrzebujesz nie tylko jaaropgave od pracodawcy ale i wyciag z banku z podliczeniem rocznym . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 11:12 pm
|
|
|
Jak to jest na bialo to powinnas dostac kontrakt i loonstrookje,przynajmniej jak to jest przez PGB{ANWZ albo WMO] Masz jakies dowody na to ,ze u niego pracujesz? |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 11:38 pm
|
|
|
MAARIT, nie musi dostac kontraktu . Nawet rodzina moze sie zoboewiazac do pomocy za niewysoka oplata i dana osoba dostanie pieniadze na w/w opieke.
Jedyne co jest wlasnie w takim wypadku najwaniejsze/najlepszym wyjsciem to zglosic to przy rozliczeniu rocznym. |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 9:17 am
|
|
|
MIep przeczytaj co napisalam .Jak jest przez PGB {ANBZ WMO] to zeby wyplacili te pieniadze ,to trzeba wystawic rachunek ile godzin sie pracawalo albo zrobic kontrakt ,ze tyle i tyle godzin sie pracowalo,Ta osoba ,ktora dostaje pieniadze ,musi sie dokladnie rozliczyc ile ich wydala i na co i dla kogo .To wszystko jest dokladnie sprawdzane ,nawet jak ktos z rodziny to robi .Wiec jak nie wiesz to nie pisz |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
|