Otwarty przez: Gochna H Czw Lip 03, 2014 9:52 am |
Jak zrobic samemu rozliczenie podatkowe. |
Autor |
Wiadomość |
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 58 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Sty 28, 2011 4:50 pm
|
|
|
m-bijlet ma duzo kartek ale tylko niektore trzeba wykorzystac a reszte wyrzucic
jesli na tyle znasz jezyk ze sam sobie poradzisz to zycze powodzenia
monika |
|
|
|
|
izeth
Poczatkujacy
Wiek: 61 Dołączyła: 03 Mar 2009 Posty: 25 Skąd: amsterdam
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 10:47 am
|
|
|
witam czytam że zmieniły się przepisy podatkowe w nl mam pytanie czy rozliczając się za 2010 razem z mężem który mieszka w polsce potrzebne jest wspólne zameldowanie czy wystarczy tylko akt małżeństwa na papierze unijnym |
|
|
|
|
kk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 11:33 pm
|
|
|
Monika dzięki za odpowiedź. Holenderskiego nie znam, mam tylko objaśnienie do m-biljet w języku angielskim. Sądząc po obszerności objaśnienia, wydaje się, że poprawne wypełnienie m-biljet może być dość skomplikowane dla kogoś, kto wcześniej tego nie robił. Ale może w rzeczywistości nie jest tak źle... |
|
|
|
|
kgy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 1:51 pm
|
|
|
Witam,
Dostałem właśnie jaaropgaaf i przystąpiłem do rozliczenia programem. Pytanie:
Loon e.d. - do wpisania na początku - która to pozycja z j/gaaf?
- Loon
- Loon ZVW (niższa kwota)
Kwota wyższa (Loon) jest najbliższa sumie przychodów z salarisów łącznie z ubezpieczeniem 7.05% (jakieś €200 więcej - nie wiem skąd się wzięło). Loon ZVW - analogicznie, ale bez ZVW. Pytanie co trzeba zadeklarować - razem z ZVW czy nie?
pozdrawiam |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 8:02 pm
|
|
|
Hej
Probuje wyrobic komus podpis elektroniczny ale podaje mi ze postcode nie jest ok.
Oczywiscie bo jest PL - ale co w tym przypadku ?
I czy moge ewentualnie tej osobie wpisac swoj adres - jak oni to sprawdzaja w belastingu ? Sprawdzaja tez adres ?
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 8:30 pm
|
|
|
Chyba sprawdzaja z zameldowania... Bo u mnie po zalogowaniu do DigiD pojawia sie akutlany adres pod ktorym jestem zameldowany (przeprowadzalem sie jakis czas temu) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 9:03 pm
|
|
|
No tak tylko ja nie mowie o digid tylko o podpisie elektronicznym dla obcokrajowcow...w ogole tego nie rozumiem formularz dla obcokrajowcow a nie mozna wpisac polskiego kodu pocztowego...brrrrr |
|
|
|
|
AGW
Nieśmiały użytkownik
|
|
|
|
|
sylwia_lelystad
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 6:30 pm
|
|
|
hmmm dziwne bo mialam cos innego ale w sumie to samo tzn. tutaj postcode i miejscowosc sa razem a tam byly osobno.
dzieki ! |
|
|
|
|
sylvi1313
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 8:50 am
|
|
|
Hello Forumowicze:)
Poszukuję pomocy jak rozliczyć samodzielnie mojego brata z podatku za pracę w Holandii. Nigdy tam nie byłam i nie mam pojęcia o podatkach w Holandii. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś opisał krok po kroku no należy zrobić i jakie dokumenty wypełnić (z formularzami raczej damy sobie radę:)). Sytuacja jest raczej w miarę klarowna gdyż chodzi nam tylko o uzyskanie zwrotu podatku (nie ma żadnych ulg, rozłąkowych itp).
Ale po kolei...
Brat wyjechał do Holandii w 2010 do pracy z agencji SBA Euro i pracował tam 3 miesiące - na jarografie są daty (15.03-27.06). Najprawdopodobniej był tam przez ten czas zameldowany, gdyż wyjeżdżał poprzez agencję a pracodawca zapewniał zakwaterowanie w "hotelu robotniczym". Po zakończeniu pracy wrócił do Polski. Ponadto w 2010 nie pracował w Polsce - tylko te 3 miesiące w Holandii.
Z tego co wiem to w Polsce musi złożyć do skarbówki PIT-36 (poinformować o tym, ile w Holandii zarobił) i nie musi w Polsce płacić żadnych podatków.
A jak uzyskać samodzielnie zwrot holenderskiego podatku? Czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jak w tym przypadku to zrobić jakie dokumenty i gdzie wysłać? Wdaje mi się że to dość proste rozliczenie zwłaszcza, że nie ma żadnych odliczeń i dlatego chcemy to zrobić samodzielnie. Czy ktoś miałby chwilę czasu aby nam pomóc?:) |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 11:22 am
|
|
|
sylvi1313 napisał/a: | Hello Forumowicze:)
Brat wyjechał do Holandii w 2010 do pracy z agencji SBA Euro i pracował tam 3 miesiące - na jarografie są daty (15.03-27.06). Najprawdopodobniej był tam przez ten czas zameldowany, gdyż wyjeżdżał poprzez agencję a pracodawca zapewniał zakwaterowanie w "hotelu robotniczym". Po zakończeniu pracy wrócił do Polski. Ponadto w 2010 nie pracował w Polsce - tylko te 3 miesiące w Holandii. |
Witam,
Moim zdaniem twój Bart nie miał zameldowania bo chyba żaden pośrednik nie melduje swoich ludzi a zwłaszcza w "hotelu robotniczym"
Ma to ogromne znaczenie bo jeśli osoba miała zameldowanie w nl to rozlicza sie na innym druku niż osoba bez meldunku w nl ...
W Polsce powinien wypełnić PIT 36 oraz Pit 0 jak mnie pamięć nie myli - do zapłaty wyjdzie 0 zl jeśli pracował tylko w NL a w PL nie w 2010 roku ...
Niestety więcej nie pomoge bo nie jestem w temacie...
Pozdrawiam Serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
sylvi1313
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 11:25 am
|
|
|
Dzięki Beny!
Dowiem się jeszcze co z tym zameldowaniem i napiszę |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 11:31 am
|
|
|
sylvi1313 napisał/a: | Dzięki Beny!
Dowiem się jeszcze co z tym zameldowaniem i napiszę |
Pozwolę sobie zacytować :
Cytat: | Jesli ktos caly rok nie jest zameldowany w Holandii to jest to formularz T, moze wtedy wypelnic program przez internet a do podpisu uzyc pincode.
Jesli natomiast ktos jest zameldowany, chociaz krotko, w Holandii wtedy jest to formularz M ktorego przez internet nie mozna wypelnic. |
|
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
sylvi1313
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 7:14 pm
|
|
|
Dzwoniłam do agencji - tam powiedzieli, że był zameldowany na pobyt czasowy - a więc te 3 miesiące. |
|
|
|
|
PES34
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 3:24 pm
|
|
|
Cytat: | a do podpisu uzyc pincode.
|
można jaśniej dla kompletnie niezorientowanych?:)
a i który to formularz T na stronie ?:> |
Ostatnio zmieniony przez PES34 Pon Lut 21, 2011 3:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|