NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gochna H
Pon Sty 31, 2011 5:57 pm
Mandat za parkowanie z Holandii
Autor Wiadomość
robertM 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 31, 2011 3:13 pm   Mandat za parkowanie z Holandii

Witam, 3 lata temu byłem w Rotterdamie własnym samochodem. W miejscu gdzie zostawiłem samochód były tylko parkometry na jakieś karty, nie na pieniądze, zostawiłem samochód na 15min, jak wróciłem miałem za wycieraczką karteczkę/mandat na 60euro. W pośpiechu wrzuciłem ja do schowka, później się zapomniało o niej, gdzieś się zgubiła. Po paru miesiącach dostałem do domu w Polsce wezwanie do zapłaty z Gemeente Rotterdam, Euro Parking Collection, kilka miesięcy później ponaglenie, po pół roku dostałem następne ponaglenie z contractum international debt collection z UK.
Czy jest sens płacić te 208zł, Czy będą poważniejsze konsekwencje z tytułu nie zapłąconego mandatu? Czy dostał ktoś z Was takie wezwanie? co zrobiliście?

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 3:22 pm   

mozesz miec problemy na granicy ( np.lotnisko)
oddadza do komornika i koszty beda jeszcze wieksze

robertM 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 31, 2011 3:30 pm   

Ok, do komornika, ale musiałby to być polski komornik tak? Polska firma windykacyjna, Bo na razie jest to jakiś podwykonawca, ci z rotterdamu wysyłają wezwanie do zapłaty przez windykatora z Londynu.

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 4:00 pm   

skoro juz cie znalezli w PL, to jaki to problem zeby oddali do komornika. a to jakiej firmie sprzedali twoj dlug, to zadna roznica.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 4:56 pm   

tu jest temat w ktory powinien zostac umieszczony ten post

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=71833

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Gryzomir 
Gaduła

Wysłany: Pon Sty 31, 2011 6:08 pm   Re: Mandat za parkowanie z Holandii

robertM napisał/a:

Czy jest sens płacić te 208zł, Czy będą poważniejsze konsekwencje z tytułu nie zapłąconego mandatu? Czy dostał ktoś z Was takie wezwanie? co zrobiliście?

Maja cie juz na widelcu. Najtrudniejsze w takich przypadkach ustalenie sprawcy. Ale jak juz Cie znajda to dzieje sie tak jak przedmowca powiedzial. Sprzedadza Twoj dlug jakis firmie windykacyjnej z Polski. Jak widac sprzedali go z Holandii do UK w nadziei ze nie bedziesz go splacal. Jak sie bedziez nadal spoznial ze splacaniem to Ci nalicza odsetki, koszta egzekucyjne itp. itd. Firmy windykacyjne zyja z takich jak Ty.

skarbus 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 7:45 pm   

Moj znajomy mial to samo. zaplacilismy ten mandat u nas w Gemeente bo byla taka mozliwosc mimo wszystko w Polsce domagaja sie zaplaty znalezlismy na szczescie zaswiadczenie zaplaty mandatru w Gemente jesli go doniesiemy mandat zostanie umorzony i sie odczepia bo naprawde sa bardzo upierdliwi..

Odpowiedz do tematu