kolejna wzmianka o ostblokkers... |
Autor |
Wiadomość |
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 1:40 pm
|
|
|
agata napisał/a: | ale mi sie teraz dostanie | a masz, a masz... i jeszcze raz...
agata napisał/a: | ja osobiscie nie uwazam zeby mnie tyczyla ta wypowiedz- on pisze-- mowi o bezrobotnych, naduzywajacych alkoholu, ocierajacych sie o prawo itp..... |
zawsze sie zaczyna od wprowadzania drobnych rzeczy.... latalas samolotami w latach 80tych, czy 90tych? czy bylo wiecej katastrof z powodu teroryzmu? a teraz mi gacie na lotnisku wyciagaja, bo mysla ze przewoze ladunki radioaktywne... i mi 'dupe'przeswietlaja czy maczety nie schowalem...
wszystko sie zaczyna od drobnych rzeczy... zauwaz ze on mowi o osobach ze wschodu europy a nie o holendrach co robia to samo....
[ Dodano: Czw Lut 03, 2011 1:43 pm ]
a dzisiaj w pracy pokazali mi gazete i tytul 'polski problem' (nie pamietam juz tytulu gaazety) i sie pytaja kiedy do PL wracam... powiedzialem im kulturalnie co o tym mysle i mi przyznali racje, ale to sie zaczyna od takich drobnych docinek, zartow... proponuje z historia sie zaznajomic.... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 2:08 pm
|
|
|
Witam,
Ja wiem jedno kiedy był WZROST GOSPODARCZY i Holandia potrzebowała "rąk do pracy " nie ważne z jakiego kraju , nie ważne czy ze znajomością języka , nie ważne czy osoby te były karane , nie ważne ze piły dniami i nocami , ważne dla NICH wtedy było aby TYRALI...
W chwili obecnej mamy KRYZYS ogólnoświatowy gospodarki w większości krajów zwolniły , zmniejszyło sie zapotrzebowanie na pracowników to Ludki z Rządu NL wpadli na pomysł aby niepotrzebnych pracowników którzy nie mają pracy "WYSŁAĆ " do swojego kraju pochodzenia...
Nie bronie tutaj żadnych pijaków , narkomanów , bandytów którzy mają Polskie pochodzenie ale uważam że Holandia sama jest sobie winna bo ON zgodziła sie na to aby tacy ludzie pracowali w ich kraju ...
Druga sprawa to fakt że Rządowi Holenderskiemu nie podoba sie fakt że co raz wiekszy procent ludności z PL zaczyna domagać sie swoich praw ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 2:24 pm
|
|
|
agata napisał/a: | .. i przypuszczam ze nie o takie osoby mu chodzi, a jedynie ma na mysli tych , ktorzy wlocza sie po ulicach, zebraja na piwko pod sklepem a do pracy moze i czasem chodza ale tylko po to by zaraz z niej wyleciec bo jak nie wyrzucic pracownika ktory przychodzi pod wplywem alkoholu.... |
To niepowinien był używać słowa "Polacy". To jest polityk i to co mówi jest dokładnie zaplanowane, więc między bajki można włożyć, że ten pan ma tak naprawdę gołębie serce i tylko czysto przypadkowo wymsknęła mu się losowa nazwa narodowości. Zapowiedź przez policję kontroli trzeźwości kierowców aut na polskich blachach to też przypadek. Wypowiedzi Wildersa, że Polacy i muzułmanie powinni pracować do emerytury kilka lat dłużej to też przypadek. No i czarne listy pijanych pracowników uitzebureau. To przechodzi ludzkie pojęcie jak bardzo nasiliły się antypolskie nastroje. Może za niedługo pójdę do polskiego sklepu, a tam będzie wybita witryna i napis białą farbą "Poolse winkel" (tak zamiast gwiazdy dawida). Czy jakakolwiek publiczna instytucja odważy się powiedzieć coś o chciwych Żydach czy kradnących Cyganach? Nie, bo to niepoprawne politycznie. Ale na Polaków pluć to super zabawa i polityczna poprawność nie obowiązuje. Jeszcze żeby to były prywatne zdania niektórych Holendrów, ale to już całe państwo zaczyna prowadzić antypolską politykę. To jest przerażające .
Popieram pisanie do tego gamonia. Wysłany mail kosztuje kilka minut czasu. Na Marokańców, którzy w przeciwieństwie do nas mało pracują, a dużo biorą socjalu, będąc w efekcie większym problemem, ten pan nie psioczy. Bo aby psioczyć na Arabów to trzeba albo się liczyć z byciem zadźganym nożem albo trzeba chodzić wiecznie z ochroną jak Wilders. Za to Polacy są wspaniałym chłopcem do bicia, bo niby duża i silna grupa, ale nie tak radykalna jak Araby.
Cytat: | When the seasonal work ends, they become a problem. Freedom Party MP Louis Bontes wants to make it possible to deport them. Without realising it, he suggested something that is already possible. If they apply for social security they can be handed over to the Immigration and Naturalisation Service, which can send them back to Poland. However, if they do not apply for social security, they can stay.
CDA MP Eddy Van Hijum says local councils and the Dutch Immigration and Naturalisation Service should work together. He also suggests looking into whether homeless shelters can be regarded as a form of benefits in kind. |
To teraz się okazuje, że ŻADNE Z NAS może nie mieć prawa do jakiejkolwiek zapomogi socjalnej, także Ty agata, bo będziesz deportowana. Tu jest państwo socjalne. Płaci się duże podatki, ale za to jest ich duża redystrybucja. Van Hijum chce, żebyś płaciła podatki takie jak wszyscy inni, ale nie mogła dostać z nich nic wzamian. Innymi słowy, aby beneficjentami pracy wykonywanej przez Polaków byli wszyscy poza nami. Tak jak robili Niemcy - dla ludzi w obozach tylko dach nad głową i troszkę jedzenia, a za resztę owoców pracy wysyłano kasę do Rzeszy. W sumie biorąc pod uwagę warunki serwowane nam przez Holendrów i ich antypolskie nastawienie, to jeszcze trochę i może się doczekamy czegoś podobnego.
I celowo piszę, że to Holendrzy się powinni wstydzić za to, że Polaków wciskają po 15 na domek. Na forum panuje ostatnio tendencja, że to w 100% nasza wina, bo się godzimy na to. Skąd ktoś wsiadając w busika w Polsce odprawiony przez miłą panią w biurze, ma wiedzieć, że wyląduje w takich warunkach? Ktokolwiek tu nie napisze o swoim problemie na forum, że to go oszukuje holenderski pracodawca, że to obrzucono go w samochodzie śnieżkami, to zaraz znajdą się osoby które dostrzegą 1000 problemów w nas samych, ale przenigdy u tych cholernych rasistowkich Holendrów. A bo to miałaś auto na polskich blachach, więc należało się obrzucić śnieżkami. A to bo wsiadając w busika w Polsce płacąc z góry za bilet powinieneś wiedzieć, że na miejscu domek okaże się przepełniony, bo dla pracodawcy taniej, ale wina oczywiście po naszej stronie, bo się na to godzimy. A to bo nie mówisz po holendersku, więc to dobrze, że ktoś cię oszukał - należało się. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 3:53 pm
|
|
|
Naprawde nie rozumie.Tak walicie na tych Holendrow,tak Wam zle ,to pakujcie sie i jedzcie do Polski.Mieszkam tutaj juz 20 lat ,przedtem nie slyszlam ,zeby Polacy jezdzili po torach ,wjezdzali do mieszkania ,chodzili po autostradach i jezdzili po pijaku,To sie zaczelo od niedawna,po prostu przyjezdza za duzo roznego elementu i robi zla opinie porzadnym ,pracujacym Polakom.
Nie macie co tak narzekac ,pracujac tutaj ,dostajeci pieniadze na dzieci mieszkajace w Polsce,zwrot podatku ,dodatek do mieszkania i ubezpieczenia itp.Jak komus nie odpowiada mieszkanie w 15 osob ,to przeciez moze sobie poszukac pokoju za 300-400euro i bedzie siedzial sam |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 4:00 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | Naprawde nie rozumie.Tak walicie na tych Holendrow,tak Wam zle ,to pakujcie sie i jedzcie do Polski. |
Spodziewałem się tego rodzaju odpowiedzi. Gdybyś emigrowała niedawno to pewnie byś pamiętała jaki to upierd przewalać nagle całe swoje życie do góry nogami, aby zacząć wszystko od nowa w innym kraju. Chciałbym, aby to było takie proste, ale niektórzy mają tu pracę, hipotekę, dzieci w szkole, a to co nie odpowiada to postawa holenderskich oficjeli. Nie podoba mi się ona i będę o tym mówił. Nie muszę mieć stanowiska, że albo siedzę cicho, albo wynoszę się z kraju. Płacę tu duże podatki, a na pewno już płacę więcej niż otrzymuję z powrotem, więc też wymagam równego traktowania. To chyba nie jest zbyt wiele? Czy Tobie odpowiada bycie "nową piep...ą Marokanką" (cytując tytuł z jednej z gazet, że jesteśmy "nowymi piep... Marokańczykami")? |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Czw Lut 03, 2011 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 2:34 pm
|
|
|
Drodzy moi poprzednicy... zgadzam sie z wami ale niestety tylko w polowie...dlaczego? otoz... przyjechalam tu pare lat temu, ciezko pracowalam na dobre imie, wyksztalcilam syna tutaj w Holandii, oboje z mezem pracujemy, placimy podatki, w naszym otoczeniu jestesmy szanowani i nie slyszalam zlego slowa od moich holenderskich znajomych o Polakach..dlaczego... faktem ze niewielu znaja.... poza moja rodzina i moze jeszcze kilkoma osobami- ale na szczescie mieli okazje poznac ta lepsza nasza strone. Ok. wiele sie pisze w prasie o nas- o Polakach- tyle, ze nawet zwykli Holendrzy wiedza, ze nie wszystkich mozna wrzucic do jedego worka, wsrod Holendrow tez sa pijacy, mordercy, kryminalisci itp..... tyle, ze oni sa u siebie..
a politycznie fakt... boja sie powtorki swoich bledow... chodzi o marokanczykow i Turkow....
ale przeciez sami sobie jestesmy winni takim osadom.
ile sie slyszy wsrod naszych rodakow- jak to omijaja prawo, jak kombinuja by nie placic tu podatkow, jak kradna w sklepach, jak kombinuja z amonamentami na tel i wiele jeszcze innych....
tak wiec prawda lezy posrodku- ale mysle ze gdyby nie byloby tu w Holandii tak wielu cwaniczkow, kombinatorow to bylby i mniejszy problem , ale niestety ogrom takowych pojawil sie tutaj psujac to na co wielu z nas pracowalo.
mowi wielu tutaj o niecheci Holendrow do nas ale spojrzmy co sie dzieje w Polsce.....
i moze poczekajmy az Polska pootwiera granice i da pozwolenia na prace obcokrajowca- ...reke dam sobie odciac, ze nie bedzie dnia bez jakis nowinek o wystepkach obcokrajowcow.
ja uwazam mimo wszystko ze wiele winy lezy jedank po naszej stronie-
ktory z nas chcialby miec gosci we wlasnym domu, ktorzy by go demolowali......
kto bedzie pod swoim dachem trzymal typka, ktory kradnie, nie dba o twoje dobro, o to co zdobyles na co pracowales? takiego, ktory nie zaplaci za mieszkanie bo musi wypic z kolegami a pozniej jeszcze robic awantury na cale osiedle?
no wiec ja takiego wyrzucilabym od razu nie patrzac co z nim bedzie.
przypuszczam ze wiekszosc postapilaby tak samo. wiec co dziwic sie Holendra ze boja sie o swoj dom? |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 5:04 pm
|
|
|
agata, masz racje, przeciez jak czlowiek tu przyjezdza to moze wybrac zawsze miedzy hotelem (o normalnym standardzie) a mieszkaniem w 10 w pokoju czy na domkach letniskowych - co determinuje pewne zachodwania grupowe (niezaleznie od nacji i kraju). Oczywiscie wiekszosc biur daje mozliwosc meldunku i a co za tym idzie kupna auta aby jezdzic na zoltych balchach, tylko Ci wstretni polacy nie chca tego robic...
Oczywiscie holendrzy wmiejscu pracy sa zadowoleni ze przyjezdza tania (tansza niz ich) grupa do pracy, wiec w pracy panuje atmosfera przyjazni, tylko znowu polacy nie chca sie integrowac, bo przeciez po co?
Akcja policji holenderskiej w sprawie kontrolowania polskich aut spelzla na niczym bo nie znalezli polaczenia miedzy polak w aucie - wieksza mozliwosc ze jedzie pijany.
Przegladajac statystyki holenderskie (na niedzieli byl artykul) to polacy stanowia margines w kazdej dowolnej dziedzinie (pijactwo na drogach, wypadki, rozboje, itd...) tylko ze media holenderskie upodobaly sobie ta grupe, bo wiekszosc nie chce reagowac (wiec idealny klient do 'bicia') a reszta nie zna jezyka - oczywiscie to wina polakow ze nie zna jezyka, bo jak osoba wychowala sie za komuny, gdzie jedynym slusznym jezykiem byl rozyjski i teraz tu przyjezdza aby wykarmic rodzine to jest traktowany jak bandyta a media podgrzewaja atmosfere....
sam chodze na inburgering cursus, na 25 osob 7 to polacy, wiec gadanie ze nie chca sie integrowac mozna wlozyc miedzy bajki!
spytasz sie wiec o co mi chodzi?
o ROWNE traktowanie, i aby politycy holenderscy nie wycierali sobie geby moja narodowoscia!
wszystkie opisywane sytuacje w mediach to margines co tu przyjechal - i takowy tez jest w NL. Malo sie o tym mowi ale sa gminy, co preferuja polakow i zachecaja do osiedlania sie w NL - wiec po co media mowia cos innego? i dlaczego Ty jako 'stara' emigracja tez wkladasz wszystkich do jednego worka? pamietaj ze ile bys tu nie mieszkala, dla nichc zawsze bedziesz oostblokker - a gadac moga co innego Tobie.... taka mentalnosc holendrow....
milego weekendu!
[ Dodano: Pią Lut 04, 2011 5:13 pm ]
MAARIT napisał/a: | .Tak walicie na tych Holendrow,tak Wam zle ,to pakujcie sie i jedzcie do Polski.Mieszkam tutaj juz 20 lat ,przedtem nie slyszlam ,zeby Polacy jezdzili po torach ,wjezdzali do mieszkania ,chodzili po autostradach i jezdzili po pijaku,To sie zaczelo od niedawna,po prostu przyjezdza za duzo roznego elementu i robi zla opinie porzadnym ,pracujacym Polakom. |
po pierwsze, wiele osob przyjechalo tu i normalnie zyje pracuje, placi podatki, a narzekac mam prawo bo place podatki! wiec pvv tez finansuje z moich podatkow (mimo, ze nie moge glosowac) - boli mnie tylko zachowanie mediow...
a pomyslalas ze stalismy sie chlopcami do bicia, jakos na muzulmanow nikt nie narzeka... tak sie integruja i nie sprawiaja problemow, i oczywiscie zasilkow zadnych nie pobieraja.... (tylko dlaczego Wilders z ochrona chodzi....??)
[ Dodano: Pią Lut 04, 2011 7:04 pm ]
taka tam glupota, jak np w UK pokazuja benefity z tego ze sa tam polacy
http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:01 pm
|
|
|
guust napisał/a: |
spytasz sie wiec o co mi chodzi?
o ROWNE traktowanie, i aby politycy holenderscy nie wycierali sobie geby moja narodowoscia!
|
Politycy holenderscy, jak i politycy kazdego innego kraju, zajmuja sie (Ty nazywasz to wycieraniem geby) kazda grupa spoleczna, ktora stanowi problem, Polacy nie sa tu wyjatkiem.
Po przeczytaniu tego watku mam wrazenie, ze piszacy czytaja/ogladaja w mediach tylko programy dotyczace Polakow.
Jak dlugo beda sytuacje, ze w jednym domku mieszka od 10-ciu do 16-tu Polakow, ze wszystkimi konsekwencjami mieszkania w grupie, tak dlugo beda sie odzywac glosy przeciw Polakom.
Gdyby w Polsce pojawily sie takie osiedla Czeczenow, Rumunow lub Cyganow to byloby takie larum, ze ludzie pod sejmem by stali.
Mieszkam kilkanascie lat w tym kraju i nigdy nie czulam sie traktowana jak osoba drugiej kategorii.
To jest wlasnie dziwne, ze osoby z dlugoletnim stazem pobytu nie narzekaja na dyskryminacje. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:07 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: |
To jest wlasnie dziwne, ze osoby z dlugoletnim stazem pobytu nie narzekaja na dyskryminacje. |
A przepraszam, ja narzekam i tez jestem z dlugoletnim starzem. A ponadto irytuje mnie takie narzekanie starej imigracji na ta nowa. Z tego co pamietam jak bylem mlodym imigrantem tez wszystkiego nie kumalem. |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:19 pm
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: |
A przepraszam, ja narzekam i tez jestem z dlugoletnim starzem. A ponadto irytuje mnie takie narzekanie starej imigracji na ta nowa. Z tego co pamietam jak bylem mlodym imigrantem tez wszystkiego nie kumalem. |
Irytuje Cie narzekanie na narzekajacych
Na poczatku bardzo wielu spraw nie kumalam ale nie krzyczalam, ze mnie dyskryminuja.
Kazdy kraj ma swoje przepisy, zasady i mentalnosc, zeby zrozumiec trzeba je poznac. |
|
|
|
|
|
|