wplyw holandii na polakow |
Autor |
Wiadomość |
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 11:15 pm
|
|
|
pytalam sie. powiedzial, ze opinia jaka zna o polakach to taka, ze kradniemy samochody.
Troche trudno jest przelamywac stereotypy. Miesiac temu polak u mnie w pracy sobie do obiady na kantynie piwko walna ...
I przelamuj tu stereotypy ... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 11:36 pm
|
|
|
Aleksandra_ napisał/a: | pytalam sie. powiedzial, ze opinia jaka zna o polakach to taka, ze kradniemy samochody.
Troche trudno jest przelamywac stereotypy. Miesiac temu polak u mnie w pracy sobie do obiady na kantynie piwko walna ...
I przelamuj tu stereotypy ... |
A ja widziałem jak 3/4 Holendrów po pracy pije jedno lub pare piwek i do domciu wracaja autem ...
Widziałem jak Elita ( nie napisze kto bo byście nie uwierzyli nawet ) z mojej firmy pali trawe ...
Kiedyś miałem przyjemność spotkać Starszego Pana( Holendra) który jak sie dowiedział ze jestem z Pl to "pobiegł " do domu po sok dla mnie - kosiłem obok jego ogródka trawe ...
Dziękował mi za to że POLSCY SPADOCHRONIARZE wyzwalali Holandię i że dzięki Nim mógł On sobie "bawić sie w tym swoim ogródku na starość" ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 11:46 pm
|
|
|
Czyli nie wszystko stracone . Ja meiszkam w Arnhem gdzie jest most na ktorym polscy zolnierze walczyli w wojnie. Nawte powstal film "o jeden most za daleko" polecam! i sa tablice upamietniajace polakow. I w oosterbeek jest stary kosciol z tabie pamiatkowa o polakach poleglych w wojnie. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 8:25 am
|
|
|
ja mieszkam tu juz kilka lat... i faktem jest ze troche zmienilo sie od tego czasu. piszecie np. o abonamentach z t-mobile- jak ja takowy bralam.. nie bylo dziwnych komentarzy a za to szereg pyatn o moj kraj i na koniec zyczenia powodzenia. jak wynajmowalam swoje pierwsze mieszkania tez nie bylo zadnych problemow, a w wszelkich urzedach spotykalam sie z zyczliwoscia i serdecznoscia. minelao jednak ladnych kilka lat i musze rzeczywiscie przyznac ze wiele sie zmienilo - niestety!!!!
spotykalam tez wielunaszych rodakow w pracy i niestety uszy wiedly slyszac jak mlode dziewczyny rzucaja miesem, jak zyja od imprezy do imprezy, jak jedynym ich celem jest balowanie. Slyszlam chlopakow opwiadajacych jak to kradna w AH, zreszta nie tylko chlopaki, dziewczyna opwiada jak kradnie w AH ze swoim malym dzieckiem w wozku bo nie podpada- Plakac sie chce!!!
Niektorzy jestescie tu moze troche za krotko i nie zauwazyliscie tych zmian podejscia holendrow do nas- ale niestety zmienilo sie bardzo.
ja mieszkam na uboczu w okolicy sami holendrzy- mam wsrod nich wielu znajomych ale mam tez znajomych Polakow- nie wszyscy jedank sa z tej samej gliny- mieszkaja tutaj i tacy, ktorzy chca normalnie zyc, maja swoje domy, rodziny, prace .... szkoda tylko , ze wielu z rodakow przyjechalo tutaj tylko po to by sie zabawic i kombinowac niestety zostawiajac niesmak i psujac opinie tym , ktorzy wiele lat pracowali na swoje imie. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 9:19 am
|
|
|
Super ze holendrzy pamietaja wyczyny polakow z czasow wojennych I ze za to szanuja polakow. Tylko czy my mamy prawo do tego by na tej opinii jechac bo czy to nie byl wyczyny naszych dziadkow/pradziadkow a nie nasze? Jak dlugu jeszcze beda zyc holendrzy pamietajacy wojne? Moze przydaloby sie teraz zaracowac samym na dobra opinie dla Polski:) |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:14 pm
|
|
|
Dzisiaj moją żonę spotkało bardzo przykre zdarzenie, ze strony naszych "rodaków" (wstyd mi za to, że muszę ich tak nazywać). Nie będę się na razie rozpisywał co, jak i gdzie, bo nie chcę płoszyć zwierzyny, ale generalnie wiem jedno, Duża częsć naszych "krajanów" powinna zostać wsadzona do klatek, i odesłana taborami do swoich popegeerowskich wsi, bez możliwosci jakiegokolwiek wyjazdu za granicę. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Pią Lut 04, 2011 10:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pkey
Poczatkujacy

|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 11:34 am
|
|
|
Kolego sam jestem ze wsi popegeerowskiej, i to wcale nie oznacza że jestem >>>cenzura<<< i głupim człowiekiem. Na wychowanie człowieka ma wpływ jego rodzina i otoczenie, a jednakowoż spoglądając na problem z drugiej strony to rodacy przyjeżdżający tutaj do pracy to w większości ludzie bardzo młodzi którzy myślą że złapali Boga za nogi. Młodzi którzy się jeszcze nie wyszaleli. Sam miałem ostatnio takiego pomocnika który jest 19-sto latkiem, była to jego pierwsza praca, chłopak który w pracy nie potrafił sobie zaplanować co jak robić aby mu było lżej, a już nie mówiąc o tym że nie miał siły aby podać pół produkt na regał. Cóż teraz mamy taką młodzież, och gdybym ja miał teraz dwadzieścia lat. Pod-sumując kwestia wychowania a nie miejsce zamieszkania ma wpływ na zachowanie. |
_________________ Gdyby życie było proste jak autostrada za szybko by mijało. |
|
|
|
|
Traken
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 2:31 pm
|
|
|
Miałem tę satysfakcję być w Arnhem ,Driel i Oosterbeek ,gdzie znajduje sie cmentarz wojenny ,poległych w operacji Market Garden ,spotkałem wielu ludzi którzy bardzo pochlebnie wypowiadali sie o czynach naszych żólnierzy pod dowództwem gen Sosabowskiego .To co napisała jagodka napisał/a: | Moze przydaloby sie teraz zapracowac samym na dobra opinie dla Polski:) | jest w pełni osiągalne .......Ale nie wszyscy jeszcze dorośli (choć dowód w kieszeni) do tego by umieć odnaleźć się w nowych realiach .A swoją drogą polecam wszystkim odwiedzić te miejsca,we wrzesniu kiedy odbywaja sie uroczystości związane z obchodami operacji Market Garden,są wówczas powody do dumy że jest sie Polakiem .....
Dla niektórych oprócz lekcji historii może było by to jakąś chwila refleksji i zastanowienia sie.....czy warto wyrabiać o sobie nowa opinię ?? |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 7:21 pm
|
|
|
W doorwerth jest nawet ulica Sosanowskiego, z podpisem, ze byl polakiem i tablica pamiaykowa z opisem jego zaslug obok. Jestem bardzo mloda, i jest tu niedlugo, ale nigdy nikomu krzywdy nie zrobilam, nigdy nie zachowywalam sie tak, zeby przyniesc naszemu krajowi wstyd. Wiec to nie zalezy czy jestes mlody czy stary. Tylko w jakim ceu tu orzyjechales, jaka masz kulture osobista i jak zostales wychowany. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 7:30 pm
|
|
|
Aleksandra_,
nie przekrecaj nazwiska, bo to w tym wypadku tez wstyd
na pewno nie ulica Sosanowskiego,
lecz Sosabowskiego |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 7:50 pm
|
|
|
Przepraszam, literowka. |
|
|
|
|
Ciaptak
ciaptaczka
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 8:12 pm
|
|
|
bardzo ciekawy temat. Witam się ze wszystkimi, jestem nowa na tym portalu.
[ Dodano: Nie Lut 06, 2011 8:15 pm ]
nie mieszkam w holandii, jestem na etapie szukania pracy w NL. Moja koleżanka pracuje w NL od roku, jestem przerazona jej opowieściami na temat Polaków, ich zachowania. Pracują tylko po to aby miec kasę na balowanie, jaranie, Polki są uważane za k....ki. Strach mieszkac na tzw domku z obcymi Polakami, imprezy, ty nowa skocz po flaszkę itp. Wstyd |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
|
|
|
|
orereange
orereange
|
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 8:52 am
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 07, 2011 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 9:26 am
|
|
|
czesc postu edytowana spam Dziekujemy ale to nie ten dział ...
widze ze robisz dobra robote na forum ,dziekuje za powielanie ...spamu |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 07, 2011 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|