NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Sob Lut 26, 2011 4:52 pm
Zasiłek w hollandi???
Autor Wiadomość
baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 11:07 am   

a miales / masz przepracowne 26 tyg ?
te1/4 etatu mialas caly czas ? czy mialas wiecej godzin ale je stracilas ?

truskawka82 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 25, 2010 11:33 am   

Pracuje od lipca zeszłego roku.Miałam kontrakt na poł roku ale w styczniu mi sie skonczył (30 stycznia dokładnie).Jednoczesnie w styczniu wziełam sobie dodatkowa prace na 10 h tygodniowo plus nowy kontrakt tez 10h tyg.Czyli miałam dwa kontrakty na 10 h tyg.Pod koniec kwietnia zakonczyłam wspołprace z moja wczesniejsza firma kontakt nie został przedłuzony,wiec zostałam tylko z jednym kontraktem na 10 h tyg.

gorzkaczekolada 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 4:38 pm   

Witajcie :039:
Czy ktos moze wie jak to wyglada w z zasilkiem w tym przypadku:
mam w pracy pana X.Pracuje przez Otto,przepracowal faze A i obecnie jest na fazie B.Od poczatku na tej samej firmie.Szef zgadza sie raz na 3miesiace przedluzenia,raz na 6miesiecy.(nie wiem jak to jest w otto czy to sa poprostu przedluzenia umowy w otto lub nowy kontrakt na okreslony czas typu 3mies lub 6).
Pan X w nastepnym roku powinien przejsc na faze C lecz dana firma nie przyjmuje przacownikow na ww faze.Dla nich jest lepiej jak Pan X zjedzie do PL na 3miesiace i wroci na faze B.Lecz Pan X stwierdzil ze sie gdzies zamelduje i pojdzie na zasilek.Szukalam troche w internecie i to nie jest takie proste.Ale do Pana X to nie dociera on wie swoje.Twierdzi ze tylko meldunek sie liczy.
Pan X porozumiewa sie tylko po Polsku i na migi bo nie zna zadnego jezyka.Wiec nie widze tego jak zajdzie do urzedu po zasilek a co dopiero mowiac o pisaniu CV i poszukiwaniu aktywnie pracy i byciem w kontakcie z urzedem.
Nie zycze mu zle ale wg mnie nie jest dobrze poinformowany .Chcialabym wiedziec jak Wy na to patrzycie.W inernecie nie moge doszukac konkretnej odpowiedzi na taki przypadek.Dzieki z gory :039:
Ostatnio zmieniony przez gorzkaczekolada Pią Wrz 10, 2010 4:45 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 5:25 pm   

Jezeli pan X bedzie zameldowany w Holandii i udowodni, ze przepracowal 26 tyg, to nie ma przeszkod w otrzymaniu zasilku dla bezrobotnych na 3 m-ce.
Do urzedu moze pojsc z osoba znajaca jezyk, ktora bedzie jego tlumaczem.
Pomagalam wielu osobom, ktore znaly tylko jezyk polski i zasilek otrzymali bez problemu.
Dla jednej pani nie udalo sie zalatwic zasilku ale ta pani byla zameldowana w Niemczech i z tego wzgledu jej wniosek o zasilek odrzucono, twierdzac, ze powinna wystapic o zasilek w Niemczech.
Z osobami zameldowanymi w Holandii nigdy nie bylo problemu.
Pan X poprostu musi znalezc osobe, ktora zna jezyk i mu w tym pomoze.

Digger 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 03, 2011 1:40 pm   

Właśnie czekam na papiery z meldunku w NL.
PRacę straciłem na poczatku października. Więc już zasiłek dla bezrobotnych przepadł?
Czy czekać na te papiery i próbować ubiegać się o zasiłek socjalny?

MECENASEX 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sty 04, 2011 5:58 pm   

A czy może ktos napisac jakie dokumenty trzeba zabrac (przygotowac) przed udaniem sie do urzedu ???, za 2 miesiace , tez konczy mi sie kontrakt ,,, i w jakim czasie nalezy sie udac do urzedu przed zakonczeniem pracy, ile ile czasu czeka sie np, na formularz U 2 i decyzje ze zasilek zostal przyznany ???

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Wto Sty 04, 2011 6:38 pm   

MECENASEX napisał/a:
A czy może ktos napisac jakie dokumenty trzeba zabrac (przygotowac) przed udaniem sie do urzedu ???, za 2 miesiace , tez konczy mi sie kontrakt ,,, i w jakim czasie nalezy sie udac do urzedu przed zakonczeniem pracy, ile ile czasu czeka sie np, na formularz U 2 i decyzje ze zasilek zostal przyznany ???

najpewniejsze informacje, co potrzeba, kiedy można składać dokumenty, a także kiedy otrzymasz decyzję otrzymasz u źródła, czyli w urzędzie :035: również telefonicznie

MECENASEX 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sty 04, 2011 7:18 pm   

czy zródło jest tutaj ???
http://www.uwv.nl/particu...ssen/index.aspx
wybieram miasto i pod danym adresem załatwiam sprawy z załatwieniem tegoż zasiłku ???
Ostatnio zmieniony przez MECENASEX Wto Sty 04, 2011 7:24 pm, w całości zmieniany 2 razy  

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Śro Sty 05, 2011 6:00 pm   

można i tak, ale jest też kontakt telefoniczny
http://www.uwv.nl/particu...tact/index.aspx

MECENASEX 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sty 05, 2011 6:27 pm   

dzieki wielkie i to bedzie najlepsza droga

dominik879 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 05, 2011 6:48 pm   

Witam a jesli ja stracilem prace w grudniu to moge sie teraz starac o zasilek czy juz jest za pozno

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 6:55 pm   

oj raczej na pewno sie spudzniles .Najpudzniej 7 dni po utracie pracy powinienes zglosic do UWV . Ale zaryzykowac mozna i przejsc sie do UWV i zapytac jakie masz jeszcze szanse na WW .

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:15 pm   

Kiedys pomoglam zalatwic znajomemu zasilek po miesiacu utraty pracy...pogadac mozna i jakos idzie...wyjasnienie zlozyc tam kare najwyzej jakas dadza - mniej zasilku czy cos ale to zawsze lepsze nic nic...ale wiadomo rozne lokacje, rozne osoby. Sprobuj ! :039:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi