NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
W sprawie salaris
Autor Wiadomość
Niki2005 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:11 am   W sprawie salaris

Witam.
Mam problem nie wiem czy to zgodne z prawem holenderskim.Mianowicie chodzi mi o to ze maz zarabia 500 e tygodniowo wiec srednio wynosi na reke 2000 e.Wlasnie otrzymal solaris z ktorego wynika ,ze zarobil 29 tys e .Wiem ze to co zarabia jest netto,a na solarisie brotto.Tylko cos tu sie nie zgadza.2000 razy 12 rowna sie 24 tys odejmujac urlop 3 tyg i inne wolne,ktore wzial w czasie roku to zarobil jakies 20 tys.To wynika ze 9 tys jego biuro zaplacilo podatku za niego.W poprzednim roku 2009 robiac u tego samego pracodawcy i prze te samo biuro zarobil i zaznaczam tu robil takze nadgodziny 25.900 i mial ta sama stawke.W roku 2010 robil tylko normalne godz czyli 40 h tygodniowo i wyszla taka suma.Nie znam sie i nie wiem czy biuro nie kreci jakis walkow.Jeszcze jedno co teraz pobieram dodatki do mieszkania i ubezpieczenia i mam przez ksiegowa zgloszona sume 25.900 i co teraz jak okazuje sie z solarisa ze zarobil 29 tys,bede musiala teraz zwrocic roznice.Tylko dlaczego przeciez ja tyle nie dostaje i na 4 osobowa rodzine nie mam tyle co winika z solarisa tylko 20 tys na rok.Mieszkamy na wlasnym mieszkaniu,placimy sami ubezpieczenie.Koszta za mieszkanie i ubezpieczenie to 880 e,a gdzie prad i inne koszta.Przyjdzie mi oddawac kase za dodatki ,ktore mi sie naleza bo nie mamy az tyle kasy.Prosze pomozcie mi i moze ktos poleci mi dobrego ksiegowego ,ktory pomoze mi rozczytac ten solaris.Jestem zalamana ,mieszkam kolo Rotterdamu.Bardzo dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 07, 2011 4:51 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:42 am   

Przede wszystkim SALARIS a nie SOLARIS, jak nie znacie slow niderlandzkich uzywajcie polskich. No wiec maz nie dostal zadnego salarisa tylko jaaropgave za 2010, zgadza sie? Kwota 29 tys. to kwota brutto jego rocznych zarobkow.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:50 am   

Jak dostaje 500 euro na tydzien ,to rok ma 52 tygodnie x 500,wychodzi 26.000netto Wakacje sa platne ,wiec uwazam ,ze podatkek zaplacil normalnie ,jak kazdy i chyba jak Ty to piszesz biuro nie robi walkow.Placisz 880 za ubezpieczenie i mieszkanie ,ale odejmij dodatki ,co dostajesz.[ktore Ci sie naleza jak piszesz]Nie dramatyzuj ,ludzie maja duzo mniej pieniedzy i nie narzekaja
Ostatnio zmieniony przez MAARIT Pon Lut 07, 2011 11:58 am, w całości zmieniany 1 raz  

Niki2005 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:57 am   

Przepraszam za pomylke tak masz racje,to ja wiem ze kwota 29 to brutto.Ale tu wszedzie podaje sie wlasnie brotto i to duza roznica zarobku z poprzednim rokiem,a moimi podanymi dochodami do dodatkow czyli zwrotow z ubezpieczenia i mieszkania.W sumie bardzo Cie przepraszam,ale nic nie wnioslas do mojego postu,a o poprawianie chyba nie o to mi chodzilo.Nie znam jezyka to moj blad.Prosze bardzo zyczliwych ludzi o pomoc.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:01 pm   

Niki2005, ale tu nie ma w czym pomagac. podstawowy blad pokazala ci juz MAARIT. 500e tygodniowo to nie jest 20 tys rocznie.
wejdz np. tu: http://www.loonwijzer.nl/...heck/brutonetto i przelicz dokladnie ile dostal w ciagu roku brutto.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Niki2005 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:02 pm   Do MAARIT

Nie dokonca jest tak pracujac przez biuro pracy.Biorac wolne moj maz nie zarabia 500 e tyg tylko jakies 300 e jak ma juz nazbierane wakacyjne to popierwsze.Po drugie Ja nie pisalam o wszystkich dniach ktore maz mial wolne i znaszych obliczen wychodzi ze zarobil jakies 20 tys.
Ja nie panikuje z tego ile maz zarabia i wiem ,ze ludzie maja mnie nie o to mi chodzi tylko o roznice ktora widnieje na tamten rok do dodatkow i suma ktora maz podal,a ile widnieje na rozliczeniu rocznym .Co teraz?
Zgadza sie poprzedni rok maz zarobil 25.900 tak jak napisalas ,ze wychodzi 26.000,dlaczego teraz wyszlo 29.000 o to mi chodzi.Poprzedni rok tez mial wolne i tyle wyszlo ,a teraz tyle.
Ostatnio zmieniony przez Niki2005 Pon Lut 07, 2011 12:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:02 pm   

Popatrz spokojnie wszystkie salarisy z 2010 od stycznia do grudnia... dokladnie zapoznaj sie z kwota brutto jaka mu wychodzi na miesiac. 2.000 na reke czy brutto ?

:039:

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:25 pm   

Zobacz na ostatnim rozliczeniu wyplaty z grudnia ,tam jest dokladnie napisana ile mial wolnego ,ile zarobil za caly rok ,ile zaplacil podatku ,i sie wszystko wyjasni

Niki2005 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:46 pm   

No wiem o tym ,ze na salarisie pisze.Tu jest maly problem nie znam jezyka i nie znam tych oznaczen co jest do czego chodzi mi o to ze co jest za dni wolne,co podatek i reszta.Druga rzecz to to ze maz niby dostaje km platne co winika z salarisu ,a jak sie przyjmowal szef biura powiedzial,ze nie placi km i nie daje mieszkania.Meza salaris jest taki zagmatwany,pisze rzeczy za cos + jakas kwota za cos - jakas kwota i zeby tylko czlowiek nie doszedl co z czego.Napewno zapytacie dlaczego tam pracuje jezeli szef kreci ano poniewaz jest jednym pracujacym w rodzinie bo ja wychowuje dzieci,szuka innego zajecia jak znajdzie to odejdzie.Niestety musi narazie pracowac tam.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:47 pm   

Po prostu wypisz wyrazy/zwroty ktorych nie rozumiesz...tak szybciej do czegos dojdziemy...

:039:

Niki2005 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 12:50 pm   

ok zaraz poszukam z grudnia i napisze tylko zaprowadze dzieci do szkoly.Pozdrawiam

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 2:09 pm   

Abo zrób skana ostatniego salarisa ( oczywiscie ukryj dane personalne) i podaj linka do zdjęcia to postaram sie all wyjaśnić ... :033:

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:43 pm   

Powinnaś się cieszyć że mąż zarobił więcej bo jak jest brutto więcej to i na rękę musi być więcej.Może biuro płaciło większe zaliczki na podatek to wtedy przy rozliczeniu się za skarbówką otrzymacie wiekszy zwrot.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lut 08, 2011 8:33 pm   

Niki2005 napisał/a:
ok zaraz poszukam z grudnia i napisze tylko zaprowadze dzieci do szkoly.Pozdrawiam

Mam nadzieje że to pomoże :

SALARIS - Pracownik otrzymuje taki dokument cotygodniowo lub comiesięcznie są to informacje o wynagrodzeniu za dany okres.
• Uren gewerkt - godziny przepracowane
• Overwerk 100% - nadgodziny 100%
• Puntentoeslag - dodatek punktowy
• Vakantietoeslag - dodatek wakacyjny
• Vakantiedagen BW - dni wakacji (na mocy Burgelijk Wetboek)
• Kort verzuim - krótka nieobecność
• Feestdagen - dni świąteczne
• Totalen - Suma
• Werkloosh. wet wn - składka na wypadek utraty pracy (część płacona przez pracownika)
• WAO wn - składka na wypadek niezdolności do pracy (Wet Arbeids Ongeschiktheid) część płacona przez pracownika
• Zvw bijdrage wg - składka ubezpieczenia zdrowotnego (rekompensowana przez pracodawcę)
• Zvw inhouding wn - składka ubezpieczenia zdrowotnego (część płacona przez pracownika)
• Loonheffing Tabel - zniżka (na mocy kwoty wolnej od podatku) liczona od wynagrodzenia podstawowego
• Loonheffing BT - zniżka (jw.) (liczona od dodatkwych pozycji) Bijzondere tarieven
• Afkoop eigen risico zorg - zakup udziału własnego w ubezpieczeniu zdrowotnym
• Inhouding huisvesting - opłata za zakwaterowanie
• Inhouding ZF-Nominaal - opłata za ubezpieczenie zdrowotne indywidualne
• Inhouding servicekosten - opłata za koszty serwisowe
• Inhouding energie - opłata za energię
• Per kas - z kasy
• Totalen netto - suma netto
• Code - kod
• Omschrijving - opis
• Aantal - ilość
• Eenhede - jednostka miary (JM)
• Waarde - wartość jednostkowa
• Uitbetaling - wypłata
• Inhouding - pobór
• Tabel - wartość podstawowa
• BT (Bijzondere tarieven) - pozycje dodatkowe
• SVW (Sociale VerzekeringsWetten) - podstawa do opodatkowania na mocy ustawy o ubezpieczeniach społecznych
• Cumulatief - suma (od momentu podjęcia stosunku do pracy

Źródło:
http://www.rozliczsie.pl/index.php?pageid=23a

Pozdrawiam Serdecznie

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lut 08, 2011 8:42 pm   

Loonheffing tabel to chyba raczej podatek, a loonheffing BT podatek od dodatkowych dochodów (w tym wypadku nadgodzin)

Odpowiedz do tematu