NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pią Lut 18, 2011 6:33 pm
licznik gazowy
Autor Wiadomość
sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 6:59 pm   licznik gazowy

witam. wynajmuję mieszkanie od maklera, miałem na mieszkaniu kontrole z gemente, okazało się że licznik jest do wymiany, wieć odkręcili i zabrali w zeszły czwartek, wzieli ode mnie nr. tel. i mieli zadzwonic na następny dzień(piątek) umówić się na godz. i do dziś nikt się nie odezwał a w eneco nic nie wiedzą. co zrobić w takiej sytuacji ?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:06 pm   Re: licznik gazowy

sebek735 napisał/a:
witam. wynajmuję mieszkanie od maklera, miałem na mieszkaniu kontrole z gemente, okazało się że licznik jest do wymiany, wieć odkręcili i zabrali w zeszły czwartek, wzieli ode mnie nr. tel. i mieli zadzwonic na następny dzień(piątek) umówić się na godz. i do dziś nikt się nie odezwał a w eneco nic nie wiedzą. co zrobić w takiej sytuacji ?

A nie mieli ze soba nowego licznika zeby od razu zamontowac.
Urzednicy z gminy zabrali Ci licznik od gazu, cos tu nie pasuje???

sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:18 pm   

no właśnie nie mieli na wymianę i to mnie też dziwi, a najgorsze jest to że nie mam gazu, nie wiem co zrobić a makler od którego wynajmuje powiedział, że liczniki nalężą do eneco i on nic nie może
Ostatnio zmieniony przez sebek735 Pon Lut 14, 2011 8:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:33 pm   

sebek735 napisał/a:
no właśnie nie mieli na wymianę i to mnie też dziwi, a najgorsze jest to że nie mam gazu, nie wiem co zrobić a makler od którego wynajmuje powiedział, że liczniki nalężą do eneco i on nic nie może

urzednicy z gminy nie wymontowuja licznikow, to robi wlasnie ENECO. Przyczyn moze byc wiele, jedna z nich moze byc nie placenie rachunkow, bo jak licznik jest stary to przychodzi monter z ENECO i go wymienia na nowy. Czyli ktos tu kreci podejrzewam ze makler.

sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:36 pm   

było ich czworo dwoje z gemente i dwoje z eneco,a rachunki są płacone w terminie
Ostatnio zmieniony przez sebek735 Pon Lut 14, 2011 8:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:41 pm   

sebek735 napisał/a:
było ich czworo dwoje z gemente i dwoje z eneco

no wiec albo nie placone sa rachunki, i zajrza jeszcze zeby zaplombowac Ci jeszcze prad albo jest inna przyczyna. Ile licznikow jest juz w tym domu? przyczyn moze byc wiele najlepiej zadzwonic samemu do ENECO bo jak byl obecny monter to musza cos wiedziec.
Ostatnio zmieniony przez mario007 Pon Lut 14, 2011 8:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:50 pm   

sebek735 napisał/a:
było ich czworo dwoje z gemente i dwoje z eneco,a rachunki są płacone w terminie

nie wierze ze od tak sobie przyszli w 4 i zabrali licznik

moze sprawdz na stronie eneco co i jak? jezeli znasz swoj numer
https://prive.eneco.nl/mijn_eneco/registreren/registreren_formulier.asp

sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:53 pm   

rachunki są i były płacone na bieżąco, a prąd też wtedy sprawdzali, ale było wszystko ok. jak to ile? jeden gaz. i jeden elektr.

Dodano: Pon Lut 14, 2011 8:56 pm
dla mnie też teraz jest to dziwne, ale w tedy o tym nie myślałem, to nie tylko u mnie prawie w całej kamienicy, i mówili że gdzieś obok był pożar i teraz sprawdzają wszędzie

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:58 pm   

sebek735 napisał/a:
rachunki są i były płacone na bieżąco, a prąd też wtedy sprawdzali, ale było wszystko ok. jak to ile? jeden gaz. i jeden elektr.

Widzialem juz domy ktore sa podzielone na pokoje i w kazdym moze byc licznik na prad i gaz, wtedy kazdy lokator placi za to co zuzyl. Nie znam twojej sytuacji, tak jak juz mowilem bierz jutro rano telefon do reki i dzwon do ENECO, a i daj znac czego sie dowiedziales.

sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:00 pm   

dzięki za pomoc, jutro dam znać

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:44 pm   

od licznikow nie jest eneco lecz stedin. jak mi padl licznik od pradu to napisalam email do eneco, a oni w ramach grzecznosci podali to do tej firmy. i ptzyszedl monter zabral stary licznik, ale mial przy sobie nowy.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:55 pm   

nuta,

Cytat:
od licznikow nie jest eneco lecz stedin.

eneco i stedin to jedno i to samo zmienili w zeszlym roku nazwe (zdaje sie ze nie we wszystkich prowincjach w niektorych nadal jest eneco)

Eneco MDDS heeft een nieuwe naam; Stedin

jesli to nie jakis kant , to od razu powinni byli zamontowac nowy licznik

i jeszcze czworo ludzi do jednego licznika? toz to wyglada na jakas komisje egzekucyjna

nie zdarzylo mi sie nigdy ,przez 20 lat mojego pobytu w tym kraju nawet uslyszec o takiej sytuacji ,no coz zdaje sie ze wszystko jest mozliwe...
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 14, 2011 11:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:13 pm   

hmmm no mozliwe ze sie zmienilo, bo ja mialam w zeszlym roku na koniec marca zmieniany, no jeszcze na starych zasadach bylo. byly to dwie rozne instytucje.

sebek735 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 7:51 pm   

chciałem wam opowiedzieć dalszy ciąg problemu z licznikiem, dzwoniliśmy i znajomi Holendrzy prubowli się dowiedzieć o co chodzi z tym licznikiem, i w końcu przyszedł dzisiaj gość z eneco z nowym licznikiem do prądy, wymienił.pytam się co z gazem, on mówił że przyjdzie pocztą rachunek za wymianę licznika i jak zapłacimy za wymianę to dopiero ktoś przyjdzie i wymieni, ze niby tak jest w hol. że mogą wejść i zabrać wszystkim holendrom.itd.a za wymianę mamy my płacic, bo po upływie roku na danym mieszkaniu, liczniki przechodzą na wynajmującego, więc jestem teraz bez gazu, ogrzewania i ciepłej wody i na dodatek będę musiał wydać kase za licznik około 500e. to jakaś parodia!!!

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 8:15 pm   

żeby tak sobie wejść i zabrać to muszą mieć podkładkę - np niepłacenie rachunków. Za nic (za niewinność) nikt nie ma prawa zabrać ci licznika (obojętnie czy w NL< PL czy innym państwie)
Jutro będzie lepszy dzień

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi