Przesunięty przez: Gochna H Sob Lut 19, 2011 6:03 pm |
Sprzedaz auta na Polskich blachach w NL, co i jak? |
Autor |
Wiadomość |
sil_vanja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 1:55 pm Sprzedaz auta na Polskich blachach w NL, co i jak?
|
|
|
Witam,
Chce sprzedac autko na polskich blachach tu w Holandii.... czy ktos mi powie w jaki sposob zalatwia sie taka sprzedaz? Gdzie sie udac w sprawie przerejestrowania? Czy mozna to zalatwic na miejscu czy trzeba jechac do Polski? Prosze o informacje! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 2:11 pm
|
|
|
po sprzedazy masz 30 dni na zgloszenie tego w swoim urzedzie komunikacji. czyli bez wyjazdu do pl sie nie obedzie... |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
sil_vanja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 2:31 pm
|
|
|
O kurcze... a ja biedna mialam nadzieje, ze da sie to jakos obejsc ....w kazdym razie dziekuje za info! |
|
|
|
|
KKamil
Gaduła
Wiek: 34 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 128 Skąd: Wrocław / Eindhoven
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 2:40 pm
|
|
|
Znajomy ostatnio gdy sprzedawał Tu auto na PL Blachach, bo kupował na NL, wysłał tylko kopie umowy (zwyczajnej umowy kupna-sprzedaży) do urzędu komunikacji w Polsce, oraz do swojego Ubezpieczyciela |
|
|
|
|
sil_vanja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 2:47 pm
|
|
|
no to by bylo juz cos....chyba przedzwonie do urzedu komunikacji i zapytam czy honoruja takie rozwiazanie....dzieki ! |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 2:57 pm
|
|
|
w urzedach jak to w urzedach. Pani krysia bedzie honorowac, ale pani henia bedzie chciala widziec petenta osobiscie:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 5:01 pm
|
|
|
KKamil napisał/a: | Znajomy ostatnio gdy sprzedawał Tu auto na PL Blachach, bo kupował na NL, wysłał tylko kopie umowy (zwyczajnej umowy kupna-sprzedaży) do urzędu komunikacji w Polsce, oraz do swojego Ubezpieczyciela |
(z wlasnego doswiadczenia )tak ,to wszystko ladnie brzmi, kiedy to dotyczy znajomego...
a co zrobic kiedy po kilku miesiacach okaze sie ,ze w urzedzie nie dopelniono formalnosci ?
nie ma to jak wglad i kontakt osobisty w takich sprawach |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 5:08 pm
|
|
|
Ja chciałem wyrejestrować auto z PL będąc w Holandii. Pani w urzędzie poradziła wystawić upoważnienie, więc możesz wypisać takie (po prostu na kartce A4, nie mieli do tego gotowych formularzy) i wysłać komuś z rodziny. Musisz napisać na upoważnieniu kogo upoważniasz i do wykonania jakiej sprawy. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 8:27 am
|
|
|
faktycznie nie ma przewidzainych zadnych sankcji za brak powiadomienia urzedu. ja podzielam zdanie gochny. Lepiej miec to osobiscie zalatwione i byc pewnym, ze auto w urzedzie nie figuruje na mnie.
Jakis czas temu znajomy mial troche przejsc z udowadnianiem niewinnosci. Sprzedal auto, nie zglosil w urzedzie, a nowy wlasciciel nie przerejestrowal... |
|
|
|
|
sil_vanja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 11:25 am
|
|
|
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi... ehhh... z jednej strony wolalabym auto sprzedac tutaj w NL, poniewaz kupilismy inne mojemu tacie i szkoda jechac do PL tracic na paliwo (mimo ze jezdzi na gas) ...z drugiej strony, no wlasnie...lepiej miec pewnosc, ze auto zostalo poprawnie wyrejestrowane ! W takim razie poczekam ze sprzedaza chyba.... |
|
|
|
|
|