Minister Kamp: bezrobotni Polacy do Polski ! |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 12:59 pm
|
|
|
omnia napisał/a: | na jednej ze stron internetowych przeczytałam właśnie artykuł na ww temat rozwód polaków z Holendrami a pod spodem ktoś dodał złota myśl w niej jest wszystko i na temat cytW taki oto sposób araby chcą wysiudać konkurencję.No to napuszczają na Polaków Holendrów.A sami dobrze się zakorzeniają i płodzą dzieci na koszt państwa.Allah jest wielki i mądry.Wie jak ustawić swoje owieczki.Nie tak jak naszego Boga pasterze,którzy tylko strzygą do gołej skóry swoje owieczki i z obory pod most wyganiają. To cała prawda !!! |
alez brednie wypisujesz ....
dlaczego uzywasz na forum jeszcze innego nicka? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 20, 2011 11:45 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 10:25 pm
|
|
|
Jagoda Cytat: | Jakich podatkow, Twoim zdaniem, nie placa Polacy? Ci mieszkajacy na kwaterach bez zameldowania placa czynsz i w tym czynszu wliczone sa wszystkie oplaty. To wlasciciel domu jest zobowiazany do ponoszenia wszelkich oplat zwiazanych z jego nieruchomoscia. | a zadnych bo nie zameldowani wiec nie objeci w gminnych paparacach wiec i nie naliczone sa wszelakiego rodzaju podatki .
co do odprowadzania przez wlasciciela to sama juz sobie tu odpowiedzialas Cytat: | Bo wlasciciel wynajmuje nielegalnie ... |
a co do tej wypowiedzi :
Cytat: | W Holandii jest przyslowie wet is wet (przepis jest przepisem), wiec niech politycy zajma sie egzekwowaniem istniejacych przepisow, a nie tworza nowe.
|
odpowiem tak zgadza sie prawo jest prawem i wlasnie oni chca to prawo egzekwowac.Ba nawet te europejskie prawo
tu masz link :
http://eurlex.europa.eu/L...035:0048:NL:pdf
przedewszystkim poczytaj art. 7 i 27 a jak chcesz 14 tez jest ciekawy |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
Ostatnio zmieniony przez Miep Nie Lut 20, 2011 10:30 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jacek01
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 12:18 am
|
|
|
Holendrom już się UE nie podoba, bo wzieli już wszystko swoje z jej kasy, a teraz trzeba się dokładać.Bida zaczęła do drzwi pukać, a w budżecie dziura .Dług publiczny wzrósł do 373 mld.
euro - ktos musi być winny ?pewnie między innymi my polacy, a potem turki ,marokany i.t.d
tylko bardzo wydajni i pracowici jak pszczółki holendrzy nie sa niczemu winni!!!!
[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 12:22 am ]
tylko coś od kilku lat im nie wychodzi to egzekucja
[ |
_________________ naród który zapomni swoją historię , przesaje istnieć |
Ostatnio zmieniony przez Jacek01 Pon Lut 21, 2011 12:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 12:40 am
|
|
|
Miep napisał/a: | wiec tez powinienies wiedziec ze maja prawo do tych deportacji ? |
Na jakiej podstawie ? Najpierw dowody pozniej oskarzenia, inaczej mamy do czynienia z oszczerstwami i niczym wiecej.
DE ALGEMENE WET GELIJKE BEHANDELING cos Ci mówi ? Nikt niema prawa stosowac PRAWA wybiórczo (w tym wypadku zachodzi podejrzenie o wybiórczym stosowaniu danego prawa ze wzgledu na pochodzenie i/lub narodowosc).
Miep napisał/a: | a takze zapewne wiesz ze NL traci wiele z powodu "nie legalnych ostblokowcow ". ? |
Z tego co wiem to NL zyskuje z tego tytulu o wiele wiecej niz traci.
Miep napisał/a: | Tak nie legalnych bo kazdy kto nie jest zameldowany a jest tu dluzej jak 3 m-ce jest tu nielegalnie mimo ze pracuje i placi podatek od dochodow. |
To najpierw pan minister niech udowodni kto i jak dlugo przebywa w jednym ciagu w Holandii, bo kazdy obywatel UE moze sobie tutaj bez meldunku przebywac do 90 dni wlacznie. A z moich obserwacji wynika ze przeogromna wiekszosc polskich pracownikow zatrudnionych tutaj przez roznego rodzaju agencje przebywa jednorazowo (na terenie Holandii) nie dluzej niz 3 miesiace.
Miep napisał/a: | Ja sie wcale nie dziwie politykom ktorzy podnosza w tej kwestji glos? |
Ja tym politykierom tez wcale sie niedziwie bo robia to w bardzo konkretnym celu: poklask i wymierne korzysci w postaci tysiecy glosów niezbyt rozgarnietych Holendrów.
Bardziej dziwie sie roznej masci Поле́зныйм идиотoм*, których jak widac w naszej malej spolecznosci nie brakuje.
Miep napisał/a: | Sam przytaczasz cyferki itd ale tez napewno wiesz ze to jest kropla w morzu do tego co sie naprawde jest . Chyba nie sklamie jak powiem ze tylko 1/4 naszych rodakow tu, to ludzie ktozy nie spawiaja probloemow i nie o nich mowa w wypowiedziach ministrow. |
Ja przytaczam konkretne statystyki i badania, z których jasno i wyraznie wynika, ze caly ten szum medialny o "problemowych Polakach" jest niczym innym jak zwyklym wymyslem, fanaberia i propaganda jakiej sam Goebbels by sie nie powstydzil (chociaz poglady o Polakach mial podobne).
Ty zas szermujesz jakimis wlasnymi "statystykami" i "badaniami", a raczej wymyslami bez pokrycia. Wiec jesli piszesz ze: chyba nie sklamie jak powiem..., to ja Ci odpowiadam: wlasnie sklamalas/sklamales !
Miep napisał/a: | Zadam jeszcze jedno pytanie czy wiesz ilu Hindo lub Chinczykow jest w NL ? a czy stwazaja procentualnie tyle problemow jak polacy ? czy slyszysz zeby na nich ciagle nazekano i ciagle o nich pisano negatywnie ? |
Tak wiem, a jesli i Ty chcesz sie dowiedziec to wystarczy wpisac w Google okreslenie: chinese mafia i dowiesz sie wszystkiego czego pragniesz sie dowiedziec, o najlepiej zorganizowanej strukturze mafijnej w Niderlandach. Zadziwiajace jest ze piszesz o Chinczykach, ba jak wszyscy dobrze wiemy jest tu kilka innych narodowosci, ktore dosc czesto pojawiaja sie w prasie i telewizji...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
* http://pl.wikipedia.org/w...Cyteczni_idioci
[/i]
[ Dodano: Sro Lut 23, 2011 11:22 am ]
„Kiedy ostatni Polak wyjedzie do domu, Holandia stanie w miejscu”
(“Als de laatste Pool naar huis is, staat Nederland stil” - pisze poranna holenderska gazeta De Volkskrant (23.02).
Czarna niewdzięczność
Gazeta z dużą empatią opisuje beznadziejną sytuację, w jakiej znajdują się polscy migranci zarobkowi w Holandii. Muszą mieć oni poczucie rozgoryczenia, spowodowane brakiem doceniania wyświadczonego przez nich dobra. „Holandia okazuje im czarną niewdzięczność”, pisze gazeta.
Ofiary sprawcami
Gazeta chwali ambasadę RP za to, że publicznie skierowała się do rządu Holandii, sprzeciwiając się planom ministra Pracy Henka Kampa wydalania z Holandii bezrobotnych Polaków.
Był to krok wyjątkowy – pisze gazeta – widocznie ambasada czuła się zmuszona bronić interesów swoich obywateli.
Obecnie Polacy są postrzegani jako źródło wielu problemów,obwinia się ich za wszystko: zabierają pracę, żyją na zasiłkach, zakłócają porządek publiczny, nie płacą podatków gminnych.
Konkluzja gazety: z ofiar zrobiono sprawców, ekscesy stają się faktami, i na to nakierowana jest obecna polityka Holandii.
Faktyczne źródło problemów
Gazeta stwierdza, że Holandia nie rozumie, że migranci są czasowo, a sama migracja jest zjawiskiem trwałym. To jest właśnie powodem wielu problemów, Holandia nie ma odpowiedniej polityki wobec migracji zarobkowej i brak jest odpowiedniego zakwaterowania.
Gazeta nawołuje do racjonalnego myślenia: Holandia potrzebuje migrantów. „Kiedy ostatni Polak wyjedzie do domu, Holandia stanie w miejscu”. To powinno być źródłem troski haskich polityków.
Komentarz
Głos prawdy
W końcu jakaś gazeta holenderska napisała, co jest sednem problemów. De Volkskrant otwiera oczy na całe zamieszanie wokół polskiej migracji zarobkowej.
Tak, Holandio bij się w pierś i idź po rozum do głowy!
Autor: M. Bos-Karczewska, Polonia.nl |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 5:24 pm
|
|
|
kindzal poniżej podaje linka więc usunąłem treść bo dużo tego było
.Dobrze kindzal że znalazłeś w OPINIE.
Ja szukalem w archiwum i zabuliłem 1.50 za ten artykuł |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Czw Lut 24, 2011 7:22 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 7:03 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: |
Niestety nie mogę podać linka-tylko dla zarejestrowanych na De Volkskrant.
|
Oto i link:
http://opinie.volkskrant...._Nederland_stil
Warto rowniez poczytac reakcje internautów... |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 10:48 pm
|
|
|
Jest i druga strona medalu (tzn walki wyborczej):
Cytat: | Kampania wyborcza zbliża się do końca, rządząca partia VVD dolewa oliwy do ognia. Konserwatywno-liberalna VVD obawiając się dużego zwycięstwa partii Wildersa PVV, wytacza wielkie armaty a mięsem armatnim są ponownie Polacy.
Po tym jak w ubiegłym tygodniu minister Pracy Henk Kamp (polityk VVD) postulował wydalanie z Holandii bezrobotnych i bezdomnych Polaków, teraz jego partia domaga się, aby Polacy podlegali obowiązkowi odbywania kursów inburgering (nauka niderlandzkiego i podstawowej wiedzy o życiu w Holandii). Obecnie obowiązkowi temu podlegają imigranci spoza UE.
„Chcemy zmienić przepisy unijne, tak aby wszyscy obywatele UE, w tym Polacy, którzy chcą osiedlić się w Holandii, obowiązkowo uczęszczali na kursy inburgering”- powiedział Stef Blok lider frakcji VVD w drugiej izbie haskiego parlamentu w telewizyjnym programie Ochtendspits (21 lutego br.).
Blok stwierdził, że Polacy coraz liczniej osiedlają się na stałe w Holandii, a swoje dzieci posyłają do holenderskich szkól. Szkoły zaś narzekają, że polskie dzieci nie znają niderlandzkiego, ponieważ ich rodzice nie władają tym językiem. VVD chce tym samym uniknąć powtórki sytuacji sprzed 30 lat z migrantami z Turcji i Maroka.
Holandii grozi powtórka błędów z lat 70. minionego wieku, powiedział w programie telewizyjnym przedstawiciel władz Hagi, Marnix Norder (polityk PvdA), o ile obecny rząd Holandii będzie realizował plany całkowitego zlikwidowania subsydiów na kursy inburgering w ramach cięć budżetowych. Dodajmy, że program rządu Marka Rutte zakłada, że koszty kursów inburgering migranci muszą sami finansować np. z zaciąganych kredytów.
W związku z planami rządu Norder postulował, aby zachować nieobowiązkowe kursy inburgering i nauki języka dla migrantów zarobkowych z UE, bo inaczej - jak powiedział – „nie przyjadą oni do pracy do Holandii”.
Małgorzata Bos-Karczewska redaktor naczelna Polonia.nl zauważyła, że polskich imigrantów, zarabiających po 8 euro brutto na godzinę, nie stać na kursy inburgering kosztujące parę tysięcy euro. Zapytała, czy, jeżeli Polak nie zda egzaminu z inburgering, VVD chce taką osobę również z Holandii wydalić. Niestety polityk VVD Blok nie ustosunkował się do tej kwestii.
Komentarz:
Niepokojące zjawisko
2 marca odbędą się wybory do władz prowincji Holandii, ciekawe jaki jeszcze antypolski wątek politycy VVD wymyślą. Wilders siedzi cicho i śmieje się zapewne w kułak, rządząca VVD spełnia jego życzenia.
Faktem, jest że w tej retoryce wyborczej Polacy po raz pierwszy stali się nowymi „chłopcami do bicia”, tak jak w poprzednich byli nimi imigranci z Turcji i Maroka.
Jest to zjawisko bardzo niepokojące, może prowadzić w dłuższym terminie do wykluczenia społecznego Polaków w Holandii, ale nie z winy samych migrantów, lecz wskutek populistycznej retoryki i działań nieodpowiedzialnych polityków tego kraju. To właśnie kreuje powtórkę błędów z lat 70.
Nasza porada: Holandio obudź się i idź po rozum do głowy! |
Źródło: http://www.spam.inf...article/986/986 |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
Ostatnio zmieniony przez Hera Czw Lut 24, 2011 10:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 2:41 am
|
|
|
Estamosie, patrz co sie wyprawia? Pamietasz nasza rozmowe dot. Kongresu? Nie pozostaje mi nic innego jak zainwestowac w kule i zostac wrozka.
W Portugalii tez lamane jest prawo obywateli przez ichni rzad a dotyczacy importu aut (nakladany jest podwojny podatek). Co na to UE i KE? Nakladaja kary ale rzadowi portugalskiemu i tak na reke, bo wplywy z podwojnego opodatkowania i tak sa o wiele wieksze niz nalozne kary. Wniosek - oby w naszym przypadku KE i UE wybily Holendrom z glowy glupie pomysly!!!
Przydalaby sie tu jakas manifestacja. Estamosie zadzwonic po "Mlodziez WszechPolska"?
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 2:01 pm
|
|
|
Minister Kamp powinien nas przeprosić- przeprosiny powinny być opublikowane na stronie Ambasady RP |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 2:49 pm
|
|
|
moze i powinien ale zapewne tego nie zrobi... a jak jednak zdecydowalby sie na taki gest to nie mysle ze byloby to szczere ale jedynie wyklepana formulka na potrzeby polityczne jednakze nic nie znaczaca.....
no chyba ze wszyscy stad wyjedziemy i zobaczy wtedy ilu cennych, uczciwych, i wartosciowych ludzi sie pozbyl.
obecnie patrzy on jednokierunkowo , nie widzi ilu Polakow buduje gospodarke tego kraju widzi jedynie bezdomnych i bezrobotnych i czesc oczywiscie z marginesu- ktorego ja tez osobiscie pozbylabym sie stad....
wiec co ... obrazimy sie wszyscy i wyjedziemy zeby uslyszec szczere slowo PRZEPRASZAM |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 3:03 pm
|
|
|
Na pewno Agato nie zostaniemy przeproszeni ale widzisz wraz z własną rodziną odczułem to bardzo na swojej skórze sąsiad z którym od dawna mieliśmy problemy bo nie chcielismy extra dla jego żony zamienić bezprzewodowego internetu na kablowy (od tego się ma raka zdaniem jego żony , ona ma bóle przez nas i nie moze spać)
dziś przychodzi do nas i wykrzykuje że do Polski nas wysle.
Za narodowość rozumiecie |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 3:20 pm
|
|
|
Aymar- rozumiem powinienes grzecznie mu powiedziec ze wyslac to on sobie moze zone do sklepu.
a jak chcialby szczerzej do grzecznie zapytaj go dlaczego nie ma odwagi wyslac marokanczykow do Maroka
u mojego meza w pracy jeden holender ostatnio powiedzial ze gdyby nie polacy to tylu holendrow nie siedzialoby w domu bez pracy... na co on odpowidzial grzecznie- owszem masz racje ..... tyle ze to wasza wina ze wielu z was jest leniwych, ciagle chorych a jak juz pracujecie to czesto macie dwa biegi ...wolny i wsteczny....
zrobil sie czerwony i powiedzial ze nie o to mu chodzilo ...ach.
nauczmy sie wreszcie odzywac nie tylko tu na forum ale tez wsrod ludzi, nauczmy sie bronic swojej racji, i pokazmy im ze owszem wielu nalezy sie deportacja ale wielu ciezko tu pracuje . |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 3:27 pm
|
|
|
Komentarze Holendrów to standart w mojej pracy i wierz mi choć nie wiele mnie z Polską łączy nie siedze cicho słysząc ich głupoty grzecznie mówie co mam do powiedzenia i za kazdym razem słyszałem przepraszam nie o tobie mówilimy....zapominają jaką mam narodować ponieważ nie różnię sie w pracy od nich moze kolorem włosów jedynie |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 3:28 pm
|
|
|
Ciekawi mnie taka sprawa.Po 1 maja gdy Niemcy całkowicie otworzą swój rynek pracy,może nastąpi odwrót większości pracowników sezonowch i nie tylko, z Holandii.Plusy z pracy w Niemczech są takie że większość polskich robotników "coś tam mówi" po niemiecku czyli łatwiej się dogada.Do polskiej granicy z każdego praktycznie miejsca Niemiec jest max.6 godzin jazdy,więc na weekendy można być w domu i i jeszcze kilka innych plusów.
Nie chodzi mi o to że jakos mi specjalnie zależy na wyjeżdzie rodaków,ale o to, że ciężko pracujący i płacący podatki Polacy są bardzo ważni dla holenderskiej ekonomii.
Newsy że pijany Polak jechał autem po torach kolejowych,czy inne, to tylko szukanie taniej sensacji
Może doczekamy się artykułów w mediach w typie
"Polscy fachowcy obrazili się na Holandię" lub"Trudności holenderskich przedsiębiorstw w związku z odpływem pracowników z Polski","Polacy-zachęcamy do pracy i osiedlenia się w Holandii"
Czego sobie i Wam życzę |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Sob Lut 26, 2011 3:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
|