NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
marynarz problem
Autor Wiadomość
ted35 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 1:48 pm   marynarz problem

Witam wszystkich
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie tak że proszę o pomoc i wyrozumiałość :)
jestem marynarzem żeglugi śródlądowej zatrudniony w holenderskiej firmie od ponad 1,5roku, mój system pracy to 4tyg/4tyg w holandi nie mam mieszkania ani adresu po 4tyg wracam do kraju .I tu do sedna sprawy przy zatrudnianiu pracodawca poinformował mnie że wszystkie świadczenia w holandi są zapłacone otrzymuje jaaropgavy i tam widnieje ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet z nie małą sumką, rozliczam się w kraju z podatków. Pobieram zasiłek na dzieci i zwroty podatku z holandi.Parę tygodni temu poprosiłem biuro o wydanie karty do usług medycznych a tu niespodzianka twierdzą że nie opłacają jak chce mogą mnie ubezpieczyć w delta koszt około 98e oczywiście z mojej kieszeni .Wszystko ładnie pięknie ale na łamach forum czytałem że mogę być ścigany do zapłacenia wstecz Może ktoś się obeznany jak to jest właśnie z nami marynarzami lub pracownikami którzy pracują w podobnym systemie pracy za wszelkie wskazówki będę wdzięczny
ps w kraju jestem ubezpieczony w nfz
Ostatnio zmieniony przez ted35 Wto Lut 22, 2011 2:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 3:56 pm   

jesli tutaj pracujesz lub mieszkasz musisz miec tutejsze ubezpieczenie inaczej narazasz sie na krare

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 10:28 pm   

Zorgverzekeringwet to jest okolo 6 czy 7 procent od zarobkow,nie wiem dokladnie ile ,ale to musi placic kazdy zatrudniony w Holandii.To jest obowiazkowe ,nie ma nic wspolnego z ubezpieczeniem zdrowotnym.,Ubezpieczenie zdrowotne [za pomoc medyczna]musi kazdy sobie oplacac sam ok 100 euro na miesiac na osobe

ted35 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 11:51 pm   

Dziękuje za odzew rozumiem że konsekwencje finansowe mnie nie ominą :088: tylko czy urząd będzie mnie ścigał za 1,5 roku czy tylko za pobyt na statku? z tego co się dowiedziałem w nfz nie mogę mieć 2 ubezpieczeń zdrowotnych a przy pomne że 4tyg jestem w kraju a 4 na statku i diabeł w szczegółach jeszcze raz dziękuje za pomoc

guust 

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 7:08 am   

m4rcin napisał/a:
jesli tutaj pracujesz lub mieszkasz musisz miec tutejsze ubezpieczenie inaczej narazasz sie na krare

jest czyms innym niz Zorgverzekeringwet.

ted35,
jesli nie byles tu zameldowany a w PL i tam odprowadzales skaldki to nie bedziesz placil kary... to ze plywasz u holenderskiego armatora, to nei znaczy ze musisz mieszkac w NL (a dopiero meldunek determinuje to ze musisz miec wykupione ubezpieczenie zdrowotne)

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 3:05 pm   

guust, kazdy kto pracuje lub jest zameldowany ma obowiazek placenia skladek zdrowotynchy.
Czyli tak czy siak musza byc skladki placone .
ted35 napisał/a:
Dziękuje za odzew rozumiem że konsekwencje finansowe mnie nie ominą tylko czy urząd będzie mnie ścigał za 1,5 roku czy tylko za pobyt na statku? z tego co się dowiedziałem w nfz nie mogę mieć 2 ubezpieczeń zdrowotnych a przy pomne że 4tyg jestem w kraju a 4 na statku i diabeł w szczegółach jeszcze raz dziękuje za pomoc
a czy za kazdym razem zakanczaja z toba kontrakt na te 4 tyg ? chyba nie wiec oplacic bedziesz musial wszystkie zalegle miesiace .
Pozatym pracujac tu mozesz bedac w PL uzywac tutejszej karty ubezpieczeniowej.

guust 

Wysłany: Czw Lut 24, 2011 5:00 pm   

Miep napisał/a:
guust, kazdy kto pracuje lub jest zameldowany ma obowiazek placenia skladek zdrowotynchy.

a mozesz podac zrodlo do tych informacji?

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:14 pm   

Chyba jej chodzi o zorgverzekereningswet ,to musi kazdy placic ,jak napisalam wyzej.Zameldowany czy nie ,ZZp czy freelancer

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Czw Lut 24, 2011 8:45 pm   

Zorgverzekering podobnie, każdy pracujący w Holandii musi posiadać. Chyba żadna nowosć?

ted35 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 24, 2011 10:03 pm   

Jeszcze raz dziękuje dzwoniłem do swojego biura składki od nieszczęśliwych wypadków miałem odprowadzane (obowiązkowe), na usługi medyczne Nie :088: co do tych 4tyg w polsce to również jestem pracownikiem tej firmy no cóż za niewiedze trzeba płacić moja wina nie sprawdziłem do końca na jaaropgavie .Z firmy dostałem propozycje ubezpieczenia w deltalloyd stawka na miesiąc 88,65 w tym że pierwsze 160e sam płace w leczeniu prywatnym co ciekawe pracodawca wypisał w kwestionariuszu zgłoszeniowym zatrudnienie od 01.01.2011 no nic zobaczę co z tego wyjdzie i opisze wam na forum może kiedyś komuś się przyda pozdrawiam i dziękuje

[ Dodano: Sob Mar 26, 2011 10:45 pm ]
nie chce otwierać nowego tematu tak że cd
dzięki wam i informacją dostępnych na forum dowiedziałem się wszystkiego na temat swojego problemów ale do rzeczy 26.02.2011 podpisałem formularze o ubezpieczenie zdrowotne i cisza dzwonie do swojej firmy czy dokumenty wysłane powiadają że tak ale nic nie wiedzą ,wysłałem maila do dellta co z moją sprwą i cisza czekam ponad 4tyg i nie wiem co dalej nie dostałem dokumentów z delta a tym bardziej karty czekam do końca miesiąca czy będzie potrącenie z tego tytułu i tu pytanie czy standardowo czas oczekiwania jest tak długi?czy mam pecha pozdrawiam

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 11:55 pm   

niepotrzebnie zalozyles nowy temat http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#224264

ile razy bedziesz pisal o tym samym i tu i tam ?

ted35 napisał/a:
dzięki wam i informacją dostępnych na forum dowiedziałem się wszystkiego na temat swojego problemów ale do rzeczy 26.02.2011 podpisałem formularze o ubezpieczenie zdrowotne i cisza dzwonie do swojej firmy czy dokumenty wysłane powiadają że tak ale nic nie wiedzą ,wysłałem maila do dellta co z moją sprwą i cisza czekam ponad 4tyg i nie wiem co dalej nie dostałem dokumentów z delta a tym bardziej karty czekam do końca miesiąca czy będzie potrącenie z tego tytułu i tu pytanie czy standardowo czas oczekiwania jest tak długi?czy mam pecha :021: pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 27, 2011 12:05 am, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu