NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hipoteka na 30 lat
Autor Wiadomość
stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 1:51 pm   

a co jesli splacam rate za komputer, czy to tez ma znaczenie przy przyznawaniu hipoteki?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 3:12 pm   

pewnie to, ze masz juz zadluzenie...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 3:31 pm   

Pytalem osob co juz byly w takiej sytuacji. Czy jesli mieliscie debet/raty dostaliscie hipoteke?

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 4:42 pm   

Ja miałem kredyt na auto, i dostałem hipotekę, ale niestety drastycznie obniża to zdolnosć kredytową. Lepiej jest spłacić całe zadłużenia przed staraniem się o hipotekę.

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 4:48 pm   

stroopwafel, mozna dostac hipoteke ale w tym ukladzie wszystkie te dobra beda wliczone do kredytu .Pozatym sprawdza ciebie w BKR czy wszystko splacasz na czas .
Przykladowo masz ty 1000 e debetu i twoja zona tez ma 1000 e debetu , do tego kupiles komputer na raty za 1500 e , a i pralke masz za 250 e w neckermanie na raty no i powiedzmy 2000 e wzioles pozyczki na auto . Wszystko to wynosi razem 5750 e .
Na twoje zarobki mozesz max dostac powiedzmy 150 k . Od tej sumy odejmujesz w/w sume zadluzen czyli 150.000 -5750 e =144.250 i to jest w tym ukladzie twoja max hipteka.
Jezeli placisz alimenty czy masz inne zobowiazania to tez bedzie pomniejszeniem twojej hipoteki .
P.S. jezeli kupujesz dom to do ceny domu dolicz
+"/- 10 % oplat notarialnych i za maklera . Te 10 % tez jest finansowane z twojej hipoteki no chyba ze masz jakies wlasne oszczednosci .
Ostatnio zmieniony przez Miep Pon Lut 28, 2011 4:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 5:06 pm   

Miep, nie wiem skąd masz takie informacje, ale u mnie było inaczej. Bank, nie interesowało ile mam całej kwoty kredytu, a ile miesięcznie mam zobowiązań do spłacania, rat kredytów, itp. I gdyby było tak jak piszesz, to by było wysmienicie, ja miałem kredytu na auto 7 tys, z czego w chwili brania hipoteki, prawie połowa była spłacona, i moja zdolnosc kredytowa spadła o prawie 30 tys euro.

Miep 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 5:13 pm   

Mucha_75, bo moze to jest zalezne od chceci danego czlowieka lub od mozliwosci dopytania sie wszystkiego / czyli znajomosci jezyka .
Wielu moich znajomych biorac hipoteke sfinasowalo dane kredyty . wszystkie te kredyty byly splacone przez notariusza w trakcie podpisywania aktu notarialnego .

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 5:37 pm   

Uważasz, że byłbym na tyle idiotą, że załatwiałbym hipotekę na dom, nie znając jezyka, i nie wiedząc o co biega w umowach? Poinformowany byłem dobrze, akurat na dom mi moje maksimum starczyło, ale w przypadku gdyby było inaczej, musiałbym pieniądze pożyczać od znajomych, żeby spłacić pozostałe zobowiązania. Nawet mój makler, mi zaproponował, że w przypadku, jak mi bank przyzna niższą kwotę niż będę potrzebował na pokrycie całych kosztów hipoteki, to mi pożyczy prywatnie, a ja mu oddam z pieniędzy które mogłem wziąć ekstra na remont. Możliwosci było sondowane w ABN, Rabo, ING i w każdym banku było to samo. Bank oceniał sytuację finansową, jaka była w chwili składania wniosku o hipotekę.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lut 28, 2011 6:39 pm   

Jeszcze prosze powiedzcie czy sprawdzaja placenie ubezpieczenia i czy jest rzeczywiscie zniesione to dofinansowanie do zakupionych mieszkan z BD ? :041:

[ Dodano: Pon Lut 28, 2011 6:50 pm ]
Powiedzcie ktora z polskich firm pomagajacych w organizacji hipoteki uwazacie za najlepsza i dlaczego?

Miep 
Super gaduła

Wysłany: Wto Mar 01, 2011 8:24 pm   

Mucha_75, znajac realja zycia w NL wyszlam z zalozenia ze ty tak samo jak wielu Polakow w NL za nieznasz j.niderlandzkiego na tyle by sie moc porozumiewas swobodnie w tym temacie. Wcale nie chcialam ciebie urazic czym kolwiek .
ale podam ci w formie linkow kilka przykladow ze jest to mozliwe

http://forum.fok.nl/topic/786917
http://www.gratisadviseur...n.php?id=182161
http://www.hypotheken-for...php?f=11&t=2640
http://www.gratisadviseur...n.php?id=117352
Ostatnio zmieniony przez Miep Wto Mar 01, 2011 8:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Wto Mar 01, 2011 9:04 pm   

Spoko Miep, nie uraziłas mnie. I widzisz, w llinkach które podałas, nie ma nic napisane, że bank nie bierze pod uwagę obecnego zadłużenia, a raczej jak pisałem miesięcznych zobowiązań, bo to jest najważniejsze.

Ale zobacz, z linków które wkleiłas

Mij is 3 weken geleden bij de bank verteld dat je beter eerst je schulden af kunt lossen voordat je een hypotheek neemt omdat dit nogal kan schelen in het bedrag dat je kunt lenen.
Nou heb ik hier niet verder naar geinformeerd omdat mijn studieschuld toch niet denderend hoog is, maar de bank gaf mij als advies om die schuld af te betalen (als het mogelijk is in 1 keer) voordat ik een hypotheek aan ga vragen.

W drugim linku, jest tylko napisane, że hipoteka jest zawsze możliwa, i potrzebne są papiery do wyliczenia maksimum.

I teraz patrz ostatni link

Met NHG kun je zonder krediet ongeveer 120.000 krijgen met NHG en met krediet nog geen 100.000

Zonder NHG kun je met krediet dan ongeveer 120.000 krijgen. Zonder krediet wordt dat tussen de 170.000 en 180.000

W sumie linki przeleciałem pobieżnie, ale nie ma w nich nic napisane, że bank odejmuje kwotę kredytu od maksimum jakie możesz wziąć, a wręcz w ostatnim linku masz podane, jak spada zdolnosć kredytowa, w drugim przypadku o ponad 50 tys euro. Poza tym, pierwszy i trzeci link są raczej nieaktualne, są dosyć stare informacje z 2005 i 2008 roku, które były podawane przed "kryzysem bankowym". Od tego czasu, banki dosyć zaostrzyły swoją politykę kredytową. W sumie nawet jak wejdziesz na obojętnie jaki kalkulator hipoteki, wpisz dane (zarobki itp) bez kredytu, a potem do tego dopisz kredyt powiedzmy 300 euro miesięcznie, zobaczysz jaka wyskoczy różnica w maksimum. Tak jak pisałem wczesniej, miałem naprawdę dobrego maklera, sam mi się zaoferował że pożyczy mi kasę na spłatę kredytu który miałem, w przypadku jakby mi moje maksimum zabrakło, bo z banków takiej możliwosci jak pisałas nie było. Na moim przykładzie wyliczał mi moje maksimum, gdybym nie miał kredytu mogłem dostać około 200 tysięcy, z kredytem który miałem około 145 tys.

Miep 
Super gaduła

Wysłany: Śro Mar 02, 2011 7:14 pm   

tez niezaglebialam sie zbytnio ale byly takze potwierrdzenia tego co juz wyzej powiedzialam mianowice :
Meenemen in de hypotheek hangt af van de waarde van de woning. Verder heb ik uw bruto maandinkomen nodig.
Het is geen enkel probleem een lening van € 4.500,-- mee te nemen. Ook met Nationale Hypotheekgarantie zie ik genoeg mogelijkheden.

Wiec jednak mozna wziasc a na jakiej zasadzie to juz jednak w trakcie rozmowy powinno sie ustalic indywidualne, Pozycje starajacych sie o hipoteke ma na to wielki wplyw na jakich warunkach sie sfinansuja kredyty/pozyczki .
Oczywiscie sie powtoze : duzy wplyw na to wszystko ma wlasnie mozliwosc porozumiewania sie w danym jezyku i doinformowania starajacego sie hipoteke .

P.S. masz racje ze przytoczone cytaty sa z prze 2-3 lat , ale to nie zmienia faktu ze taka mozliwosc istnieje.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 9:16 pm   

stroopwafel napisał/a:
Jeszcze prosze powiedzcie czy sprawdzaja placenie ubezpieczenia i czy jest rzeczywiscie zniesione to dofinansowanie do zakupionych mieszkan z BD ? :041:

[ Dodano: Pon Lut 28, 2011 6:50 pm ]
Powiedzcie ktora z polskich firm pomagajacych w organizacji hipoteki uwazacie za najlepsza i dlaczego?

odswiezam temat

czy ktos sie orientuje czy beda jakies zmiany na 2012 jesli chodzi o Koopsubsidie i jakies zmiany w BD odnosnie kwot zwrotu podatku do zakupionego domu?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 19, 2011 10:00 pm   

Ewcia tego czy nastąpią zmiany w 1012 ( szczególnie te, dotyczace dopłat ) nie wie nawet rząd a co dopiero my. Trabia o zmianach w przyszłym roku,ale nikt nie wie na czym miałyby polegać.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 10:03 pm   

ewcia.pol napisał/a:
czy ktos sie orientuje czy beda jakies zmiany na 2012 jesli chodzi o Koopsubsidie i jakies zmiany w BD odnosnie kwot zwrotu podatku do zakupionego domu?

De Wet bevordering eigen woningbezit (BEW) wordt uiterlijk 31 december 2011 afgeschaft. Deze wet regelt de koopsubsidie voor starters op de woningmarkt. Wie vóór 1 januari 2012 een aanvraag indient die aan de voorwaarden voldoet, heeft nog recht op vijf jaar subsidie.
http://www.prinsjesdag201...den_en_huurders

Vanwege overheidstekorten is op de Rijksbegroting geen nieuw budget voor Koopsubsidie gereserveerd.
http://www.starterskoopadvies.nl/koopsubsidie.html

Odpowiedz do tematu