NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet i TV z online.nl
Autor Wiadomość
jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:54 am   Internet i TV z online.nl

Mają teraz najtańszą ofertę i rozważam przeniesienie się do nich, ale chciałbym zapytać najpierw o 2 rzeczy:
1. Czy ktoś z nich korzysta(ł) i jakie wrażenia?
2. Teraz mam UPC przez kabel w ścianie, co jest "eleganckim" rozwiązaniem. online.nl oferuje swoje usługi za pośrednictwem DVB-T. Ktoś wie z czym to się je? Jaki sprzęt musiałbym trzymać w domu do odbioru ich internetu i TV? Czy to wiąże się z zainstalowaniem talerza satelitarnego?

tomkod 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 10:19 am   

DVB-T to nowy standard TV cfrowej. Realizowany jest za pośrednictwem tego samego medium co TV analogowa czyli poprzez kabel koncentryczny. Do odbioru TV potrzebny jest tuner z dekoderm MPEG-4 - więkoszość nowych telewizorów ma już go w standardzie. Natomiast do odboiru internetu potrzebny będzie modem który sygnał z tego kabla "przerobi" na dane internetowe - czyli tak jak teraz w UPC po kablu.
W praktyce jeśli jest się w zasięgu takiego nadawcy to wystarczy zwykła antena która będzie zbierać tą częstotliwość i przesyłać do odbiornika. Czyli w tym przypadku różnica pomiędzy analogową TV i cyfrową zaciera się z punktu widzenia użytkowania.

.:Paco:. 

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 12:14 pm   

tomkod napisał/a:
DVB-T to nowy standard TV cfrowej. Realizowany jest za pośrednictwem tego samego medium co TV analogowa czyli poprzez kabel koncentryczny. Do odbioru TV potrzebny jest tuner z dekoderm MPEG-4 - więkoszość nowych telewizorów ma już go w standardzie. Natomiast do odboiru internetu potrzebny będzie modem który sygnał z tego kabla "przerobi" na dane internetowe - czyli tak jak teraz w UPC po kablu.
W praktyce jeśli jest się w zasięgu takiego nadawcy to wystarczy zwykła antena która będzie zbierać tą częstotliwość i przesyłać do odbiornika. Czyli w tym przypadku różnica pomiędzy analogową TV i cyfrową zaciera się z punktu widzenia użytkowania.

a mowiac krotko, jest to cyfrowe przesylanie sygnalu...i nie taki nowy bo juz ladnych pare lat istenieje (w Pl nowosc;)
dodatkowo jest to dosc popularne w Niemczech. taka antene mozesz sobie postawic na biurku obok kompa - jest wielkoscia podobne do zew. glosnika od komputera..nic wielkiego;)

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:39 pm   

A nie mamy 50% dofinansowania do uslug UPC? Wtedy cenowo wychodzi na jedno.

Znajomi maja DVD-T z KPN'u i taka troche tandetna antena musi stac na oknie i ... playstation musi lezec bo jak stoi to zakluca sygnal ;)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Wysłany: Czw Lut 24, 2011 11:53 pm   

m4rcin napisał/a:
A nie mamy 50% dofinansowania do uslug UPC? Wtedy cenowo wychodzi na jedno.

Znajomi maja DVD-T z KPN'u i taka troche tandetna antena musi stac na oknie i ... playstation musi lezec bo jak stoi to zakluca sygnal ;)

Co to jest DVD-T? czy to tyko literowka? Ja sie bawilem DVB-T w Berlinie i super dzialalo nawet w piwnicy gdzie byl male okienko...jesli to bedzie dzialalo jak w de to moim zdaniem super sparwa...pelna mobilnosc!

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:35 am   

dvd to literowka, bo pozostala czesc opisu zgadza sie z dvb-t.
Potwierdze slowa marcina. Mialem kiedys tuner z taka antenka wielkosci glosniczka do kompa. Antena musiala stac na parapecie z dala od innych urzadzen, bo inaczej nici z ogladania. Akcja miala miejsce w centrum zaandamu, a nie na koncu swiata:)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 2:54 pm   

zaq napisał/a:
dvd to literowka, bo pozostala czesc opisu zgadza sie z dvb-t.
Potwierdze slowa marcina. Mialem kiedys tuner z taka antenka wielkosci glosniczka do kompa. Antena musiala stac na parapecie z dala od innych urzadzen, bo inaczej nici z ogladania. Akcja miala miejsce w centrum zaandamu, a nie na koncu swiata:)

widac zalezy od sprzetu i operatora...

jso, moze mozna na tydzien jako okres probny - wez sproboj i zobaczysz;)

joanna76 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 4:07 pm   Re: Internet i TV z online.nl

jso napisał/a:
Mają teraz najtańszą ofertę i rozważam przeniesienie się do nich, ale chciałbym zapytać najpierw o 2 rzeczy:
1. Czy ktoś z nich korzysta(ł) i jakie wrażenia?
2. Teraz mam UPC przez kabel w ścianie, co jest "eleganckim" rozwiązaniem. online.nl oferuje swoje usługi za pośrednictwem DVB-T. Ktoś wie z czym to się je? Jaki sprzęt musiałbym trzymać w domu do odbioru ich internetu i TV? Czy to wiąże się z zainstalowaniem talerza satelitarnego?

My mamy internet z online.nl razem z tv .
W domu mamy modem z akcespointem ,do odbioru tv jest dekoder razem z anteną która stoi na oknie .Cały sprzęt dostarczyło online.nl
Wszystko działa bezproblemowo , internet błyskawica ok 15Mb/s
Jak dla mnie to polecam

Odpowiedz do tematu