Internet i TV z online.nl |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:54 am Internet i TV z online.nl
|
|
|
Mają teraz najtańszą ofertę i rozważam przeniesienie się do nich, ale chciałbym zapytać najpierw o 2 rzeczy:
1. Czy ktoś z nich korzysta(ł) i jakie wrażenia?
2. Teraz mam UPC przez kabel w ścianie, co jest "eleganckim" rozwiązaniem. online.nl oferuje swoje usługi za pośrednictwem DVB-T. Ktoś wie z czym to się je? Jaki sprzęt musiałbym trzymać w domu do odbioru ich internetu i TV? Czy to wiąże się z zainstalowaniem talerza satelitarnego? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 10:19 am
|
|
|
DVB-T to nowy standard TV cfrowej. Realizowany jest za pośrednictwem tego samego medium co TV analogowa czyli poprzez kabel koncentryczny. Do odbioru TV potrzebny jest tuner z dekoderm MPEG-4 - więkoszość nowych telewizorów ma już go w standardzie. Natomiast do odboiru internetu potrzebny będzie modem który sygnał z tego kabla "przerobi" na dane internetowe - czyli tak jak teraz w UPC po kablu.
W praktyce jeśli jest się w zasięgu takiego nadawcy to wystarczy zwykła antena która będzie zbierać tą częstotliwość i przesyłać do odbiornika. Czyli w tym przypadku różnica pomiędzy analogową TV i cyfrową zaciera się z punktu widzenia użytkowania. |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 12:14 pm
|
|
|
tomkod napisał/a: | DVB-T to nowy standard TV cfrowej. Realizowany jest za pośrednictwem tego samego medium co TV analogowa czyli poprzez kabel koncentryczny. Do odbioru TV potrzebny jest tuner z dekoderm MPEG-4 - więkoszość nowych telewizorów ma już go w standardzie. Natomiast do odboiru internetu potrzebny będzie modem który sygnał z tego kabla "przerobi" na dane internetowe - czyli tak jak teraz w UPC po kablu.
W praktyce jeśli jest się w zasięgu takiego nadawcy to wystarczy zwykła antena która będzie zbierać tą częstotliwość i przesyłać do odbiornika. Czyli w tym przypadku różnica pomiędzy analogową TV i cyfrową zaciera się z punktu widzenia użytkowania. |
a mowiac krotko, jest to cyfrowe przesylanie sygnalu...i nie taki nowy bo juz ladnych pare lat istenieje (w Pl nowosc;)
dodatkowo jest to dosc popularne w Niemczech. taka antene mozesz sobie postawic na biurku obok kompa - jest wielkoscia podobne do zew. glosnika od komputera..nic wielkiego;) |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 23, 2011 9:39 pm
|
|
|
A nie mamy 50% dofinansowania do uslug UPC? Wtedy cenowo wychodzi na jedno.
Znajomi maja DVD-T z KPN'u i taka troche tandetna antena musi stac na oknie i ... playstation musi lezec bo jak stoi to zakluca sygnal |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 11:53 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | A nie mamy 50% dofinansowania do uslug UPC? Wtedy cenowo wychodzi na jedno.
Znajomi maja DVD-T z KPN'u i taka troche tandetna antena musi stac na oknie i ... playstation musi lezec bo jak stoi to zakluca sygnal |
Co to jest DVD-T? czy to tyko literowka? Ja sie bawilem DVB-T w Berlinie i super dzialalo nawet w piwnicy gdzie byl male okienko...jesli to bedzie dzialalo jak w de to moim zdaniem super sparwa...pelna mobilnosc! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:35 am
|
|
|
dvd to literowka, bo pozostala czesc opisu zgadza sie z dvb-t.
Potwierdze slowa marcina. Mialem kiedys tuner z taka antenka wielkosci glosniczka do kompa. Antena musiala stac na parapecie z dala od innych urzadzen, bo inaczej nici z ogladania. Akcja miala miejsce w centrum zaandamu, a nie na koncu swiata:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 2:54 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | dvd to literowka, bo pozostala czesc opisu zgadza sie z dvb-t.
Potwierdze slowa marcina. Mialem kiedys tuner z taka antenka wielkosci glosniczka do kompa. Antena musiala stac na parapecie z dala od innych urzadzen, bo inaczej nici z ogladania. Akcja miala miejsce w centrum zaandamu, a nie na koncu swiata:) |
widac zalezy od sprzetu i operatora...
jso, moze mozna na tydzien jako okres probny - wez sproboj i zobaczysz;) |
|
|
|
|
joanna76
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 4:07 pm Re: Internet i TV z online.nl
|
|
|
jso napisał/a: | Mają teraz najtańszą ofertę i rozważam przeniesienie się do nich, ale chciałbym zapytać najpierw o 2 rzeczy:
1. Czy ktoś z nich korzysta(ł) i jakie wrażenia?
2. Teraz mam UPC przez kabel w ścianie, co jest "eleganckim" rozwiązaniem. online.nl oferuje swoje usługi za pośrednictwem DVB-T. Ktoś wie z czym to się je? Jaki sprzęt musiałbym trzymać w domu do odbioru ich internetu i TV? Czy to wiąże się z zainstalowaniem talerza satelitarnego? |
My mamy internet z online.nl razem z tv .
W domu mamy modem z akcespointem ,do odbioru tv jest dekoder razem z anteną która stoi na oknie .Cały sprzęt dostarczyło online.nl
Wszystko działa bezproblemowo , internet błyskawica ok 15Mb/s
Jak dla mnie to polecam |
|
|
|
|
|