Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 07, 2011 8:04 pm |
dodatek do rodzinnego a ruling |
Autor |
Wiadomość |
Idzi
Poczatkujacy Polak
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 7:30 pm dodatek do rodzinnego a ruling
|
|
|
witam serdecznie,
bardzo proszę o informację, może ktoś miał podobny przypadek...
Zarabiam 30000 €/ rok i mam przyznany ruling, na rozliczeniu rocznym widnieje kwota 21000 /rok od której odprowadzam podatek (kwota 30000 € wogóle nie występuje na tym rozliczeniu). Moje pytanie jest takie: którą kwotę zarobków rocznych ( 30000 czy 21000 € powinienem podać we wniosku o przyznanie mi dodatku do zasiłku rodzinnego?
Zasiłek rodzinny (kinderbijslag) już otrzymuję i powinienem dostać ten dodatek automatycznie, ale tak się nie stało i muszę złożyć dodatkowe podanie.
Dziękuje za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Bartek |
_________________ Dominika |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 9:42 pm
|
|
|
Podajesz 30.000.
Testowane przy skladaniu dofinansowania do przedszkola. Na moim rozliczeniu rocznym jest nizsza kwota ale na samym dole jest adnotacja 30% corr i wpisana 'brakujaca' kwota. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Idzi
Poczatkujacy Polak
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 10:49 pm
|
|
|
właśnie chodzi o to,że na tym jaaropgaaf-ie nie ma wogóle wzmianki o tych 30 % ani pozycji corr.
Wynika z niego że zarabiam 20000 i z takiej kwoty się rozliczam.... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 11:45 pm
|
|
|
Wg mnie podajesz cala kwote brutto ktora zarabiasz (czyli cale 30000) bo jest twoj dochod roczny brutto. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:05 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Wg mnie podajesz cala kwote brutto ktora zarabiasz (czyli cale 30000) bo jest twoj dochod roczny brutto. |
Marcin, zdadzam sie z Toba ale z powyzszego opisu wyglada na to jakby pracodawca cos wykombinowal. Podejdzmy logicznie : 30% rulling jest dla specjalistow, ktorych ciezko sie doszukac w NL...
idzi, a moze dostajesz kase (10000) pod stolem? |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Mar 08, 2011 9:05 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Idzi
Poczatkujacy Polak
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:18 am
|
|
|
nie, nie dostaje nic pod stołem, gdyby tak było nie zawracałbym sobie głowy zasiłkami. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:34 am
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | m4rcin napisał/a: | Wg mnie podajesz cala kwote brutto ktora zarabiasz (czyli cale 30000) bo jest twoj dochod roczny brutto. |
Marcin, zdadzam sie z Toba ale z powyzszego opisu wyglada na to jakby pracodawca cos wykombinowal. Podejdzmy logicznie : 30% rulling jest dla specjalistow, ktorych ciezko sie doszukac w NL... |
Generalnie dochod 30k brzmi troche nisko jak na ruling, ale z tego co pogooglalem zdarza sie ze z takim dochodem ruling jest przyznawany (gdzies wyczytalem, ze zwykle minimum to okolo 40-42k/rok)
U mnie wyglada tak:
Zawsze mozesz tez poprosic pracodawce o kopie decyzji o 30% rule |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:45 am
|
|
|
kopie decyzji warto miec. Znacznie przyspiesza to procedure "odnowienia" rulingu przy zmianie pracodawcy.
A swoja droga to chyba nie ma dwoch firm w nl, ktore identycznie zapisywalyby ruling na salarisach:) w moim przypadku bazowa kwota jest brutto z umowy, a dopiero od niej odliczany jest ruling na potrzeby podatku po to, zeby go doliczyc na koncu. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Idzi
Poczatkujacy Polak
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 10:17 am
|
|
|
dziękuję MArcin. Nie orientuje się z jakimi dochodami ludzie otrzymują ruling, w każdym razie u mnie w firmie są widełki co do pensji i niestety rzeczywiście tyle zarabiam...
Mój jaaropgraaf zupełnie inaczej wygląda i tak jak pisałem wcześniej nie ma tam wzmianki o tych 30 %, nie wiem dlaczego. Nie mam teraz możliwości technicznej go tu załączyć |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 12:37 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | A swoja droga to chyba nie ma dwoch firm w nl, ktore identycznie zapisywalyby ruling na salarisach:) w moim przypadku bazowa kwota jest brutto z umowy, a dopiero od niej odliczany jest ruling na potrzeby podatku po to, zeby go doliczyc na koncu. |
to jest jaaropgraf
na salarisie jest brutto i tam tabelka ma corr 30% i dalej jak u Ceibei |
|
|
|
|
Idzi
Poczatkujacy Polak
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 12:49 pm
|
|
|
na salarisie jest uwzglednione te 30 % regelingu a na jaaropgraafie juz wlasnie nie |
|
|
|
|
|