Utrecht-Gliwice |
Autor |
Wiadomość |
jacek76
Gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2011 8:32 pm Utrecht-Gliwice
|
|
|
W kwietniu zamierzam jechac samochodem do Polski z Utrechtu do Gliwic z moja 5 miesieczna coreczką i mam pytanko do osób ktore czesto jezdza na tej trasie-jaka trase najlepiej wybrac bo google maps wytycza mi 3 alternatywne w zasadzie o tej samej dlugosci,wiec ktora trasa jest najdogodniejsza do jazdy?Gdzie warto sie zatrzymac po drodze zeby cos zjesc,lub ewentualnie z uwagi na dziecko wziasc jakis nocleg,gdzie najlepiej tankowac paliwo zeby wyszlo najkorzystniej.dzieki za pomoc |
_________________ "Jedną nogą w Europie, drugą głęboko w gównie" |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 4:21 pm
|
|
|
3 lata temu jeździłem z Utrechtu do Bielska Białej.
Zawsze przez Holandię autostrada A1, można z Utrechtu jechać A12/A50 i potem A1 ale to wariant z większą szansą na korek/ki. W Niemczech wiadomo, jedyna słuszna droga od Bad Oey. to A2 a potem w okoliucach Berlina trzymać się A10 na Zentrum, potem A13 na Drezno i w koncu A15 na Cottbus. W Polsce to A18 chyba juz i a4.
To chyba najbardziej słuszna trasa.
Nie wiem czy tylko z córeczką pojedziesz czy jeszcze z kimś. Jeśli sam z córeczką to osobiści radzę wypad dwudniowy. No dobra, można i pędzić 160 czy 200(znam takich jeźdżą z Siedlec w jednego kierowcę do Houten) tylko pytanie ile razy to się uda.
Jeśli upierasz się przy jednodniowej wyprawie, radzę wczesny wyjazd 4-5 rano i przerwy co dwie godziny. Wyjść, rozprostować się, przewietrzyć samochód i dalej w drogę.
Jeśli jednak zdecydujesz się na podróż 2 dniową, to radzę wybrać coś 15-30 km od autostrady. Można spać na niektórych Autohofach ale nie wiem jak tam z jakością usług, łazienkami etc. Myślę, że dla Ciebie z córeczką najlepiej znaleźc kilka adresów przed wyjazdem i albo zadzwonić prędzej albo zjechać jakimś zjazdem w połowie trasy i szukać na własną rękę. Teraz martwy sezon, wszędzie Cię z otwartymi rękami przyjmą. Najlepsze małe moteliki czy kwatery za 20-30 za nocleg czasem ze śniadaniem. Pogogoluj na pewno znajdziesz.
Ceny paliw? Drogo wszędzie, cenowo lepiej wyjdziesz tankując w Holandii na 250 km jazdy a do pełna w Niemczech. Jesli nie masz GPS, nie bój się w Niemczech zjechać do Autohof. Dojazd do autohofu i wyjazd z powrotem na autobanh świetnie oznaczony. Ceny troszkę niższe niż przy samej autostradzie ale to naprawdę małe grosiki.
Jedzenie. Ja jadam tylko jedna rzecz, i tylko wyłącznie dlatego że lubię jest to Bockwurst z bułką i zawsze kupuje to na tej samej stacji w Niemczech. Ot parówa. Najlepiej samemu zrobić kanapki, wędlina z drobiu + sałata i ogórek np. Jabłko sobie weź czy gruszkę albo banana. Jeść przy samej autostradzie raz że to drogie a dwa niedobre. Kanapka w Niemczech od 3 euro w górę... Do picia sok a najlepiej woda. Nie polecam zwiększać dawki dziennej kawy czy opijać się Red bulalami itp. Jak posiedzisz za kółkiem 10 czy więcej godzin bez ruchu praktycznie będziesz bekał red bullem o smaku kanapki czy gorsza kawy. Innymi słowy, zrób sobie kanappkę czy ooo zapomniałbym. Narzeczona zawsze robi mi sałatkę pierś z kurczaka w panierce takie kawałki smażone mieszą z sałatą, pomoidorem, ogórkiem , rzodkiewką i jak chcesz dodaj sos 1000wysp czy czosnkowy. Lepsze niż żarcię przy drodze:)
Aaaa!!! Okulary przeciw słonoczne. Jakiś czas pojedziesz prosto na wschodzące słońce. Zadbaj o dobre okulary, bo oczy się o wiele szybciej bez nich męczą.
To tyle, szerokiej drogi! |
Ostatnio zmieniony przez Estamos Pon Mar 07, 2011 4:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 4:27 pm
|
|
|
Estamos napisał/a: | 3 lata temu jeździłem z Utrechtu do Bielska Białej.
Zawsze przez Holandię autostrada A1, można z Utrechtu jechać A12/A50 i potem A1 ale to wariant z większą szansą na korek/ki. W Niemczech wiadomo, jedyna słuszna droga od Bad Oey. to A2 a potem w okoliucach Berlina trzymać się A10 na Zentrum, potem A13 na Drezno i w koncu A15 na Cottbus. W Polsce to A18 chyba juz i a4.
To chyba najbardziej słuszna trasa. |
Lepiej za Hannoverem odbic na 14 na Lipsk pozniej Zgorzelec i A4 ciagnac na slask |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 5:09 pm
|
|
|
m4rcin, dobrze pisze.Może troszkę dłuższa ale do Knurowa dojechałem w 12 h.
I spokojna, nie ma zbyt dużo aut. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Ibi12
Poczatkujacy Ja jestem chaos
Wiek: 42 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 43 Skąd: Holandia/Dania
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 7:58 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: |
Lepiej za Hannoverem odbic na 14 na Lipsk pozniej Zgorzelec i A4 ciagnac na slask |
Dokładnie jest trochę dalej(+40 km),ale tez do Knurowa jadę ta droga bo ruch dużo mniejszy i czasowo wychodzi szybciej.W temacie postoju czy jedzenia nic nie pomogę bo zatrzymuje się tylko 2 razy żeby zatankować. |
_________________ Tor Poznań-1.48 min
"green hell"- 8.38 min
Hockenheim -1.19 min
by evo7 rs |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 9:39 pm
|
|
|
Kilometrowo jest podobnie, czasowo identycznie ALE omijasz plyty za Olszyna.
Ostatnio jechalem 14'ka po raz pierwszy i bylo naprade OK. Z Wroclawia wyjechalem kolo 6:30 kolo 15:30 bylem w okolicy Rotteramu. |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 4:27 pm
|
|
|
Ibi12, czyżbyśmy byliz tego samego zadupia? |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 4:46 pm
|
|
|
Zreszta jak jedziesz z tak malym bobasem, to i tak co 2h zalecaja przerwe |
|
|
|
|
Ibi12
Poczatkujacy Ja jestem chaos
Wiek: 42 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 43 Skąd: Holandia/Dania
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 7:52 pm
|
|
|
LeGolasik napisał/a: | Ibi12, czyżbyśmy byliz tego samego zadupia? |
najwyraźniej |
_________________ Tor Poznań-1.48 min
"green hell"- 8.38 min
Hockenheim -1.19 min
by evo7 rs |
|
|
|
|
jacek76
Gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 10:59 pm
|
|
|
dzieki za porady i tak jeszcze na koniec reasumujac,google maps wyznaczylo mi w 3alternatywne trasy.http://maps.google.nl/maps?f=d
która najkorzystniejsza? |
_________________ "Jedną nogą w Europie, drugą głęboko w gównie" |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Maj 16, 2012 7:17 pm
|
|
|
Witam.
Mam pytanie o trasę Olszyna-Krzyżowa (Wjazd z Niemiec do Polski) .
Czy coś się poprawiło w ostatnim czasie?Czy droga dalej wyboista? |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Śro Maj 16, 2012 7:44 pm
|
|