podatek od podnajmu |
Autor |
Wiadomość |
jeexcy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 9:58 pm podatek od podnajmu
|
|
|
Planuje wynajać wieksze mieszkanie i wziąć je na siebie, ale żeby było przyjemniej i taniej chiałabym mieć wspólokatora. Agencja zgadza się na to. Zapewne ta osoba chiałaby mieć jeszcze jedną umowę ze mną na podnajem. Gdzie powinnam zgłosić taki preceder? Czy musze zapłacić jeszcze raz podatek od tego? Z meldunkiem nie będzie problemu mieszkanie jest dość duże. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 10:23 pm
|
|
|
jeexcy,
to zalezy od kogo bedzie wynajmowane mieszkanie
zazwyczaj rozmawiasz o tym z wlascicielem mieszkania,
maklerem ,lub korporacja z ktorej mieszkanie wynajmiesz (spoldzielnia mieszkaniowa )
czy w dwoch pierwszych przypadkach bedzie to mozliwe?
oto jest pytanie... ktory wlasciciel pojdzie na to ?
edit. tu cos z innego topicku
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=171929 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Mar 15, 2011 10:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jeexcy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 11:23 pm
|
|
|
Okazuje się, że nie mam pewności czy agencja z która rozmawiam jest właścicielem czy tylko pośredniczy. Jest duża szansa, że mogą być właścicielami, ponieważ mają całą serię podobnych mieszkań w tym samym budynku. Czemu mieliby się nie zgodzić, przecież mają osobę odpowiedzialną za całe mieszkanie? Wspomniałam im na razie o tym i wygląda na to, że się zgadzają. Podobnie przecież jest jak grupa znajomych wynajmuje mieszkanie zwykle trzeba podać jedną osobę jako głównego wynajemcę. Ta osoba jest odpowiedzialna wtedy oficjalnie za opłaty stan mieszkania itd. Reszta to kwestia podziału. Jak się mieszka z przyjaciółmi to sprawa prosta, ale jak z jakąś obcą osobą to lepiej się bardziej oficjalnie dogadać. Nie chciałabym potem z rachunkami za tą osobą biegać i prosić o kasę. Znałam kiedyś jednego holendra który tak zrobił. Wiem, że dostał zgodę, spisał sam umowę i że meldował tą osobę i wszyscy byli zadowoleni. Nie mam tylko pewności czy gdzieś jeszcze to zgłaszał. Może inni robią to bez umowy, podają kwotę i tyle, ale nie wiem czy to jest zgodne z prawem.
Dzięki za link już wiem gdzie szukać info! |
Ostatnio zmieniony przez jeexcy Wto Mar 15, 2011 11:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|