NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Mar 20, 2011 11:28 am
Problem z wydaniem "jaaropgaaf"
Autor Wiadomość
Madzja Utrecht 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 19, 2011 9:00 pm   Problem z wydaniem "jaaropgaaf"

Witam.
Mam pewne problemy, z szefem biura w którym pracuje, nie chce wydać mi jaaropgaaf'u, bo jak powiedział, mój polski adres nie wchodzi do systemu, tzn Gemeente nie chce go zaakceptować, czy tak może byc? I jeszcze księgowy powiedział mi że te parę miesięcy ktore mam przepracowane w 2010, oni nie beda mieli nawet w systemie, ze on od reki moze mi obliczyc podatek i wyplacic go z wlasnej kieszeni. Czy takie cos jest normalne? I czy nie bede miec zadnych problemow z tym ze nie rozliczylam sie z podatku?

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 9:51 pm   

1. Czemu niby mialby wejsc do systemu gemeente ? Ona nie ma nic wspolnego z Twoimi zarobkami. Bzdury

2. Musza miec w systemie nawet 1 dzien ktory przepracowalas, inaczej zatrudniali Cie na czarno.

3. Od reki obliczyc i wyplacic z wlasnej kieszeni ? dobre sobie.

Jesli pracowalas na czarno to oczywiscie ze nie bedziesz miala problemu z tego ze sie nie rozliczylas....ja bym na wprost zadzwonila i powiedziala ze sie dowiadywalas ze wychodzi na to ze zatrudniali Cie na czarno o czym nie wiedzialas. Jesli w ciagu tygodnia nie dostaniesz na swoj adres jaaropgave to zglaszasz to dalej. Powiedz ze nie obchodzi Cie co im nie wchodzi po prostu chcesz to miec inaczej napuszczasz kontrole.

Nie pomysleli wczesniej i chcieli Cie zrobic w ... to niech sie teraz martwia i spiesza :)

:039:

Madzja Utrecht 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 19, 2011 10:05 pm   

wlasnie o tym wiem, ze nawet jesli dzien mam przepracowany i tak musze sie z niego rozliczyc... ale ja nie mam stalego adresu holenderskiego i tu tez podobno problem bo na polski adres oni nie moga wystawic... no to chyba robia mnie w bambuko, choc nie wydaje mi sie ze na czarno bo mam numer soffi i solarisy tez widzialam.

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Mar 20, 2011 6:24 am   

wlasnie ze robia cie w bambuko bo saalaarisa mozna sobie na kartce a4 wydrukowac jaki sie chce a do belastingu kasy za ciebie nie placa to tak jakbys czarno robila

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Nie Mar 20, 2011 9:02 am   

Z podatku nie musisz sie rozliczac poki nie dostaniesz listu z belastingu ze masz to zrobic. Jednak w twoim przypadku lepiej to zrobic bo pare miechow pracy to masz fajna kase do zwrotu

Madzja Utrecht 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 20, 2011 10:09 am   

tylko czy ja moge normalnie zrobic to na polskim adresie?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:27 am   

http://forum.niedziela.nl...3607a529022ce9d

( ͡° ͜ʖ ͡°).

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:33 am   

mozesz to zrobic na polskim adresie , tysiace pracujacych tu polakow dostaje swoje dokumenty na adresy w Polsce i to nie jest zaden problem

wg. zatrudniali ci na czarno i nie odprowadzali za ciebie podatku i odpowiednich skladek , najlepiej zglas to de belastingu ( w Utrechcie jest Belasting za dworcem glownym od strony dworca autobusowego za pierwszym peronem po prawej stronie i na piechote 5 minut , naprzeciw sadu )nie sie wezma za ta firme i ich ksiegowego

pierwszy raz slysze zeby ktos zwrot podatku wyplacal ze zwojej kieszeni gotowka

powodzenia

Monika

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:34 am   

Madzja Utrecht jasne, ze możesz. U mnie w biurze, 90% pracownikow ma polski adress wprowadzony do systemu i zadnego problemu z tym niema. Jak napisala sylwia_lelystad prawdopodobnie zatrudniali Cie na czarno. :119:

Patient 
Poczatkujacy
Patient

Wysłany: Czw Mar 31, 2011 10:14 pm   

Witam wszytskich!

Moze pociagne temat nieotrzymanych Jaaropgrafow;

Czy jest ktos w stanie wyjasnic w jaki sposob za pomoca DigiD code moge spr. w systemie Belastingu (czy moze jakims innym) z jakich dochodow uzyskanych w NL mam sie rozliczyc w PL. Chodzi glownie o to, ze nie nie mam kontaktu z jednym pracodawca u ktorego pracowalam w 2010 r., (jaaropgrafu nie dostalam), a musze wiedziec jaki byl przychod brutto i kwota zaliczki na podatek, tak by wszystko przedlozyc polskiemu US.

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie!
Patient

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 10:49 pm   

Patient z ostatniego salarisu mozna wyciagnac potrzebne informacje :039:

Patient 
Poczatkujacy
Patient

Wysłany: Czw Mar 31, 2011 11:02 pm   

agastepa13 tak wiem, ale problem w tym ze nie mam salarisu.
Byl to tylko jeden tydzien ktory przepracowalam u tego pracodawcy w 2010 r. Wiem, ze mozna odnalezc kwote dochodu za pomoca DigiD code, tylko nie wiem dokaldnie w ktorej rubryce i z jakiej strony mozna skorzystac, chyba ze wymagany jest specjalny program..

Pozdrawiam cieplo!;)

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 12:43 am   

Patient Digid jest tylko dla osob ktore maja tu meldunek , ale nawet majac digid pierwszy raz o tym slysze zeby za jego pomoca odnalezc swoje zarobki

sprobuj w belastingu ale oni to niechetnie robia

powodzenia

Odpowiedz do tematu