kupno samochodu |
Autor |
Wiadomość |
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:21 pm
|
|
|
tak tylko prawo jazdy wg prawa holenderskiego jes juz rok niewazne a ja w Polsce bede moze w grudniu i to na 3 swiateczne dni.nie dam rady wymienic
chyba ze jest jakis sposob |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:25 pm
|
|
|
a nie lepiej od razu na holenderskie wymienić ??? |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:32 pm
|
|
|
agastepa13, z tym moze byc problem, bo prawko musi byc wazne w dniu skladania wniosku urzednik moze stwierdzic, ze prawko jest starsze, wiec nie jest wazne.
piotrunia, sprobuj zadzwonic do konsulatu. moze pomoga ci z wymiana prawka. jezeli nie, to niestety zrobisz to tylko osobiscie w polsce (chyba, ze upowaznisz kogos notarialnie - ale to lepiej ustal ze swoim polskim urzedem miasta). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 12:35 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | agastepa13, z tym moze byc problem, bo prawko musi byc wazne w dniu skladania wniosku urzednik moze stwierdzic, ze prawko jest starsze, wiec nie jest wazne |
w wypadku jak stwierdza, ze jest nie wazne to bedzie trzeba od Urzedu w Polsce gdzie odbieralo sie prawo jazdy dostac zaswiadczenie, ze ma sie uprawnienia... wtedy wymienia ci prawko polskie na holenderskie... |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 6:45 pm
|
|
|
witam zamierzam kupic auto w holandii na eksport do polski i zameldowac w polsce wraz ze wspolwlascicielem .
wiem napewno ze do tego potrzebna jest umowa spisana na dwie osoby , ale jak wyglada sytuacje z tablicami eksporowymi?
tego raczej nie mozna wydac na dwie osoby czy wystarczy moje nazwisko aby w polsce nie bylo problemu z zarejstrowaniem ?
chce zrejestrowac auto razem z ojcem chodzi oczywiscie o znizki w ubezpieczalni .
i druga kwestia czy bedac pierwszym wlascicielem auta bede mogla wykupic karte parkingowa w NL , sama bez obecnosci taty i czy to wogole mozliwe? |
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/8f9a38e316.png[/url] |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 7:08 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | i druga kwestia czy bedac pierwszym wlascicielem auta bede mogla wykupic karte parkingowa w NL , sama bez obecnosci taty i czy to wogole mozliwe? |
to juz zalezy od gminy. W niektorych nie kupisz karty na auto zarejestrowane poza Holandia i pozostaje wrzucac np. 10e/dzien |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Mar 25, 2011 7:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik
|
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 8:22 pm
|
|
|
na dzien dzisiejszy w Hadze da rade. |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 12:50 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | witam zamierzam kupic auto w holandii na eksport do polski i zameldowac w polsce wraz ze wspolwlascicielem .
wiem napewno ze do tego potrzebna jest umowa spisana na dwie osoby , ale jak wyglada sytuacje z tablicami eksporowymi?
tego raczej nie mozna wydac na dwie osoby czy wystarczy moje nazwisko aby w polsce nie bylo problemu z zarejstrowaniem ?
chce zrejestrowac auto razem z ojcem chodzi oczywiscie o znizki w ubezpieczalni .
i druga kwestia czy bedac pierwszym wlascicielem auta bede mogla wykupic karte parkingowa w NL , sama bez obecnosci taty i czy to wogole mozliwe? |
w Holandii samochod moze miec tylko jednego wlasciciela wiec przy eksporcie na umowie powinnien byc wpisany "glowny/pierwszy" wlasciciel a w PL mozna pozniej (podczas rejestracji) dopisac drugiego wlasciciela na polskim wniosku - sprawdzone:)..w razie pytan mowisz,ze w Nl nie mozna bylo wpisac drugiego i tyle
musisz sie tylko z tym liczyc,ze jak Douane Ciebie zatrzyma to mozesz dostac kare niezaleznie czy auto bedzie na jedna czy dwie osoby |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 4:56 pm
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | jak Douane Ciebie zatrzyma to mozesz dostac kare niezaleznie czy auto bedzie na jedna czy dwie osoby |
dlaczego , przeciez mozna placic podatek drogowy majac polskie blachy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 11:42 pm
|
|
|
to jaki jest wtedy sens rejestracji auta w pl? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 1:27 pm
|
|
|
yogobellla napisał/a: | .:Paco:. napisał/a: | jak Douane Ciebie zatrzyma to mozesz dostac kare niezaleznie czy auto bedzie na jedna czy dwie osoby |
dlaczego , przeciez mozna placic podatek drogowy majac polskie blachy |
a ile osob to robi? i jak marcin napisal..jaki jest wtedy sens miec auto zarejstrowane w PL? a ostatnio coraz czesciej sie slyszy o roznych aktach "nienawisci" w sotsunku do aut na polskich blachach |
|
|
|
|
KKamil
Gaduła
Wiek: 34 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 128 Skąd: Wrocław / Eindhoven
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 2:23 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | to jaki jest wtedy sens rejestracji auta w pl? |
Istnieją tylko dwa powody takowego postępowania:
1. Tańsze, nawet do 4x Ubezpieczenie (zależnie od kursu €), sam nad tym myślałem, ale moim zdaniem to nie ma sensu...
2. Dana osoba jest tutaj tylko na jakiś okres, bądź sezon, po którym zjedzie do Polski.
Oba jak już wspomniałem są dla mnie bez sensu, nie wiem także jak to się ma prawnie, bo np. przy zawieraniu OC trzeba zaznaczyć że pojazd będzie używany (dłuższy czas) za granicą. |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 5:02 pm
|
|
|
znajomy holender mi mowil ze za auto na polskich blachach ten podatek wynosi okolo 30 euro na kwartal .....
takze duzo mniej niz za holenderskie blachy ... no nie wiem moze wprowadzil mnie w blad ?
kiedys na forum widzialam link do strony ktora pozwala obliczyc teoretyczny podatek za konkretny model auta ale nie moge jej znalezc teraz zeby porownac |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|